Cena privida državnosti

1
947

images_cms-image-000001357Prema istraživanju Insajdera, zbog politike “Kosovo je Srbija” od 2001. iz budžeta Srbije plaćani su radnici javnih preduzeća u južnom delu Kosova koja u suštini ništa ne rade jer nemaju šta da rade na prostoru na kom su svu vlast preuzele institucije Prištine.

Aerodrom Priština, koji se danas zove Adem Jašari, Javno stambeno preduzeće u Lenjinovoj ulici u Prištini, današnjem bulevaru Bila Klintona, preduzeće Termokos, koje bi trebalo da održava prištinski sistem centralnog grejanja, ali koje je sada u Gračanici, mestu koje i nema centralno grejanje – samo su neka od preuzeća koje država Srbija plaća iz budžeta.

Prema našem istraživanju, i dalje se plaća najveći broj ovih preduzeća kako bi se održala slika da Srbija i dalje ima svoje institucije na Kosovu, iako stvari tako ne stoje od 1999, kada se država povukla s ovog prostora.

Gde se nalaze i šta zapravo rade zaposleni u ovim preduzećima tema je kojom smo se bavili u trećoj epizodi serijala Nastavak Patriotske pljačke, emitovanom 2014.

Nekažnjena Patriotska pljačka

Istraživanja Insajdera pokazala su da je od 2001. do 2014. na Kosovo odlazilo više stotina hiljada evra dnevno iz budžeta Srbije, pod izgovorom pomoći ugroženom srpskom stanovništvu. U nedostatku kontrole, rezultati ovih izdvajanja iz budžeta su brojne zloupotrebe i bogaćenje lokalnih moćnika na Kosovu, dok su Srbi u enklavama kojima je novac bio namenjen jedva preživljavali.

Uprkos brojnim dokazima o zloupotrebama iznetim u dva serijala Insajdera Patriotska pljačka 2012. i 2014, za ovu pravu pljačku budžeta do danas niko odgovarao, dok prema našem istraživanju pojedinci i dalje zloupotrebljavaju činjenicu da država Srbija nema realnu kontrolu nad Kosovom.

Insajder zbog toga priprema novi serijal o tome koliko novca Srbija sada izdvaja za Kosovo, gde taj novac završava, da li su uspostavljeni mehanizmi kontrole, ali i zbog čega su svi dokazi o zloupotrebama ovih sredstava ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Da Vas podsetimo:  Svedok na suđenju Belivuku opisivao mlevenje tela u Ritopeku

Insajder

1 KOMENTAR

  1. Ovde se ne radi o ceni privida državnosti nego o zloupotrebi položaja i krađi političara. Ne mogu da opravdam povezivanje zloupotrebe tuđe nevolje i obične krađe sa sumnjom u ispravnost stava da treba braniti državni integritet i nacionalni suverenitet. Lopove treba razotkriti i kazniti a ne pokvarene radnje amoralnih sugrađana korisiti za opravdavanje priznavanja Kosova kao albanske republike. .

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime