CIK BiH: Milorad Dodik novi predsednik Republike Srpske

0
142

Lider SNSD Milorad Dodik je novi predsednik Republike Srpske, utvrđeno je nakon ponovnog kontrolnog brojanja glasova za predsednički i potpredsedničke nivoe vlasti.

Foto: MID RF

Novi potpredsednici Republike Srpske su Ćamil Duraković iz reda bošnjačkog naroda i Ivan Begić iz reda hrvatskog naroda.

Dodik je u prvoj reakciji nakon donesene odluke o objavljivanju preliminarnih rezultata izbora naglasio da je ovo sve potvrdilo da su bili upravu kada su saopštili koje predsednik, prenosi Sputnjik.

Dodik je zahvalio svima koji su glasali i svima onima koji su učestvovali u izbornom procesu u Republici Srpskoj bez obzira za koga su glasali.

„Sve ovo je pokazalo da je Republika Srpska demokratsko društvo i da ima sposobnost i spremnost da provede demokratske izbore i da se utvrdi volja naroda. Republika Srpska je na ovaj način potvrdila da bira i da odlučuje o tome ko će da je vodi u narednom vremenu“,rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.

Kako je ranije sopšteno iz CIK-a, na ovu odluku Komisije može se podneti zahtev za ponovno brojanje glasova, a može se podneti i prigovor na utvrđene rezulate.

U odnosu na prvobitne rezultate Opštih izbora za nivo predsednik/potpredsednik Republike Srpske kontrola ponovnog brojanja potvrdila je da je Milorad Dodik kandidat sa najvećim brojem glasova, rekao je predsednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina istakla je na današnjoj sednici CIK-a da nema dileme ko je pobednik za nivo predsjednika Srpske nakon kontrolnog brojanja, a to je Milorad Dodik.

Bjelica Prutina je rekla da je kontrolnim brojanjem utvrđena narodna volja.

Kako je naglasila, kontrolno brojanje je važnije kada se reč o nivou potpredsednika RS.

„Za taj nivo jedan glas može odlučiti i zato sam tražila kontrolno brojanje“, dodala je Prutina.

Da Vas podsetimo:  Uvedite nove poreze i akcize na rijaliti, novobogataše, banke i divlju gradnju

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao kako nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvek.

„Utvrdili smo rezultate izbora za celu BiH i ne znam koliko puta ponovo da brojimo, naći ćemo istu situaciju. I da poništimo rezultate, ponovo nam se isto može desiti“, rekla je danas član CIK-a BiH Irena Hadžiabdić na sednici Komisije.

Podsećamo, ponovno brojanje glasova tražila je opozicija iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uverenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobednica izbora.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime