Čeka nas paprena jesen: Osim struje evo šta će sve još poskupeti

1
87
Foto: pixabay.com

Sasvim je izvesno da će na jesen struja poskupeti – ovo je potvrdio i sam predsednik Aleksandar Vučić. Najavljeno je poskupljenje od 10 odsto, a ono će sa sobom povući rast gotovo svih cena u Srbiji, prvenstveno onih proizvoda za čiju se proizvodnju koristi velika količina električne energije, poput pekarskih i zamrznutih prehrambenih proizvoda.

Nekoliko meseci unazad građani Srbije dobijali su oprečne informacije o poskupljenju struje. Predsednik Vučić govorio je da ne može da poskupi, ministarka Mihajlović da mora – i tako u krug. Onda ministarka kaže da će struja poskupeti za 20 odsto, ali je predsednik demantuje, te kaže da će „gledati“ da poskupljenje ne bude više od 10 procenata.

Sada nema dileme – do poskupljenja električne energije će sigurno doći, a ukoliko je verovati predsedniku, ono će biti manje u odnosu na prethodne procene stručnjaka, koje su predviđale i do 30 odsto više cene.

Šta će sve poskupeti?

Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta dr Gorana Petkovića, pored većeg računa za struju na jesen, građane čeka dodatni udar na novčanik.

„Struja spada u takozvana dobra posredničkog karaktera. To znači da svojim cenama utiču na cene drugih proizvoda u koje su ugrađene – tu spadaju, između ostalog i drugi energenti i repromaterijali. Kada poskupi struja, dolazimo u situaciju da i svim tim sirovinama skače cena“, objašnjava Petković za „Novu“.

Dakle, poskupljenje struje najviše će pogoditi one grane industrije za koje struja predstavlja značajnu stavku u proizvodnji, te će i ti proizvodi sigurno poskupeti.

Istog mišljenja je i ekonomista Saša Đogović, koji za „Novu“ objašnjava da će na jesen sigurno poskupeti proizvodi u čijoj proizvodnji značajno učešće ima struja.

„Primera radi, možemo očekivati poskupljenja pekarskih proizvoda – struja tu predstavlja značajan element proizvodnje“, navodi Đogović.

Da Vas podsetimo:  Mapa koja je RAZBESNELA NACIJU stavila nas je na SAMO DNO po inteligenciji

Petković kao primer velikog potrošača električne energije navodi hladnjače.

Prema tome, objašnjava naš sagovornik, poskupeće svi oni proizvodi koji se zamrzavaju i hlade – riba i morski plodovi, meso, zamrznuto povrće i voće, peciva.

„Tu su i javni prostori koji troše dosta električne energije na osvetljenje i klimatizaciju kao što su, na primer, šoping centri, kongresni centri ili dvorane“, zaključuje Petković, dodajući da je isti slučaj i sa hotelima i drugim objektima slične namene – motelima i apartmanima.


Skuplja struja – viši stepen inflacije

Kako Đogović objašnjava za „Novu“, poskupljenje električne energije ima direktan uticaj na rast inflacije.

Prema njegovim rečima, ukoliko struja poskupi za 10 odsto, to znači da će i inflacija „skočiti“ za jedan odsto.


Piše: Dunja Marić
Izvor: Nova

1 KOMENTAR

  1. NAŠA STRUJA NAJJEFTINIJA?

    Juna meseca u stànu u Boru, potrošnja struje je 265 kWh (niža tarifa 65 kWh i viša tarifa 200 kWh). Ukupna cena u računu je 2.780,17 dinara (10,49 din/kWh), od toga: 1.888,24 din (7,13 din/kWh) pripada EPS-u (67,92%), PDV, akvize, takse 891,93 din (32,08%), pri tome je uračunat i popust od 5% (84,64 din). Samo utrošena struja bez obračunske snage (359,89 din) i troška garantovanog snabdevača (142,62 din) plaćeno je EPS-u 1.385,73 din (5,23 din/kWh ili 49,84% vrednosti u računu). Naša struja nije najjeftinija u Evropi, a plate su među najnižim Lopovluku nema kraja!

    SIMULIRANI RAČUN NAKON POSKUPLJENJA STRUJE

    Poskupljenjem struje za EPS 6,5%, dobija se zaduženje za elektr. Energijum 2.010,98 din (7,59 din/kWh), naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača (već poskupela sa 0,437 na 0,801 din/kWh) 226,06 din, naknada za unapređenje energetske efikasnosti 4,24 din, akciza 152,52 din, PDV 457,45 din, popust 106.55din i TV 316,43 din. Ukupno zaduženje biće 3.061,13 din (11,55 din/kWh) i poskupljenje struje za građane biće 10,11%, a ne 8,3%, kako kaže Vucić.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime