Cilj protesta – destabilizacija Srpske

0
1045

milorad-dodik(2) Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska neće prihvatiti intervenciju međunarodne zajednice po bilo kom pitanju izvan Ustava i normalnih procedura, te da su protesti u Federaciji Bosne i Hercegovine sračunati i na destabilizaciju Srpske.

Dodik je na pres konferenciji u Vladi Srbije pozdravio činjenicu da su politički lideri iz Srpske prvi put u nekoj ižvonoj situaciji pozvani u Beograd na političke konsultacije.

On je ocenio da su događji u Sarajevu i dugim gradovima Federacije BiH posledica nefunkcionalnosti tog entiteta, te da su vlasti Federacije izgubile konrtrolu nad događajima.

On je istakao da je Srpska stabilna, a da su neredi u okruženju pokrenuti sa ciljem da se u RS izazovu slični potresti i da se ponovo snažno uvuče međunarodni faktor da rešava probleme na tom području.

Prema Dodikovim rečima, Bosna i Hercegovina je blokirana, za tu situaciju značajnu krivicu snosi deo međunarodne zajednice, a visoki predstavnik u BiH nikada nije ozbiljno sprovodio Dejton, ali ga je ozbiljno kršio i to na štetu RS i to svih prethodnih godina

„Haos u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prestao, tamo institucije ne funckionišu, a ovo što se događa je dokaz da Bosna i Hercegovina ne može da preživi unutrašnje izazove i da ne funkcioniše“, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

„Mi smo to zaustavili, ali je napravljana ogromna šteta“, rekao je Dodik i zakjučio da je cilj dominacija bošnjačke politike.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, koji je rekao da bi ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU, Dodik je ocenio da je Incku najvažnije da „sačuva svoju dobru platu“. „On ne plaća nikakav porez u Bosni, ima plaćen boravak, rezidenciju, platu od 25.000 evra…“ rekao je Dodik dodavši da je međunarodnoj zajednici u interesu da se u Bosni i Hercegovini stalno nešto dešava.

Da Vas podsetimo:  Oslobađajuća presuda za zločin na Kazanima; Kojić: Amnestija zločinaca koji su ubijali Srbe

Dodik je, takođe, rekao da će policija RS zabraniti organizovani ulazak demonstranata iz Federacije BiH u RS.

„Neće biti problem za mirne proteste u RS, koji su najavljeni i koji se održavaju na mestima za to predviđenim zakonom. Zaustavljanje saobraćaja i rušenje institucija u Republici Srpskoj biće sprečeno policijom jer je to nezakonito“, rekao je Dodik u Banjaluci, posle sastanka s predstavnicima zajedničkih institucija BiH iz RS.

Govoreći o protestima u Federaciji BiH, on je pozvao na prestanak nasilja, dodavši da političari u Federaciji BiH „treba da sednu i vide šta im je činiti, i kako obezbediti da institucije sistema funkcionišu“.

„Jedina alternativa haosu koji je viđen u Federaciji BiH je sesti, obezbediti dogovore i zakonodavstvo u okviru realnih mogućnosti, jer je uvod u revoluciju – odakle god ona dolazila, uvek bio na štetu ljudi koji su na to naseli“, ocenio je predsednik RS.

Govoreći o današnjem sastanku s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, na koji je pozvan i lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Dodik je kazao da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, ima pravo da se uključi u pitanja u vezi s tim sporazumom.

„Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, dugo godina je eliminisana iz pitanja vezanih za realizaciju tog sporazuma i u tom kontekstu me raduje poziv na sastanak u Beograd“, kazao je on.

Napominjući da je premijer Hrvatske Zoran Milanović danas posetio Mostar, Dodik je ocenio da su Srbija i Hrvatska, zbog pritiska visokih
predstavnika međunarodne zajednice, godinama bile eliminisane iz zbivanja u BiH.

Dodik je rekao da predstavnici RS u zajedničkim institucijama BIH treba da nastave da rade u Sarajevu, da bi se očuvao ustavni poredak,
bez obzira na to što, kako je naglasio, „rade pod stalnim pritiscima“.

Da Vas podsetimo:  BOG VISOKO, RUSIJA DALEKO – Rusija i kosovskometohijska kriza

„BiH je u izrazitoj krizi, nastaloj u Federaciji BiH upornim kršenjem i neprihvatanjem Dejtonskog sporazuma, te kreiranjem situacije nemira,
pre svega iz političkog ambijenta bošnjačkog naroda“, kazao je Dodik.

Predsednik RS je ocenio da zbivanja u Federaciji BiH imaju političku pozadinu kojoj je cilj revizija Dejtonskog sporazuma iz 1995.

Takođe je rekao da su organizacije koje građane pozivaju na proteste, „konektovane na neke institucije BiH“.

Po rečima Dodika, potrebno je očuvati stabilnost Republike Srpske, jačati njene institucije i usmeriti se ka jačanju njene samoodrživosti jer se „BiH pokazala kao nesigurno mesto za RS“, ukazao je on.

(NSPM)

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime