Čiji smo mi građani ako nas država ne štiti?

2
1785
Niš – slobodna ilustracija / Foto: gradjanin.rs

Tragedija u selu Popovac kod Niša gde su pronađena tri ugljenisana tela u požaru koji je izazvala neugašena sveća, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Na uzrok ove tragedije ukazuje naslov iz dnevnih novina: ‚‚Sveća ugasila tri života, ugljenisana tela pronašla komšinica‚‚

Da li je moralo tako da bude? Sasvim sigurno da nije moralo!

Da je Goran Mladenović u kući imao struju, sveća ne bi gorela a ni požara ne bi bilo!
Kažu, da je više od govinu dana živeo u kući bez struje.

Kao što je poznato, zbog isključenja sa mreže, više hiljada građana Srbije u dužem vremenskom periodu živi bez električne energije.

Šta još treba da se desi da bi država rešila problem nezakonitog isključenja građana sa električne mreže. Neprihvatljivo je da u Srbiji u 21. Veku, građani žive bez struje.

Prema evropskom zakonodavstvu, snabdevanje električnom energijom spada u oblast USLUGA OD OPŠTEG EKONOMSKOG INTERESA, koje su vrlo bitne za kvalitet života građana i one su obrađene u posebnoj direktivi.

Ova direktiva je inplementirana i u srpskom Zakonu o zaštiti potrošača, gde postoji član pod nazivom Zaštita od obustave pružanja usluga. Isključenje sa mreže mora da bude poslednja mera, posle primene svih ostalih raspoloživih mera:

Ako se radi o siromaštvu, Vlada donosi Uredbu o ugroženom potrošaču i tu nema isključenja struje.
Ako se radi o neispravnom brojilu, EPS je nadležan da ga dovede u ispravno stanje i tu nema isključenja.
Ako potrošač prigovori na visinu računa ili tačnost očitane potrošnje, spor se rešava na sudu po tužbi snabdevača električnom energijom, i tu nema isključenja sve dok se na sudu ne utvrdi stvarno stanje putem veštačenja ovlašćenog sudskog veštaka.
Presudu ni u kom slučaju ne donosi EPS već sud.

Da Vas podsetimo:  Kupovna moć građana Srbije među najnižim u Evropi

Ako bi se stvarno sprovodila evropska direktiva o Uslugama od opšteg ekonomskog interesa, obustava pružanja ovih usluga bi bila moguća samo nakon sudske presude.

Prema izjavama potrošača, EPS je protiv njih podnosio krivične prijave, ali su one odbijene, jer nema dokaza za njihovo pokretanje. A zatim je presudu, ne poštutjući Zakon, donosio sam EPS: Proglašavao je potrošače krivim i obustavljao im pružanje svojih usluga, što je, kako ovaj primer ukazuje, dovelo i do ugrožavanja bezbednosti života građana.

Koliko ovakvih slučajeva treba da se desi, da bi se sprečilo nezakonito postupanje EPS-a?

Za ovakvo stanje sem EPS-a odgvoran je i njegov osnivač a to je Vlada Republike Srbije.
A u članu 90. Ustava Republike Srbije piše: ‚‚Republika Srbija štiti potrošače. Posebno su zabranjene radnje usmerene protiv zdravlja, bezbednosti i privatnosti potrošača, kao i sve nečasne radnje na tržištu’’.

Pa čiji smo mi građani ako nas naša država ne štiti?!

Jovan Jovanović, dipl.ing.(Centar za zaštitu potrošača Forum)

gradjanin.rs

2 KOMENTARA

 1. Hm,hmm..nemoj da gledas,stamje drzava uradila zabtebe,nego staxsibtinuradio zacdrzavu „.. hm,hmm.isto to samo malo drukcije “ nemoj ti damgledas sta vozi,pop,nego vozi stabti.pop,kaze-miska“..

 2. Moj Jovane,

  Greska s Vase strane!
  Kazete: „…ako nas …drzava ne stiti.“ Da IMATE drzavu, Jovane,
  ona bi vas, kako-tako, stitila.
  Ja sam ovako- malo najero, sto bi narod rekao, pa nista neznam, Jovane, te vjerujem samo u ono
  sto mi „autoritarni“ „drzavni“ organi kazu. Tako, na gornju temu, lazov nad lazovima „sudija“ Drugog osnovnog „suda“ u Beogradu Anja Zrelec u sudnici mi rece:“Gospodine, ovaj narod nema drzave.“! I odmah sam joj
  povjerovao, jer ona kao „autoritatvni“ „sudijski“ lazov zna
  sta je istina. I vjerujte mi, Jovane,
  ovu njenu konstataciju-istinitu- blagodare joj sve „sudske“- i politicke- instance, posebno
  Niski savjet „sudstva“. Zasto?
  Zato sto Lazovcina zbori istinu.

  Tako ti je to, moj Jovane.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime