Cimet je zdrav, ali postoje situacije kada treba smanjiti njegovo korišćenje

0
300

Studije pokazuju da cimet deluje antimikrobno, protivupalno, antidijabetičko, antikancerogeno…Takođe, pomaže i kod gubitka kilograma, ali i u borbi s aknama. Ali kada treba smanjiti njegovu upotrebu ili ograničiti količinu?

Dijabetes

Cimet ima značajan uticaj na šećer u krvi. Iako studije pokazuju da cimet može smanjiti šećer u krvi, uzimanje velikih količina može imati negativne efekte. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete cimet kao dodatak. Korištenje u receptima i posipanje po napitcima sasvim je u redu.

Dijabetičari koji uzimaju lekove za kontrolu šećera u krvi treba da izbegavaju velike količine cimeta.

Alergije

Neki ljudi su alergični na cimet ili im izaziva iritacije kože i usta. Ako dođe do iritacije, prestanite da koristite proizvod koji sadrži cimet. Takođe, kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može izazvati probleme s jetrom ako se jede u velikim količinama.

Cimet i koža

Stručnjaci za ulepšavanje govorili su o prednostima upotrebe cimet maski za lice. Oni navode da maske s cimetom imaju antibakterijska svojstva i efikasne su u čišćenju akni ubijanjem bakterija koje ih uzrokuju. Začin ima antibakterijsko delovanje, ali ga ne upotrebljavajte po celom licu, jer može da izazove iritaciju, posebno na osetljivom području oko usta i očiju.

Izvor: Vaseljenska

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime