Cenzura kao uža specijalnost

0
1660

cenzura

Krenulo je sve od “Mentalnog razgibavanja” zbog Vučićeve tajne svadbe. Zatim, desio se slučaj “Feketić” koji će ostati upisan u istoriji da buduće generacije imaju čemu da se ismeju. Tada je u Srbiji zabeležena pojava za koju je blago reći da je odraz cenzure.

Međutim, samo nekoliko meseci kasnije i potrošenih 20 miliona evra na izbore, Srbiju je zadesila katastrofa koju je teško opisati pridevima srpskog jezika. Dok su poplave harale već osiromašenim gradovima Srbije, virus zvani ‘cenzura’ harao je internetom. Ubijao je sve što mu se našlo na putu.

Teleprompter.rs je pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima skinut od strane američke hosting kompanije “Bluehost” pod izgovorom da je sajt neispravan. Slučajnost ili ne, ali obaranje sajta se dogodilo tačno dan nakon što su nam stigle pretnje da ćemo biti hakovani ako ne objavimo nekoliko komentara koji hvale Aleksandra Vučića i par dana nakon što je naša redakcija uputila apel Aleksandaru Vučiću koji je samo preko Fejsbuka podeljen preko 64,4 hiljade puta! Ustanovljeno je da je sajt tehnički ispravan i da “Bluehost” nije imao konkretan i opravdan razlog za skidanje našeg sajta. Opštirnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Ubrzo nakon pada sajta Teleprompter.rs uklonjen je i tekst “Državo, ne bismo te više zadržavali” sa sajta drugastrana.net. U tom tekstu je kroz oči novinara Nenada Milosavljevića opisano ponašanje nadležnih državnih organa tokom akcija spasavanja. Prema trenutnom stanju, tekst je ponovo dostupan. Slučajnost ili ne?

Zatim imamo i slučaj šminkerke Jelene Maćić koja je pre nekoliko dana bila pozvana sa informativni razgovor zbog navodnog širenja panike u vanrednoj situaciji. Ona tvrdi da je preko društvenih mreža iznosila samo njeno lično mišljenje i da smatra da se istina oko poplava krije od javnosti. Kriminalci se rešetaju po ulicama, ali njeno mišljenje je problematično za državu u vanrednoj situaciji.

Da Vas podsetimo:  Vernici hrle u malu seosku crkvu: Meštani ubeđeni u čudotvorne moći ove svetinje!

Možemo slobodno da povučemo paralelu između cenzure i autocenzure. U prilog tome govori izjava novinarke “Radija S” iz Obrenovca koja kaže da joj je naređeno da pazi šta priča o poplavama u tom gradu.

Slučajno ili ne, mediji su senzacionalistički preneli njene doživljaje kada je poplava potpila grad, ali zaboravili su da prenesu reči iz ovog snimka, slučajno ili ne.

Zatim, tu je i slučaj internet sajta Vaseljenska TV koji je takođe oboren 21. maja, dan nakon što je pao Teleprompter.rs, a na isti dan kada je objavljeno da je šminkerka Jelena Maćić privedena. Slučajno ili ne?

Mislite da je to sve? Još uvek je ovo država pod dirigentskom palicom Aleksandra Vučića.

Sa sajta Blic.rs, slučajno ili ne, nestao je tekst Dragana Todorovića pod nazivom “Ja, AV, podnosim ostavku”. Todorović u ime Aleksandra Vučića u tekstu obrazlaže zašto podnosi ostavku. Tekst je bez obrazloženja ukinut sa Blica, ali se ubrzo našao na B92 blogu.

Ne zaboravite i izbacivanje radio amatera koji su privukli veliku pažnju javnosti zbog veoma preciznih i tačnih informacija sa poplavljenih područja.

NAJNOVIJA INFORMACIJA: Prema pisanju Blica 23. maja, beogradska policija privela je tri osobe zbog “širenja panike” preko društvenih mreža. Kako objašnjavaju u policiji, radi se o osobama koje su na FB nalozima i Tviteru pisale o “stotinama i hiljadama leševa koji plutaju Obrenovcem” i na taj način među građane unosile paniku.

Policijo beogradska, umesto da saslušavate građane zbog “tvitoa i postova”, pozabavite se hapšenjem i privođenjem političara koji su odgovorni za ugrožavanje života hiljada i hiljada građana i koji su svojim nemarom naneli ovoliku štetu Srbiji.

Mi ne verujemo u slučajnosti, a vi?

teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime