Cena novogodišnje rasvete zapanjila i Gardijan

1
1432

BEOGRAD/LONDON – Novogodišnja rasveta postavlja se širom sveta radi dobrog raspoloženja tokom praznika, ali u Beogradu je izvor beskrajnih kontroverzi, piše britanski list Gardijan.

List navodi da su vlasti prošle godine postavile novogodišnju rasvetu i ukrase 28. septembra, da su oni stajali više od pet meseci, do marta, i dodaje da se isto očekuje i ove godine. Za razliku od mnogih drugih evropskih gradova, ukrase u srpskoj prestonici finansiraju poreski obveznici, a od 2014. gradska vlast je potrošila gotovo 800 miliona dinara na novogodišnju rasvetu, piše Gardijan.

Troškovi za novogodišnje ukrase u Beogradu iznosili su oko tri miliona dinara 2014. godine, ali je taj iznos rastao svake naredne godine. Ove zime troškovi će biti najmanje 340 miliona dinara, što je povećanje od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, dodaje britanski list.

Navodi se da bi u zemlji u kojoj 85 odsto stanovništva zarađuje manje od zvanične prosečne mesečne plate od 375 evra, novac utrošen na najnovije novogodišnje ukrase mogao biti iskorišćen za zapošljavanje najmanje 638 dodatnih vozača autobusa.

Mnogi drugi gradovi izbegavaju da troše bilo kakav novac na ukrašavanje javnih prostora. Kao primer Gardijan navodi da vlasnici radnji u Londonu plaćaju porez kojim se pokrivaju troškovi praznične rasvete, da u Rimu takvu rasvetu plaća modna kuća Bulgari, a da se u Vašingtonu novac sakuplja od privatnih donacija.

Međutim, u Beogradu nije problem jedino u ceni praznične rasvete već i u navodnoj korupciji koja se iza nje krije, navodi Gardijan i dodaje da su dokazi o tome objavljeni 2016. na sajtu Pištaljka.

Gradske vlasti tvrde da rasveta privlači turiste i da se od turizma zaradi 20 puta više od novca uloženog u rasvetu, piše u tekstu.

Da Vas podsetimo:  Despića kuća - Svedočanstvo o Srbima u Sarajevu

Sa tom tvrdnjom ne slaže se direktor udruženja turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić koji je za Gardijan izjavio da, koliko on zna, nijedna institucija nije uradila bilo kakvu analizu koja ukazuje da rasveta utiče na broj turista.

„Postoje studije koje dokazuju da je broj (turista) znatno porastao prethodnih godina, ali ja ne bih povlačio nikakvu direktnu vezu između toga i novogodišnjih ukrasa“, naveo je Seničić.

Izvor: infobrif.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime