Ćira Magični osuđen za pretnje Perišiću

0
755

490x370_Zoran-Ciric-sudjenjeNepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Nišu književnik Zoran Ćirić je proglašen krivim zbog pretnji koje je uputio gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću i kažnjen sa 100.000 dinara.

Nakon što su tužilaštvo, advokat Zorana Perišića i Ćirićeva odbrana izneli završne reči, sudija je saopštila svoju presudu.

Sud nije uvažio skoro nijedan argument Ćirićevog advokata Boška Ristića, koji je u svojoj završnoj reči naveo da su sud i državni organi koji su bili uključeni u proces „radili pod pritiskom javne funkcije gradonačelnika“.

Dovoljno je da se vidi da je postupak protiv Ćirića pokrenut i sproveden, a da se ništa ne dešava sa pretnjama koje je gradonačelnik javno, u sudnici, uputio Ćiriću. To su dvostruki aršini – kaže Ristić.

Podsetimo, Ćirić je optužen da je decembra 2013. godine Miletu Iliću, Draganu Čorbiću, Igoru Novakoviću i Banetu Jovanoviću slao SMS poruke u kojima je Perišića nazivao “punjenom pticom” i “samozvanim gradonačelnikom” koji će biti “živ raskomadan” i “da će mu zatrti seme”.

On je na saslušanju potvrdio da je poslao poruke, ali da to nije učinio kako bi nekome pretio, već da se radi o umetničkom performansu, odnosno umetničkoj metodi koja se zove “redimejd”.

Zoran Perišić se pridružio krivičnom gonjenju jer, kako je rekao, nije uplašen za sebe, ali jeste za bezbednost svoje porodice.

Inače su tokom suđenja svedoci koje je predložilo tužilaštvo zapravo branili Ćirića, tvdeći da Perišić nije bio uplašen i da je čak hteo i da se fizički razračuna sa Ćirićem.

Dokazi „uništeni“ zbog neažurnosti suda?

Dok je u vrlo kratkoj završnoj reči tužilaštvo samo navelo da je Ćirićeva krivica dokazana tokom sudskog postupka, advokati odbrane su tvrdili suprotno, navodeći da ne postoji nijedan materijalni dokaz, indirektno čak optuživši sud da je njegovom krivicom deo dokaza i „uništen“.

Da Vas podsetimo:  Milionski ugovori za javno osvetljenje iz 2020. godine

Naime, kao dokaz pred sudom su korišćene fotografije sa Perišićevog telefona, na kojima se vide poruke koje su njemu prosledili Čorbić, Novaković, Jovanović i Ilić, a koje je navodno njima poslao Ćirić.

Advokati odbrane su od početka postupka tvrdili da se iz toga ne vidi ko je i kada njima te poruke poslao, niti da li je njihova sadržina menjana, i tražili od suda da od mobilnih operatera zatraži listing.

Međutim, sud je takvu naredbu izdao kasno, pa je danas od Telekoma Srbija stiglo obaveštenje da je istekao rok od godinu dana tokom kog se ti podaci čuvaju, te da su dokazi – uništeni.

P. Blagojević

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime