Čekajući na dom: Porodice iz Bača nakon požara još uvek bez stanova

0
96

Nakon požara koji je u oktobru 2020. godine izbio u stambenoj zgradi u Baču stanarima su obećani novi socijalni stanovi, ali ih oni do danas nisu dobili. CINS otkriva kako je Opština u spornom i hitnom postupku izabrala firmu za izgradnju stanova, a onda stalno pomerala rokove za završetak radova.


Tu toplotu i paniku Anica Šipek nikada neće moći da zaboravi.

Bio je kraj oktobra 2020. godine, oko tri ujutru, kada je zgradu nedaleko od centra Bača u kojoj je živela sa porodicom zahvatio požar. Građevina, nekadašnje radničko naselje, bila je stara i u lošem stanju toliko da oni koji su tu živeli neko vreme nisu bili u obavezi da plaćaju stanarinu Opštini.

Svi stanari, njih više od 30, uspeli su da se spasu, ali je zgradu plamen „progutao“ i od nje je ostala samo ruina.

„Nije to bio strah za život pošto smo izašli, nego kuda ćemo, šta ćemo, odakle ćemo. Glave su hvala bogu spašene, a za dalje – hoće li nam neko pomoći?“

ŠIPEK U SVOM STANU KOJI JE STRADAO U POŽARU; FOTO: CINS

Opština je Anici Šipek i njenim komšijama obezbedila privremeni smeštaj i obećala trajni – izgradnju 16 novih stanova za socijalno stanovanje koje će moći da koriste.

Međutim, godinu i po dana od požara, novi stanovi još uvek nisu izgrađeni.

Dokumentacija koju je prikupio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i razgovori sa stanarima pokazuju kako je Opština Bač izabrala firmu za izgradnju stanova u problematičnom postupku javne nabavke, i kakve posledice pomeranje rokova ima na život ovih građana.

Aničin brat Andrija Surop, je ispred stanara koordinator zadužen za komunikaciju sa Opštinom u vezi sa izgradnjom. Iako kaže da je isprva verovao da će se obećanja ispuniti, sada kaže da je razočaran. Na pitanje kako se oseća odgovara:

„Ko popišan, šta da vam kažem. (…) Ja sad ovde pričam sa tobom jer nemam volje.“

Unutrašnjost izgorele zgrade; foto: CINS

Problematična nabavka

Pet meseci nakon požara, krajem marta prošle godine, Opština je raspisala javnu nabavku kako bi našla firmu koja će da završi prvu fazu radova.

Da Vas podsetimo:  Uhapšena majka koja je tukla trogodišnju ćerku, oduzeta joj deca

„Kako izgradnja ove vrste objekta traje nekoliko meseci, a kako ne bismo gubili dragoceno vreme, neophodno je da se sa radovima prve faze krene što je pre moguće“, stoji u obrazloženju hitnog postupka.

Procenjena vrednost nabavke je bila 24,4 miliona dinara (bez PDV-a), a zbog „izuzetne hitnosti“ raspisan je takozvani pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva. Drugim rečima, mogle su da učestvuju samo firme koje je Opština sama pozvala.

Od četiri pozvane firme, krajem aprila svoje ponude dostavile su dve novosadske kompanije – Dynamic Invest Group i Gro Statik. Dok je Gro Statik ponudio cenu od 24,2 miliona dinara (bez PDV-a), Dynamic Invest Group daje ponudu od 47,7 miliona (bez PDV-a) što je skoro duplo više od procenjene vrednosti nabavke.

Prekršajna prijava protiv načelnika

Sprovođenje javne nabavke po hitnoj proceduri bilo je pod lupom Kancelarije za javne nabavke.

Ona je, nakon što joj se Opština obratila za mišljenje, tražila dopunu odnosno dodatno obrazloženje da li su razmatrali da se nabavka sprovede kroz otvoreni postupak sa kraćim rokom. Pošto odgovor nisu dobili, podneli su prekršajnu prijavu protiv načelnika Opštinske uprave Bač Špira Šorgića.

U izjavi za CINS, Šorgić kaže da dopunu nisu poslali jer nisu obavezni po Zakonu o javnim nabavkama.

Rade Đurić ipak smatra da je postupak po hitnoj proceduri problematičan.

„Besmisleno je. Sa logičke strane, šta je tu hitno – hitno je da obezbediš uslove za život. To znači da ti stanarima nađeš privremeni smeštaj, što je i urađeno“.

U prilog ovome ide i činjenica da se za izgradnju kroz javne nabavke nabavljao i beton, armatura, krovna konstrukcija i ostali građevinski materijal, ali to nije rađeno po hitnim već po redovnim – otvorenim postupcima. Đurić smatra da se time usporava i obesmišljava proces koji je navodno obezbeđen po hitnoj proceduri.

Da Vas podsetimo:  Porušen veliki broj spomenika i grobnica na pravoslavnom groblju u Đakovici

Prema rečima Radeta Đurića, pravnika koji se godinama bavio analizom javnih nabavki, Dynamic Invest Group je zbog cene koja prelazi procenjenu vrednost nabavke morao biti diskvalifikovan i sa njim se nije smelo pregovarati.

„Opština je prihvatila tu ponudu iako je ona neprihvatljiva i pregovarali su sa firmom, a morali su da je odbace.“

Međutim, to se nije desilo i ova firma je posle dva kruga pregovora dobila posao tako što je spustila svoju cenu za oko 27 miliona dinara i postala najbolji ponuđač.

Načelnik Opštinske uprave Bač Špiro Šorgić objašnjava da na početku postupka nisu odbili Dynamic Invest Group jer je u pitanju bila greška:

„Taj što je spustio cenu, to je bila matematička greška. Ovde u Opštini se raspravljalo o čemu se radi i složili smo se i jedni i drugi da je računarska greška“.

Đurić ističe da bi u tom slučaju u odluci o dodeli ugovora moralo da se istakne postojanje greške, ali i zahtev za ispravljanje u okviru stručne ocene:

„Čini se da je ovo potpuno svesno urađeno i sa namerom ili da se prikrije stvarna cena ili da u slučaju jedne ponude ta firma bude jedina sa kojim mora da se pregovara iako je njena ponuda daleko iznad procenjene vrednosti“.

Inače, zbog nepredviđenih radova, Dynamic Invest Group je sa Opštinom 21. decembra prošle godine potpisao i aneks ugovora kojim im je omogućeno još 3,2 miliona dinara (bez PDV-a).

POLICIJA NA MESTU EKSPLOZIJE U KOJOJ JE POVREĐEN RADOVAN RADIĆ; FOTO: BETA/ DRAGAN GOJIĆ

Iako smo tražili razgovor sa vlasnikom ove firme, do objave teksta nam se, i pored obećanja, niko nije javio.

Vlasnik Dynamic Invest Group je Radovan Radić za kojeg je Blic 2014. pisao da je bio teško povređen kada je u Bulevaru Evrope u Novom Sadu eksplodirao auto ispod kog je bio zakačen plastični eksploziv.

Čekajući na dom

Načelnik Šorgić tvrdi da je sve što je ugovorom predviđeno u potpunosti i završeno krajem decembra 2021, ali stanje na terenu ipak je drugačije.

Da Vas podsetimo:  Toma Nikolić imao incident na groblju: „Sram te bilo, kako možeš da dođeš u Kragujevac“

Novinari CINS-a su u februaru ove godine na gradilištu zatekli zgradu bez krova, iako su u ugovoru sa izvođačem jedna od predviđenih stavki i krovopokrivački radovi.

Na gradilištu tada nismo zatekli ni radnike, bez obzira što je bio radni dan.

Šorgić ističe da se na zgradi radi – malteriše se i postavljaju se prozori. Kako kaže novac za to obezbeđen je delom iz donacija, dok će deo morati da skupi Opština:

„Jel vi razumete da se nema para?“.

BUDUĆA ZGRADA ZA SOCIJALNO STANOVANJE; FOTO: CINS

Cela zgrada je inače trebalo da bude u potpunosti gotova prvo do novembra, pa decembra 2021. godine, ali su rokovi pomereni. Premijer Vojvodine Igor Mirović obišao je gradilište u oktobru prošle godine i izjavio da će Pokrajina izdvojiti dodatni novac kako bi se porodice u novu zgradu uselile do juna 2022.

U međuvremenu, za privremeni smeštaj stanara, prema Šorgićevim rečima, Opština mesečno izdvoji od 50 do 100 evra za svaku od porodica u zavisnosti od broja članova i veličine stana gde su smešteni.

Anica Šipek kaže da ona, a ni drugi stanari nisu zadovoljni situacijom u kojoj su se našli. Problem im pravi i nedostatak ogreva jer ga, kako kaže, nisu nabavili s obzirom da im je najavljivano da će zimu dočekati u novim stanovima.

Smeštaj koji je trebalo da bude privremen traje duže od godinu dana, a neke od gazda žele da prodaju izdat prostor.

„Neprijatno se osećaju, te gazde nisu više što su bili ono na startu i dolazi do zasićenja i kod jednih i drugih“, ispričala je Šipek.

I dok svi oni čekaju nove domove, neki ih nisu dočekali. Aničin i Andrijin stariji brat preminuo je u privremenom smeštaju prošle godine.

Razočarani u SNS

I Andrija Surop i njegova sestra Anica Šipek, koji kažu da su članovi Srpske napredne stranke (SNS), za CINS napominju da su se opštinski funkcioneri često u komunikaciji sa njima zaklanjali iza predsednika Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja.

AUTOR:Jovana Tomić

https://www.cins.rs/

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime