CIK BiH: Nisu utvrđeni rezultati izbora za predsednika i potpredsednika Srpske

0
86

Centralna izborna komisija BiH nije sinoć utvrdila preliminarne rezultate izbora za predsednika i potpredsednika Srpske i to će učiniti kada se za to steknu uslovi, izjavio je predsednik CIK-a Suad Arnautović. Milorad Dodik ranije je izjavio da će protiv članova CIK-a podneti krivičnu prijavu ako do subote ne objave preliminarne rezultate.

Foto: Printscreen Slobodna Evropa

Arnautović je rekao da je Glavni centar za brojanje nije okončao kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsednika i potpredsednika Srpske.

„Od 2.239 biračkih mesta u izbornoj jedinici Republika Srpska, prema naredbi CIK-a za kontrolno ponovno brojanje, obrađeno je 1.070 biračkih mesta iz 13 opština, odnosno gradova“, naveo je Arnautović.

Kako je rečeno na hitnoj sednici CIK-a, rezultati izbora za predsednika i potpredsednika Republike Srpske biće utvrđeni dopunskom odlukom.

Usvojena odluka o objavljivanju rezultata opštih izbora

CIK BiH je na istoj sednici utvrdio i objavio preliminarne rezultate izbora za Predsedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i skupštine kantona.

Od objavljivanja ove odluke teče rok za prigovore, koji traje do 25. oktobra do ponoći.

CIK BiH trebalo je trebalo da utvrdi i objavi rezultate opštih izbora, što je rok propisan Pravilnikom o provođenju izbora, navodi RTRS.

Pravilnikom je predviđeno da „CIK utvrđuje i objavljuje izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata glasanja sa redovnih biračkih mesta i rezultata dobijenih prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora“.

Podsetimo, predsednik SNSD-a i kandidat za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će protiv svih članova CIK-a BiH biti podnete krivične prijave ukoliko do juče ne budu objavljeni preliminarni rezultati izbora za predsednika Srpske.

Da Vas podsetimo:  Kako je srpska muzika pokorila Hrvatsku

CIK je 10. oktobra po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mestima u Srpskoj za nivo predsednika i potpredsednike Republike Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime