Čekajući odgovor premijera

0
1097

pol-arsenovic_620x0

Konstantin Arsenović

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Konstantin Arsenović uputio je poslaničko pitanje predsedniku Vlade Republike Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću, vezano za ostvarivanje prava vojnih penzionera za vanredno sklađivanje mesečnih prinadležnosti za 11,06 odsto od 1.1. 2008. godine, kojim je tražio odgovor premijera Republike Srbije Aleksandra Vućića da li Vlada Republike Srbije ima u planu da preduzme mere kako bi se otpočelo sa rešavanjem ovog pitanja.

U tekstu poslaničkog pitanja potpredsednik Narodne skupštine naveo je da:

„Vojni penzioneri Srbije više od šest godina ne mogu da ostvare zakonom utvrđeno pravo o vanrednom usklađivanju penzija za 11,06%. To pravo im je u dva navrata priznato odlukama Ustavnog suda Srbije i presudom Upravnog suda Srbije, a potom je to pravo priznao rešenjem i Vrhovni kasacioni sud.
Napominjem da su svi državni i drugi organi kojima su poverena javna ovlašćenja dužni u skladu sa članom 171. Ustava Republike Srbije i članom 104. Zakona o Ustavnom sudu, da poštuju i izvršavaju odluke Ustavnog suda. Nepostupanjem po ovim odlukama i presudama nanosi se ogromna šteta i državi i vojnim penzionerima, jer se osnovni dug neprekidno uvećava (sudski i advokatski troškovi, kamate i veštačenje)“.

Kada potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, najviše zakonodavne vlasti demokratske zemlje, pita premijera hoće li ili neće Vlada da poštuje zakone vlastite države, onda se sa pravom, bez nemere da se da bilo kakva zlonamerna kvalifikacija, postavlja opravdano pitanje da li su vlade koje su bile od 1.januara 2008. godine, uključujući i aktuelnu, svesno otišle s one strane principa vladavine ustavnosti i zakonitosti kao jednog od temeljnih principa savremene demokratije!

Dakle, primoran da postavi ovakvo pitanje premijeru, potpredsednik Skupštine Srbije, uvaženi general Konstantin Arsenović ustao je u odbranu ustavnosti i zakonitosti i obelodanio ono što većina građana Srbije oseća na svojoj koži sve vreme tranzicione pljačke – „Peti oktobar“ označio je početak sramnog i nehumanog prelivanja društvenog i državnog kapitala u džepove pojedinaca.

Da Vas podsetimo:  Neregistrovana izdanja kao platforme za vređanje ljudi

Vojni penzioneri, pored izbeglica sa ratom zahvaćenih prostora čije je stradanje nezabeleženo u novijoj istriji Evrope, verovatno su najveći gubitnici- ostali su bez ognjišta, postali su beskućnici a nasrnulo se i na zakonima stečenim pravima.

Kako mučan i gorak utisak, u osiromašenoj državi, ostavljaju snimci fizički i materijalno – zahvaljujući 5. oktobru- nabildovanih političara koji se polivaju ledenom vodom. Sve sami humanitarci ( uvaženog i plemenitog sportistu gospodina Đokovića izuzimam ), koji su umesto da rešavaju državne probleme rešavali jedino problem vlastitog bogaćenja!

Posebnom žestinom protiv i mržnjom prema vojnim penzionerima i Vojsci Srbije istakli su se pojedini ministri vojni koji imaju svoja imena i prezimena. Ali, avaj, čini se da je štit vlasti neprobojan! Niko ne odgovara za svoja nedela!

Tradicionalno inertan vojni mehanizam i Udruženje vojnih penzionera Srbije, konačno su shvatili, ili je došlo do grla, da se na neprimereno ponašanje vlasti mora adekvatno odgovoriti. Glavni odbor udruženja VPS doneo je zaključak o organizaciji javnih protesta protiv Republičkog fonda PIO i Vlade Republike Srbije. A kada protesti počnu, teško da će sve biti po starom. I red je da neko povrati ugled Vojske koja je uvek bila uz narod i to je pokazala u ovogodišnjim poplavama. Ako premijer opravdano prenosi poruku svetu da Srbija nije za potkusurivanje interesa velikih sila, onda bi morao da zna da je garant takve poruke, koji nikada nije izdao interese svog naroda, Vojska Srbije, a vojni penzioneri i te kako veliki potencijal koga su se politički diletanti tako lako odrekli!

Na potezu je premijer Republike Srbije!

srpskikulturniklub

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime