CIA objavila dragoceni dokument o smrti predsednika Jugoslavije!

0
1073

Uz tekst “Muzejski artefakt nedelje- obaveštenje FBIS-a (Foreign Broadcast Information Service – CIA-ina interna informativna služba), kojom se objavljuje smrt predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.”

Stvar je u tome što se iznad vesti o Titovoj smrti, kao izvor navode Radio Bukurešt, od kojeg su navodno preuzeli vest 4. maja 1980. u 19:00 sati po lokalnom vremenu. To je dokaz da greše i najveći jer ovu su vest jedino mogli preuzeti od Radio Beograda, ali je neko od operativaca pobrkao dva glavna grada dve susedne države.

U daljem tekstu piše isto ono što su prvi čuli građani bivše države i što je 4. maja 1980. prvi pročitao u televizijskom prijenosu Miroslav Lilić, tadašnji voditelj centralnog Dnevnika Televizije Zagreb.

– Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da je umro drug Josip Broz Tito, predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i KPJ – Inače, američke tajne službe su navodno bile uverene da Tito nije bio ‘pravi’ Tito.

Markul je tvrdio da čovek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito. To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, stoji u FBI-jevoj belešci s početka maja 1955. godine. Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936. godine, a državljanstvo je dobio nakon što je dve godine služio u američkoj vojsci, piše “Express”.

Da Vas podsetimo:  Super se živelo u SFR Jugoslaviji, zar ne?

Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog veka razgovarao sa pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon “nestanka” opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu. Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu. Ovog puta Marijana i njegovu suprugu Ingrid, “maršal je gotovo u potpunosti ignorisao”. Osim toga, Markul je FBI-evcima ispričao da je ‘pravi’ Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta, te da je bio blag i imao tuberkulozu – Markula je najviše začudilo kako je Tito znao da svira klavir jer je bio uveren da onaj prvi Tito to nije imao gde da nauči.

U svakom slučaju, smrt Josipa Broza Tita odjeknula je u celom svetu, a koliki je uticaj imao, najbolje govori njegova sahrana na koju su stigli svi najveći svetski državnici, od ruskog predsednika Leonida Brežnjeva, do indijske premijerke Indire Gandi, engleske Margaret Tačer, zatim italijanskog predsednika Sandra Pertinika, nemačkog kancelara, pa do svih predsednika zemalja nesvrstanog pokreta, ukupno više od 300 državnika i delegacija, te desetak kraljeva i članova kraljevskih porodica. Titove smrti prisetila se njegova unuka, pozorišna rediteljka Saša Broz.

– Već to poslednje leto često se žalio da se ne oseća baš dobro, a i bio je nekako tiši nego pre”, ispričala je jednom prilikom. “Nije ga veselilo putovanje na Kubu jer je smatrao da će mu to biti vrlo naporno… On je izrazito zabranio moje posete u bolnici. Roditelji su mi to posle objasnili da je jednostavno želeo da ga pamtim onakvog kakav je bio…Pamtim samo da sam ga molila da mi s Kube donese lutku malog crnca i kako sam mu detaljno objašnjavala kako želim da lutka izgleda i kako bi trebalo da bude obučena – priseća se rediteljka. U trenutku Titove smrti Saša je bila kod kuće sa majkom i bratom.

Da Vas podsetimo:  Verovanja: Na Svetog Luku bez nervoze

– Nekoliko sati pre nego što je deda umro, po mog tatu Mišu je došlo službeno vozilo kojim je otišao u KB Ljubljanu. Kada je nekoliko sati kasnije zazvonio telefon, mama se javila i odmah počela da plače. Brat i ja smo znali zašto – kaže Saša. Na pitanje kako se njen otac nosio sa tugom, Saša odgovara:

– Tata je bio silno žalostan, ali se dostojanstveno nosio sa boli, kao uostalom i čitava porodica – dodaje rediteljka.

Poslednje mesece života proveo je u bolnici u Ljubljani.

– Mi smo se brinuli o ishrani za predsednika i doktorski konzilijum. Moja supruga Metka se brinula za njegovu ishranu. Imate i danas zapisano koliko je kašika pojeo za svaki obrok, jer se sve merilo u kalorijama. Kad nije više išla normalna hrana, dobili smo tu hranu iz NASA-e iz Amerike, konzerve za astronaute, a onda se, na kraju, prešlo na infuziju – navodi njegov lični batler, a danas kuvar Joža Oseli.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime