Čega se plaše Bošnjaci i Englezi: Srpska kupuje 2.500 pušaka

0
1677

Nabavka 2.500 pušaka za MUP Republike Srpske je u skladu sa zakonom i Ustavom, a oružje se nabavlja iz potrebe da se policija Srpske naoruža modernim naoružanjem. Do sada je policija RS bila naoružana zastarelim oružjem, zašto nekome smeta da se policija srpskog entiteta u BiH modernizuje?

Najavljena nabavka 2.500 pušaka za potrebe policije Republike Srpske (RS) ponovo je podigla prašinu u BiH. Bošnjački mediji optužuju vlasti RS za korupciju, a britanski dnevnik Gardijan, koji ih je prošlog meseca optužio za formiranje paravojnih jedinica, stvar je izdigao na viši nivo i optužio Srpsku za pokušaj nelegalnog naoružavanja.

U isto vreme, predsednik RS Milorad Dodik tvrdi da u nabavci opreme nema ničeg nelegitimnog. Legitimno je pravo MUP RS da nabavlja opremu i da se obučava za Ustavom predviđeni posao, rekao je Dodik. Prema njegovim rečima, policija RS nije nabavljala novo oružje dugi niz godina.

„To je jedna sasvim legitimna akcija i mi nemamo šta da krijemo. Dvadeset godina nismo imali pravo da opremimo policiju, sada smo to odlučili da uradimo. Ako to nekome smeta, neka pročita Ustav i zakon i videće da je sve to u skladu s tim“, rekao je Dodik, reagujući na izjavu ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare da je zabrinjavajuće da MUP RS nabavlja 2.500 komada automatskog oružja.

Međutim, problem je što se u Sarajevu stvari postavljaju tako da se nabavka oružja čini sporna, kaže dekan Fakulteta bezbednosnih nauka banjalučkog univerziteta Predrag Ćeranić. On napominje da je policija Srpske već nabavila novu opremu, kao što su uniforme, a 1. aprila otvara se i centar za obuku u Zalužanima.

„To će biti snažan podsticaj za sve pripadnike MUP, koji su u sektoru specijalnih jedinica, jedinica za podršku da se dalje razvijaju jer će imati kvalitetne uslove za rad“, kaže Ćeranić.

Da Vas podsetimo:  Oteta crkvica u Rakitnici

U dužem periodu, dodaje Ćeranić, policija Srpske bila je naoružana oružjem nasleđenim iz perioda rata. Tako je, prilikom terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, policajac zato što je imao neispravan pištolj.

To je bio, kako Ćeranić kaže, poslednji alarm da ministar Dragan Lukač, kome je mandat tada počeo, odluči da opremi policiju. Tada je MUP Srpske nabavio brazilske puške „taurus“ i pištolje „glok“, kojima su naoružane specijalne jedinice.

Prema mišljenju stručnjaka za međunarodne odnose Željka Budimira, u nabavci oružja nema ničeg spornog, jer sve se radi u skladu sa, kako kaže, ustavnom i zakonskom procedurom.

Policija RS najslabije je opremljena policijska agencija u BiH, kaže on i dodaje da se ne radi o opremanju specijalnih snaga, već o opremanju redovnih policijskih snaga, koje već dugo nisu dobile novo naoružanje.

„Sve donedavno je važio princip da jedna puška ide na deset policajaca. Sada se MUP oprema savremenijom opremom i naoružanjem, kako bi mogao da učestvuje i u održavanju bezbednosti u RS, ali i u borbi protiv terorizma“, kaže Budimir.

Suština je da je policija Srpske najslabije opremljena policijska agencija u BiH, kada je u pitanju oružje, kaže Budimir:

„Recimo, kanton Sarajevo je bolje opremljen, kada je u pitanju oprema od policije RS. Kada uzmete obično vatreno oružje kojim je opremljen običan policajac, on još nosi ’tokareva‘, odnosno M57, dok je kompletna federacija odmah nakon završetka građanskog rata nabavila najnovije modele pištolja poput ’gloka‘ ili češke ’zbrojevke‘“.

Potreba za nabavkom pušaka je takođe posledica nepostojanja adekvatnog naoružanja u policiji RS, dodaje Budimir. Regularna policija RS nije opremana naoružanjem poslednjih deset godina. Pušaka u redovima policije RS nema u dovoljnom broju, s obzirom na broj policajaca.

Da Vas podsetimo:  DUŠAN KOSANOVIĆ, SRBIN IZ HRVATSKE: PUSTINjA RASTE

„Policajac mora da ima naoružanje veće vatrene moći. To su puške koje se nabavljaju. S druge strane, kada se radi o nabavci strane opreme, puška koja je prošle godine nabavljena za potrebe specijalnih jedinica, belgijska puška, vrlo moderna puška zadnje generacije već je 2010. bila u naoružanju specijalne policijske jedinice federalne uprave“, navodi Budimir i dodaje da mu nije jasno čemu fama zbog sadašnje nabavke oružja.

Slično razmišlja i Ćeranić, koji podseća da nikoga nije zabrinjavalo dok je policija RS bila najlošije naoružana policija u BiH, a sada kada policija RS po opremljenosti stiže druge policijske agencije, to se postavlja kao problem.

„Po meni, nije nikakav problem ukoliko legitimne institucije RS, kantonalne policije u Sarajevu i SIPA kupuju opremu i oružje za svoje pripadnike. Problem je u nečem drugom, a to su razne parastrukture koje imaju sakriveno oružje i to je ono na čemu bi trebalo da se angažuju svi. To bi trebalo da je u žiži javnosti, a ne kada MUP RS kupuje puške za svoje policajce“, kaže Ćeranić.

Ako se ima u vidu opasnost od terorizma, kao regionalne i globalne pretnje, zadatak je svake vlasti je da policiju opremi i naoruža, kako bi RS bila partner u borbi protiv terorizma, smatra on.

„Sasvim neopravdano stvara se fama i lažna slika o RS koja neguje paravojne strukture. To je bio cilj svih onih emisija i napisa o ’Srpskoj časti‘, a sada kupuje oružje, pa se i MUP predstavlja kao neka paravojna organizacija“, kaže Ćeranić.

Nikola Joksimović

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime