Četiri milijarde evra iznose godišnje utaje poreza u Srbiji!

3
1794

Najveće utaje poreza nastaju usled neizdavanja fiskalnih računa i rada na crno.

porez sram

Kada govorimo o neizdavanju fiskalnih računa moramo da znamo da naše društvo, svi mi gradjani, gubimo na godišnjem nivou 1,5 milijardi evra budžetskih prihoda, samo od PDV-a koji zadrže za sebe privrednici, vlasnici raznih firmi i zanatskih radnji. I zbog rada 700 hiljada radnika na crno PIO I Zdravstveni fond takodje gube još 1,5 milijardi evra budžetskih prihoda.

Poznato je da su nam zdravstvene usluge na poslednjem mestu u Evropi. Ako znamo da se iz naplaćenih poreza i doprinosa izdvaja novac za Zdravstvo, onda nam je sve jasno. Na žalost, ako svi mi, kao gradjani, nastavimo i dalje da ne uzimamo fiskalne račune u svakodnevnim kupovinama, ako ne prijavljujemo poslodavce koji drže radnike na crno, stanje u PIO fondu, Zdravstvu i Školstvu će nam biti još gore.

Moramo se zapitati: kako ćemo uopšte lečiti našu decu za godinu-dve?

Od naplaćenog PDV-a finansira se i školstvo: učitelji, nastavnici i profesori imaju mesečnu zaradu 39 do 42 hiljade din.! Zato nam se školstvo sve vise urušava, bez obrazovanja nema budućnosti.

Da li znate da vlasnik jedne sendvičare, piljare, ugostiteljskog objekta neizdavanjem fiskalnog računa dnevno zaradi na PDV-u 50 do 100 evra? SAMO ZATO STO MI KUPCI NE TRAŽIMO FISKALNE RAČUNE!

Da li je realno da penzioneri sa najnižim penzijama pomažu ove bahate utajivače koji za samo dva-tri dana zarade celu nečiju penziju!

Rešenje je: moramo da tražimo fiskalne račune uvek, svuda, za svu robu koju kupujemo.

Ako uzimamo račune, automatski vlasnik radnje ne može držati neprijavljene radnike, neće imati odakle radnicima da isplati keš zaradu. Prevodjenjem radnika iz rada na crno u legalan rad, isplatom zarada puni se PIO FOND, ZDRAVSTVENI FOND, stvaraju se uslovi za veće penzije, radnici koji tek treba da idu u penziju imaće rad bez prekida, ne kao sada da mnogima nedostaje i do deset godina staža zato sto su radili neprijavljeni.

Da Vas podsetimo:  MILOSRDNI ANĐEO – KOSAČ (FUCK, FUCK NATO PACT!)

Na žalost, Poreska služba Srbije, Inspektorat za rad, Tržišna i mnoge druge inspekcije, uopšte nisu radile svoj posao, nisu sprečavali: rad na crno, neplaćanje doprinosa radnika, neizdavanje fiskalnih računa. Podršku svom neradu inspekcije su dobile od raznih interesnih grupa, možemo reći da postoji sprega dela kriminalizovane birokratije, velikih biznismena, tajkuna i političara. ZAŠTIĆENI nisu želeli, i dalje ne žele, da se odreknu ogromnih prihoda, uvek je svuda u svetu bilo najlakše obogatiti se utajom poreza.

Poslednje analize govore da utaje dostizu ČETIRI milijarde evra na godišnjem nivou:
1. 1.5 MILIJARDI EVRA iznosi utajeni PDV (preko 10 milijardi evra prometa robe i usluga na crno)
2. 1.5 MILIJARDI EVRA iznose utajeni porezi i doprinosi na rad (700 hil. Radnika na crno)
3. 400 MILIONA EVRA iznose utaje akciza (duvanska industrija, derivati nafte, alkoholna pica i ostala akcizna roba, u buduce akciza na struju)
4. 400 MILIONA EVRA iznose utaje poreza na dobit (4,5 mlrd. US $ iznet novac iz zemlje preko fikt.faktura, “napumpavanjem” ulaznih računa)
5. 200 MILIONA EVRA iznose utaje poreza na imovinu, poreza na godišnji dohodak gradjana i ostalih poreza (dividenda) I taksi.

Dragan Radović

Dragan Radović

3 KOMENTARA

 1. Nisam siguran sta je po profesiji autor ovog teksta, ali mislim da malo matematike unosi zabunu u verodostojnost ovih podataka!
  Ako jedan piljar “ ukrade “ 100 evra dnevno i ako je PDV 20% on bi morao da napravi pazar od cca. 96 000 – 100 000 DIN dnevno na CRNO!!!!
  Koliki je onda pazar u takvoj radnji da bi vlasnik mogao “ ladno “ da odvoji 12 000 DIN dnevno u svoj dzep???
  Svi mi znamo da je KATASTROFALNA SITUACIJA u srpskpj “ privredi “ naterala ljude da se grcevito bore za OPSTANAK I GOLO PREZIVLJAVANJE! Vlasnici malih radnji su u jako jako teskom polozaju.
  Oni se nalaze na udaru svega i svacega:
  – nelojalne konkurencije ( progavci na veliko i uvoznici ) tu istu robu prodaju svima, tako da se ista roba moze naci na svakom koraku: pijace, buvljaci, ….
  – trzisna inspekcija vrsi kontrolu legalno prijavljenih radnji dok “ divljaci “ nisu njihova briga ( pitanje dana je kada ce neko, od trzisnih inspektora, da dobije metak u glavu zbog takvog ponasanja?!
  – gomila taksi i taksi na takse se palcaju ovoj truloj birokratskoj i izdajnickoj vlasti koja svakoga dana nabaci po jos neki kubik zemlja na grob u koji je vec zakopala Srbiju i srpski narod, sto je naj crnje spremaju se da grob prekriju armiranim betonom da bi nas pobili!!!
  Autor ne navodi koliko para dnevno ukradu SNS- SPS- DS- …. koalicioni partneri iz budzeta koji pune bas ti “ lopovi “ iz piljarnica, kioska, … kupujuci sebi gace i brushaltere po svetu, vodeci svalere i svalerke na skupa putovanja po svetu, dajuci poslove finansirane iz budzeta braci, sestrama, sinovima, cerkama, kumovima…
  Koliko para nestane u rasprodaji obradive zemlje, poklanjanu miliona hektara NECIJE dedovine strancima….
  RIBA POCINJE DA SMRDI OD GLAVE!!!

  • Miroslave, vi unosite zabunu, matematika kaze: robu ako prodate za 36 hiljada dinara bez izdavanja fiskalnog racuna, to je 30 hiljada osnovica + 20% PDV a to je 6 hiljada din., ostaje vam 50 evra u „džepu“ od utajenog PDV-a. Brojke su dvostruko veće ako hocete da vam ostane 100 evra utajenog PDV-a.
   Kazete da su vlasnici malih radnji u jako teškom položaju: zar nisu u još težem položaju penzioneri sa primanjima od 15 hilj.din. mesecno koji dodju i plate punu cenu robe koju kupuju kod vlasnika kojima je teško? Zar nije logičnije da vlasnici penzionerima daju robu sa popustom zbog neizdavanja racuna, da li mi treba da pomažemo vlasnike kojima je teško ili penzionere? Što se tiče birokratije, za sve ste u pravu, samo zaboravljate da ta birokratija upravo živi od ovih vlasnika koji ne prijavljuju pazare, uvek plate mito da bi ih inpspektori ostavili na miru. Ako bi svi izdavali fiskalne racune, morali bi od prethodne karike da nabave legalno robu, tako bismo sve privrednike uveli u legalne tokove. Ako radite u potpunosti legalno nemate potrebu da korumpirate razne inspketore, automatski bi se i korupcija snizila. Sve je povezano.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime