Čiji si ti, mali?

8
1502

Otvoreno pismo „najboljem“ studentu pravnog fakulteta ikada

Pišem ti ovo pismo u ime svih građana Srbije, a naročito onih kojih si se odrekao pre nekog vremena, odbijajući da prihvatiš da si po Ustavu predsednik SVIH građana.

Vreme je da se odlučiš. Ili si predsednik svih građana Srbije, ili si predsednik samo svojih glasača. Znam koliko voliš tačne brojeve i kako ih redovno koristiš, pa da ti pomognem. Prebrojao sam. Ima nas tačno 4,712,161 koji nismo glasali za tebe na izborima 2017. godine. Takođe, znam da ti je lakše da budeš predsednik samo onom manjem delu od 2,012,788 koji su glasali za tebe.

Mogu da te razumem zašto voliš samo ove „svoje“. ’Em ih je manje, ’em im je mnogo lakše predsednikovati. Onim najvoljenijim podeliš pozicije koje nikad u životu ne bi ni zamislili da mogu da dosegnu, kao što su raznorazna direktorska, savetnička i ministarska mesta. Drugima deliš sendviče i vodiš ih na putovanja autobusima po našoj lepoj Srbiji. Onim trećim i najbrojnijim, što su odavno upokojeni, a ipak redovno glasaju za tebe, omogućiš nebeski spokoj kroz donacije crkvi.

Ali biti predsednik jedne države je mnogo zahtevnije nego biti predsednik samo jedne partije. Pa makar bila i najveća. Moraš da poštuješ Ustav i zakone ove države, a ne samo da se jednom zakuneš, i gotovo. Ustav jasno definiše u članu 111. da, citiram,

„Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije“

Jedan pravnik, pa makar studirao i više od šest godina fakultet koji traje četiri, bi to morao da zna. Možda ti to nije najjasnije, mislim na tu formulaciju „državno jedinstvo“, ali imaš i u članu 115. Ustava mnogo jednostavnije objašnjeno. To je ona knjižica na kojoj si položio predsedničku zakletvu, ako se sećaš.

Da Vas podsetimo:  Heroji Halijarda?

“Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost”

Nije valjda da si već zaboravio da si obećao početkom prošle godine da ćeš dati ostavku na mesto predsednika partije i predložiti naslednika januara 2019?

Dešava se to. Nisi ti jedini zaboravni predsednik koga je opila moć, a pogotovo ne „prvi u novijoj istoriji Srbije“ koji je pokušao da izigra Ustav i zakone ove države. Radili su to i Slobodan Milošević, i Boris Tadić. A lepo ih je Ustavni sud upozoravao kako to tako ne ide. Ali nisu poslušali. Zato su im građani Srbije to kasnije objasnili mnogo bolje. I jednom i drugom. I to na način da nikad više ne zaborave šta je to institucija predsednika države. Slobodanu Miloševiću su pokazali pesnicu, a Borisu Tadiću okrenuli leđa.

Jer pravi predsednik Srbije, po Ustavu i zakonima ove države, možeš da budeš samo ako si predsednik SVIH građana. Samo tako možeš da zaslužiš poštovanje, i od nas što nismo glasali za tebe, i što imamo drugačije mišljenje. Stvarno moraš da odlučiš čiji si ti. Ne može i tamo i ovamo. Tu se nalazi i objašnjenje zašto ti ne persiram. Ne mogu persirati nekom ko ne poštuje Ustav i zakone MOJE države. Uvažavanje se stiče, i to delima. Zove se poštovanje i ne sleduje po automatizmu. Mora da se zasluži.

Evo da ti opet malo pomognem. I ranije si morao da praviš teške odluke. Znam da ti nije bilo lako kada si se odrekao radikalizma, da bi postao napredan. Sada, kad si konačno „prelomio“ i odlučio da ne odustaješ od mesta predsednika SNS, time si se odrekao i obaveze da budeš predsednik svih građana. Odrekao si se obaveza, zato se moraš odreći i svojih prava. Najpoštenije je da daš ostavku u skladu sa članom 14. Zakona o predsedniku Republike, kako bi mogli da izaberemo predsednika koji hoće da bude predsednik svih građana Republike Srbije.

Da Vas podsetimo:  Samo sebi da odnesem lek

I došlo je vreme da to moramo uraditi na pravi način. Na fer i poštenim izborima, bez prevara i bez pokojnika na biračkom spisku.

Jer Srbija ima 7 miliona građana, i od tog broja čak 1,3 miliona maloletnih. To su oni što po Zakonu ne mogu da glasaju. I zato ne može da postoji 6,7 miliona „registrovanih“ glasača na „naprednom“ jedinstvenom biračkom spisku, jer ne postoji razumno i logično objašnjenje za višak od oko milion „duša“. Mnogo je to, čak i za Srbe, kao nebeski narod. Vječnaja pamjat.

Država Srbija je imala razne predsednike, lidere i vođe. Svaki je dobio ono što je zaslužio. Pre ili kasnije. A ti vidi šta ćeš i kako ćeš.

Jer je sve #stvarizbora. I jer su građani i građanke Srbije odlučili da pametniji više ne popušta.

Danijel Dašić
Izvor: juznevesti.com

8 KOMENTARA

 1. @Dzoni Bravo
  Poanta misli o radnicima, seljacima,revoluciji jeste u negiranju mogucnosti da NAROD sam moze da bilo sto ucini…………Milosevic je imao veoma los odnos sa rukovotstvom Republika Srpske Krajine.
  Oni se uopste nisu usaglasavali sa njim, radili su sve po svome! Bili su izricito savjetovani da potpisu
  Ugovor “ Z 4 “ jer je Milosevic bio siguran da ce Tudjman odobiti da ga potpise!!! Odbili su Kraisnici jos poprilicno sugestija od Milosevica koji su mogli sprijeciti “ oluju “ !! Navodni Dogovor Tudjmana i Milosevica o protjerivanju Srba iz krajine plod je americke propangande, ali samo za jako naivne !!
  Kredit koji je MMF odobrio Rusiji , i koji je Rusiju izvukao iz velikih ekonomskih nevolja, dobijen je tek pri kraju bombardovanja Srbije, Naravno uz obecanje Rusije da se nece mjesati ni protestovati
  Kada se pocme sa “ tapetnim“ ( neselektivnim )bombardovanjem Srbije!! Poruku o istom doneo je Ruski izaslanik !!! Veliko je pitanje da lì bi se to i dogodilo da nije uspostavljen mir!! R 1244 i Kumanovski sporazum su bili garancija suvereniteta na KiM, barem Dok se medjunarodna situacija promjeni u korist Srbije sto se i dogodilo !!! Ocekivati da Srpska privreda i banke „cavatu“ pod dugogodisnjim sankcijama, bombambama i neprijateljskim okruzenjem …….iluzorno je ! Sve je ipak moralo ici drugacije u pretvorbi nego sto je isllo !!
  Iako se u mnogo cemu NE SLAZEMO ….Dzoni Bravo , sve nase primjedbe idu ka zelji za boljitku i prosperitetu Srbije! Vrijeme ce pokazati tko je koliko bio u pravu !! Da se Srbija napokon povrati i konsolidira i , da iskorjenimo izdaju, mnogo je vaznije od toga tko je u pravu!!!!

 2. @ Dzoni Bravo
  U starim ……komunisticim ……udzbenicima pise „revoluciju izveli radnici i seljaci“!!
  Nigdje i nikada nijednu revoluciju nisu izveli radnici i seljaci, kao sto niti jedan dobro oganiziran protest nije “ spontan“ i “ samoorganiziran“!!Dio inteligencije izvode revoluciju, a opozicija organizira ulicne proteste!!! Narod na protesti protiv Milosevica nije uzeo nikakve pare……..Oni su dobili slatka obecanja, da vise nece biti sankcija, da ce uci strani kapital koji ce otvoriti veliki broj radnih mjesta, da ce se moci slobodno kretati po europi, dobivati povoljne kredite, mirnim nacinom rijesiti pitanje KiM a?……….. samo kada se napokon smjenili Milosevic!!!
  Novce su dobili prije svih njegovi bivsi saradnici koji su ga izdali, a tek onda opozicija tj. Onaj dio opozicije koji je bio spremano na naj dublju, naj siru, naj vecu VELEIZDAJU,!!!
  Sta je ucinjeno poslije Milosevica???
  Dovedene su strane banke , cime se jednim potezom ugrozio sam suverenitet drzave !
  Prodavane su uspjesna poduzeca, ili su poklanjana ili zatvarana !!
  Najveci dio generala koji se uspjesna borio protiv NATO okupatora je poslat na sudjenje u Hag !!
  Najbolji i najperspektivniji oficiri sa ratnim iskustvom su penzionisani !!??
  Najveci dio vojno tehnike unisten!!!
  Zaboravilo se na Kumanovski sporazum i R 1244
  Svakim danom, KiM je postajala sve vise Siptarska i Americka, a sve manje Srpska…….i to potpisima Onih koji su naslijedili Milosevica!! Pogrom Srba 2004 godine i pored svekolikog prisustva NATO trupa i ostalih zapadnih medjunarodnih vojnih snaga!! Proglasavanje i priznavanje fantom drzave Kosovo ( priznavanje od svojih “ roditelja“ i njihovih potlacenih ) !
  Kakav je ugled Srbije poslije Slobe??? Premier ubijen???? Tadic koji se svima za sve izvinjavao u stilu iz filma “ oprostiti ce ti Djura sto te je tukao“!!! Vucic zamjenio Tadica da bi sprijecio Veleizdaju KiM, pa daleko nadamsio Tadica u veleizdaji !! Nitko danas nezna sta on i sa KiM e pregovara o KiM, iako po USTAVU nema nikakva ovlastenja za to???
  Da lì bi svega ovoga bilo da je osato MILOSEVIC jos neko vrijeme ????????????????
  Da lì vam je sada bolje ??????
  Da lì ce se uopste moci birati ili ce opet svi kandidati biti americki ?????????

  • Zorane, mnogo toga ste napisali sto nema veze sa mojim pismom i otvarate mnogo tema koje se ne mogu obraditi u par dopisa pa cu da se bavim samo nekim:
   Napisali ste „U starim ……komunisticim ……udzbenicima pise “revoluciju izveli radnici i seljaci”!!“ Ja sam pisao upravo suprotno, da 5.oktobar nije bila revolucija. Niti sam komunista. Ne razumem?
   Pisete o VELEIZDAJI, a Molosevicev dogovor sa Tudjamnom o padu Krajine vam nije veleizdaja? Molosevicevo povlacenje sa Kosova nije veleizdaja?
   Pisete o resavanju pitanja KiM kao da je taj problem nastao nakon Milosevica. Sustinski suverenitet nad KiM smo izgubili za vreme Milosevica. Formalni suverenet cemo izgubiti uskoro radom istih ljudi koji su vladali devedesetih. Tenutno vladaju Vucic, Dacic, Vulin… a iz prikrajka DB-ovci Draskovic i Seselj. To je Slobina ekipa.
   Pisete da su nakon 2000. unistene uspesne firme, koje uspesne firme? Sve su bile propale u tom trenutku (Zastava, IMT, EI Nis, Prva Petoletka, 14.oktobar, PIM….). I te banke koje pominjete, i one su bile propale (Beobanka, Jugobanka, JIK banka…).
   Dakle nakon Milosevica je drzava bila propala, u svakom mogucem smislu.
   Da li ovim opravdavam svinjarije koje je pravio DOS? Naravno da ne, mnogo toga sto ste napisali je istina. Ja ne delim nase politicare na dobre i lose, delim ih na lose i jos losije. Molosevicevi su losiji.

 3. Moze li itko ikakav komentar napisati a da ne „pljuje“ po Slobodanu Milosevicu!!!
  To je postao USLOVNI REFLEKS kojeg su instalirali zapadnjaci, jer pljuvanje po Milosevicu je pljuvanje po Srbiji! Ne treba biti posebno inteligentan da se dodje do toga. To pljuvanje po Milosevicu ima posebnu tezinu Kada se o njemu beskurpulozno LAZE,!!!!
  NIJE NAROD POKAZAO SLOBODANU MILOSEVICU P E S N I C U !!!
  PESNICU su mu pokazali Amerikanci, organizirajuci PETOOKTOBARSKI PREVRAT, uz pomoc IZDAJICA, VELEIZDAJICA, HULJA, PRODANIH DUSA, KVISLINGA…………..
  Budaletine su i film snimili o tome, i bio je prikazan na tv !! Pricao je Velja Ilic kako su isli u americku ambasadu u Madjarsku, gdje su im davali jakne sa sakrivenim novcanicama, koje su tako prebacivali u Srbiju!!! Tim novcem su se kupovali, poput prostitutki, svi oni koji su bili spremi da izdaju Drzavu, Narod, Obraz i Cast
  Americki autor je objavio knjigu “ PORODICNI DRAGULJI“ u kojoj je detaljno izracunao koliko novca je dobio svaki pojedini politicar da bi IZDAO………….
  Svi oni koji citaju ove novine, sa pravom mogu primjetiti, da se ovakav komentar ponavlja………
  Kao sto mogu primjetiti, da je preslo u obavezu ( uslovni refleks ) stalno blatiti Milosevica!!!
  Kada mu se “ spocita“ nesto sto je pogrijesio, moze se reci da se radi o kritici.
  Kada se koriste neistine……..onda je to nesto sasvim drugo!!! Nije se dogodilo, da je netko negirao opisane dogadjaje koje smo svi vidjeli iz prve ruke, opisane u pomenutom filmu, od samih ucesnika!
  Ali se stalno ponavlja laz, kako je NAROD SRUSIO MILOSEVICA,!!!
  Zanimljivo je da je i sam Kostunica u jednoj tv izjavi rekao da NE ZNA TKO JE STVARNO POBIJDIO NA IZBORIMA .???? Komentirati cu svaku uocenu LAZ , kojem se blati Srbija, sve dok bude volje da se komentar i objavljuju………..od slicnih komentara na NATO novini N1 sam odustao, jer ih jednostavno ne objavljuju!!!

  • Recimo Zorane da su političari uzeli pare za „Peti oktobar“ (ovo je sasvim moguće), koliko para je uzeo narod za isti dan? Ko mu ga je dao? Jeste li vi videli koliko naroda je bilo ispred skupštine tog dana? Vi očigledno ne znate zasto su te „hulje“, „izdajice“ i „podane duse“ izašle na ulicu Petog oktobra, njih 200.000? Ili ne želite da znate? Miloševic je te izbore izgubio. Da, izgubio ih je. Nije to bio nikakav prevrat, Sloba je taj koji je pokušao drzavni udar koji nije uspeo. Zato je onako lako otišao sa vlasti, znao je da je kraj.
   I nije da su se opozicionari borili za Amerikance a Sloba za Srbiju, borili su se i jedni i drugi za zlatnu koku koja se zove država i za naslasniju funkciju koju donosi vlast.

   • Takozvani “Peti oktobar” tek traži objašnjenje u tumačenje.
    Po meni to je bio klasičan državni udar.

    Šta je ostalo nejasno:

    Zašto je uništen sav izbornim materijal, koji je skadišten u tadašnjoj Skupštini Jugoslavije, ako je Koštunica UBEDLJVO pobedio u prvom krugu izbora?
    Da li je pametno da se dokazi o „čistoj“ izboroj pobedi uništavaju od strane
    pobednika izbora?
    Kako je Milošević tako brzo „pao“ sa samo 1 dan, pitanje je ko je tada vladao Srbijom on ili neko „drugi“?

    Mislite o tome…

    • Nema razloga da mislim o tome, ja znam! Svi smo znali jos iste noći kada su održani izbori na osnovu preseka rezultata iz raznih gradova i sela, nije to atomska fizika pa je teško sracunati. Ne moze se prekrajati istorija dok smo živi mi svedoci, to možete raditi tek kada pomremo.

     • „Nema razloga da mislim o tome, ja znam! Svi smo znali“…

      Znam da ništa ne znam (стгрч. ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα; лат. scio me nihil scire).

      Sokrat

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime