Četiri veka doma Romanovih

0
1057

Buđenje sećanja – izložba u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru

Povodom navršenih 400 godina od stupanja na ruski presto dinastije Romanovih, na dan mučeništva i proslavljenja Svetog Cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove porodice i sapatnika u stradalništvu, 17. jula 2015. godine u 12 časova u kripti Spomen-hrama Svetog Save biće otvorena izložba „Četiri veka doma Romanovih – Buđenje sećanja“.

01_6

Praznivanje će otpočeti svetom arhijerejskom Liturgijom koju će služiti NJegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej sa početkom u 9 časova u velikoj crkvi Spomen-hrama.

02_4

Srpski narod sa Rusijom povezuju brojne niti tokom vladavine Romanovih, posebno za vreme ratova oslobođenja i nezavisnosti, odnosno Velikog rata, kada je Nikolaj Drugi stao u zaštitu Srbije u vreme kada joj je pretilo uništenje. Izložba je koncipirana kao podsetnik i skup vizuelnih beleški koje ukazuju na činjenicu da je period vladavine Romanovih ostavio dubok trag u istoriji ne samo Ruskog carstva, već i čitavog sveta. Car i Njegov dom, kao svetitelji uneti su u Sabornik svetih Ruske Pravoslavne Crkve i predstavljaju simbol stradanja i ikonu ljudske izdržljivosti.

03_3

Postavka je sklopljena iz bloka istorijskih fotografija Karla Bule, koji je u dužem periodu bio zvanični fotograf Carskog dvora, a delom od originalnih fotografija, reprodukcija, kopija umetničkih slika, grafika i drugih ilustrativnih materijala.

04_4

Izložba „Četiri veka doma Romanovih – Buđenje sećanja“ održava se u organizaciji Društva za podizanje Hrama Svetog Save, na čijem čelu se nalaze Patrijarh Srpski i Predsednik Republike. Izložba će nakon svečanog otvaranja biti otvorena za javnost u periodu od 17. do 30. jula.

Mirko Stefanović

Snaga naroda

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime