CIK BiH će ponovo brojati glasove za predsednika RS; DODIK: Ubrazli naš put ka nezavisnosti

0
53

Na hitnoj sednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine doneta je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsednika Republike Srpske zbog „neregularnosti i matematičkih nelogičnosti“, saopštili su iz CIK-a.

“CIK je jutros održao kolegijum na kojem je razmotrila primedbe i prigovore na tok izbornog procesa u RS za predsednika i potpredsednika RS. Imali smo materijalne dokaze i video materijale gde je nesumnjivo taj proces kontaminiran da nije moguće dati rezultate izbora. CIK je odlučio da izda naredbu: CIK po službenoj dužnosti glavnom centru za brojanje naređuje da izvrši otvaranje vreća i prebroji glasačke listiće ponovo i listiće u Brčko Distriktu za predsednika RS”, kazao je predsednik CIK-a Suad Arnautović, prenosi N1

Za ovakvu odluku glasalo je šest članova CIK-a, dok je protiv bio jedino Vlado Rogić.

Dodik za RTRS: Nije problem ponovno brojanje glasova, već nezakonit rad CIK-a
Foto: Printscreen YouTube/RTRS vijesti

Nije problem ponovno brojanje glasova, ali je problem što CIK BiH ne radi to u skladu sa zakonom, rekao je u intervjuu za RTRS kandidat za predsednika Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

– Oni su morali da utvrde prethodne rezultate i daju mogućnosti da se u roku tri dana eventulano ulože žalbe i onda da odlučuju svemu – rekao je Dodik.

Dodik ističe da je CIK „pao“ pod političke uticaje ili ulicu.

– U Sarajevu to vidimo sve češće, kao što je Kristijan Šmit pao pod uticajem ulice u Sarajevu pre nekoliko meseci. To i sada isto vidimo – naveo je Dodik.

Dodik je naveo da je CIK izabran nezakonito.

– Niko nije ovde naivan i zna se da je CIK politički obojen. Smatrali smo da će imati bar malo profesionalnog dostojanstva kod sebe i da će utvrditi preliminarne rezultate i da će onda u skladu sa zakonom reagovati. Međutim, i ono malo poverenja što smo imali, pogaženo je. Uložićemo žalbu na odluku CIK-a Sudu BiH, ako nam i to dozvole. Ako ima i „P“ od pravosuđa morali bi da je ponište, i nateraju CIK da donese preliminarne rezultate, pa onda da donose neke odluke – pojasnio je Dodik.

Da Vas podsetimo:  Povratak vojnog roka – prva epizoda u novoj sezoni

Dodik je istakao da SNSD nema problema sa prebrojavanjem glasova, ali, kako ističe, sada postoji sumnja.

– Sutra ćemo i na najvišim organima partije imati sastanak i odlučiti kako i šta dalje. Ovakva BiH ne treba nikome – rekao je Dodik za RTRS.

Dodik kaže CIK nije smeo da proglasi preliminarne rezultate.

– Od subote do jutros niko nije bio u CIK-u, vreće su bile kao na autobuskoj stanici, i nema razloga da im više verujemo. Gospođa koja radi u CIK-u, viđena je juče na Trebeviću sa liderom  SDS-a Mirkom Šarovićem. I PDP ima svog člana u CIK-u, koji se distancirao od te partije, ali očigledno da su pretnje urodile plodom. Јedan član te komisije rekao je da je to nezakonita odluka. Ako neko misli da ovo ide u korist BiH, grdno se vara. Opozicija je skočila sa pričom kako je narodna volja pokradena. Ovo oni vide kao neku malu pobedu, ali videćemo. Kako je sve uredno na ostala tri nivoa, a jedino nije u redu izbori za predsjednika Republike Srpske – naveo je Dodik.

Dodik naglašava da bi ova odluka CIK-a mogla značiti da Republika Srpska vrlo brzo proglasi svoju nezavisnost.

– Republika Srpska će ostati mirna i stabilna, zna se ko je pobednik izbora, ali mi je u jednu ruku i drago što su ovakvom odlukom ubrazli naš put ka nezavisnosti – zaključio je Dodik za RTRS.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime