Četrdeset miliona dinara za beogradskog urbanistu

0
1102
urbanista Marko Stojčić / Foto: printscreen

Firma u vlasništvu beogradskog urbaniste Marka Stojčića „Otvoreni atelje grada Arhitekton“ u poslednje tri godine (od 2017. do 2019.) na više projekata u Beogradu, Odžacima, Mladenovcu, Ubu i Šapcu zaradila je 40,4 miliona dinara, otkriva Pištaljka. Urbanista Stojčić je jedini vlasnik ovog preduzeća, na funkciju je stupio početkom 2019. godine dok je prethodno bio „desna ruka“ bivšeg urbaniste Milutina Folića.

Prema podacima koje je Pištaljka dobila od Uprave za trezor, Stojčićevom „Otvorenom ateljeu grada Arhitekton“ najviše novca – 39 miliona dinara – uplatio je Zavod za sport i medicinu sporta koji na Košutnjaku rekonstruiše Nacionalni trening centar.

Gledajući po godinama, Zavod je Stojčićevoj firmi 2017. godine uplatio 28.253.613 dinara, 2018. – 5.190.095 dinara, a prošle godine 5.600.886 dinara.

Projekat izgradnje multifunkcionalne dvorane, zbog koga je posečeno drveće na Košutnjaku a javnost na to burno reagovala, Stojčić ne krije i pomenuo ga je i u svojoj zvaničnoj biografiji. Stojčić je prošle godine, posle pisanja Pištaljke da je u sukobu interesa, za televiziju N1izjavio da je projekat u Košutnjaku „dobio još 2014. godine“ kada nije bio gradski urbanista.

Iako u tom periodu nije bio na ovoj funkciji, prema podacima sa zvaničnog sajta Grada Beograda, bio je deo gradske administracije. Stojčić je po prvi put bio angažovan u gradskoj vlasti decembra 2013. godine kada je bio u sazivu Komisije za planove Skupštine grada. Postaje potpredsednik Saveta za urbanizam skupštine grada Beograda u maju 2014. godine, a za zamenika predsednika Komisije za planove Skupštine grada Beograda izabran je u maju 2018. Na funkciju glavnog urbaniste izabran je početkom marta 2019. godine.

Posle pisanja Pištaljke o sukobu interesa u kojem se našao zbog projekta naučnog centra Instituta za fiziku, Agencija za borbu protiv korupcije izbrisala je Stojčića sa liste funkcionera. Pištaljka je u martu prošle godine objavila prvi tekst o ovoj temi,a u junu je pitala Agenciju da li je Stojčić prijavio imovinu, pošto je u registru nije bilo. Dve nedelje posle postavljenog pitanja odgovoreno nam je da se po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije Stojčić ne može smatrati funkcionerom i da nema obavezu da prijavi imovinu.

Da Vas podsetimo:  Republička direkcija za imovinu kršila propise i zakone

Osim Beograda, „Otvoreni atelje grada Arhitekton“ ima poslove i u drugim delovima Srbije, ali u znatno manjoj vrednosti – ukupno 1,3 miliona dinara. To su projekti Organizacije za turizam i kulturu u Sokobanji, kao i Sportsko-rekreativnog centra u istom mestu, zatim poslovi za opštine Odžaci, Mladenovac, Ub, kao i grad Šabac.

Pištaljka je prošle godine pisala o projektu „Verokio“ Instituta za fiziku u Zemunu u kojem su učestvovale Stojčićeve firme, koji nije izveden jer je javna nabavka poništena. Stojčić se tu u sukobu interesa, a nezakonitost javne nabavke potvrdila je i Republička komisija za zaštitu prava ponuđača koja je naložila ponavljanje postupka. U ovoj javnoj nabavci jedan od uslova bio je da učesnik tendera prethodno postigne dogovor o isplati autorske naknade sa Stojčićem koji je bio autor idejnog projekta, a na konkursu je pobedila Stojčićeva firma „Otvoreni atelje grada Arhitekton“ koji je jedini mogao da ispuni taj uslov.

Iako je ta javna nabavka poništena pre gotovo godinu dana, izgradnja istraživačkog centra „Verokio“, u koji država ulaže pet miliona evra, još nije počela.

Stojčić je na pitanje Pištaljke šta se trenutno dešava sa kompleksom „Verokio“, da li je u planu nova javna nabavka i da li će njegova firma učestvovati na sledećem tenderu SMS porukom odgovorio: „Projekat je trenutno u zastoju zbog aktivnosti vezanih za formiranje parcele. Arhitekton nije uključen u postupak“.

Da se „ne dešava ništa“ potvrdio nam je i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević koji je rekao da „projekat do njih još uvek nije stigao“.

„Iako projekat kasni, rok za potpisivanje ugovora je kraj 2021, tako da još nismo došli do krizne tačke“, rekao je Blagojević i dodao da bi ipak bilo dobro da projekat do njegove kancelarije stigne u naredna četiri meseca. On kaže i da je Vlada ta koja je projekat dodelila Kancelariji pa će ona i odlučiti da li će on biti realizovan.

Da Vas podsetimo:  Progovorio je Saša, načelnik i partijski vojnik SNS-a u Nišu, donator kapilarnih glasova i organizator autobuskog prevoza za Vučićeve fanove

Kabinetu premijerke Ane Brnabić postavili smo pitanje postoji li mogućnost da se „Verokio“ ne realizuje zbog kašnjenja, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. Na naša pitanja nisu odgovorili ni ostali potpisnici sporazuma o realizaciji tog projekata – ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

U Institutu za fiziku za Pištaljku kažu da su veoma zadovoljni „procesom realizacije projekta Verokio i saradnjom sa Vladom Republike Srbije prema potpisanom Ugovoru“, kao i da je realizacija projekta isključivo u nadležnosti Vlade Srbije.

Milica Vojtek
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime