CIK BiH potvrdila rezultate izbora, potvrđen izbor Dodika za predsednika RS

0
88

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je i objavila rezultate opštih izbora održanih 2. oktobra ove godine.

Foto: Printscreen YouTube

CIK je navela da je odluka o potvrđivanju rezultata za sve izborne nivoe doneta pošto je Apelaciono odeljenje suda BiH odbilo ili ocenilo kao neosnovane žalbe političkih stranaka na ranije objavljene rezultate izbora i zahtev opozicionih stranaka za „poništavanje izbora u Bosni i Hercegovini“.

CIK je 27. oktobra utvrdila rezultate izbora za sve nivoe vlasti, osim za predsednika RS, jer su opozicone stranke iz tog entiteta BiH podnele apelaciju Sudu BiH, navodeći da su se na tom izbornom nivou desile „ogromne nepravilnosti“, zbog čega su tražili poništenje izbora.

Posle naredbe o ponovnom brojanju glasova za predsednika i potpredsednike RS, CIK je 27. oktobra objavila da je za predsednika Republike Srpske izabran Milorad Dodik (SNSD), a za potpredsednike iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

CIK je današnjom odlukom potvrdila te izborne rezultate.

Od danas, kako su naveli, teku zvanični rokovi za formiranje vlasti na svim izbornim nivoima.

Građani BiH su 2. oktobra birali novo Predsedništvo BiH, državni parlament, predsednika i potpredsednike RS, Narodnu skupštinu RS, parlament Federacije BiH, kao i skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

Za nove članove Predsedništva BiH izabrani su Denis Bećirović (SDP), Željka Cvijanović (SNSD) i Željko Komšić (DF).

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime