Ćirilični konsenzus „evropljana“, šovinista i „nezavisnih“

0
872

vukovarskaCirilicasIzjava portparola Evropske komisije zadužene za obrazovanje, kulturu i višejezičnost Denisa Aboda o tome kako nema komentar na događaje u Vukovaru još jednom je potvrdila nedoslednost i primenu dvostrukih aršina Evropske unije. Cinično odsustvo adekvatne ili bilo kakve reakcije Brisela na ispoljavanje nacionalne netrpeljivosti mržnjom zaslepljene grupe pojedinaca, koju mediji amnestiraju nazivajući ih i suviše civilizovanim terminom “demonstranti”, dokazuje doslednost u nedoslednosti u odbrani i zaštiti vrednosti za koje se Unija navodno svojom politikom deklarativno zalaže.

Naime, iako je Abod usput diskretno istakao kako je “poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti jedan od kamena temeljaca Evropske unije, budući da je to upisano u evropske ugovore i zakone”, on je ujedno naznačio i da “jezička politika spada u nadležnost država članica”, odnosno kako to pitanje nije regulisano zakonima EU, te se zbog toga Komisija u ovaj problem neće mešati.

Izuzev odsustva adekvatne reakcije portparola evropske komesarke A. Vasiliu, zadužene za obrazovanje, kulturu i višejezičnost, upečatljivo je i odsustvo bilo kakvih izjava drugih zvaničnika Unije o događajima koji su se proteklih dana odigrali u Vukovaru. Neshvatljivo je i odsustvo osuda grafita i natpisa koji su se tokom proteklih nedelja pojavili u nekoliko gradova u Hrvatskoj. Te „poruke“ koje su u formi natpisa i škrabotina po zidovima, ostavljene u Dubrovniku, Zadru i Splitu, izuzev uvredljivog sadržaja, otvoreno propagiraju mržnju i veličaju ustaške zločine i genocid, dok neki od njih sadrže i elemente ustaške ikonografije. Takođe, izostala je i bilo kakva reakcija na agresivno ispoljavanje nacionalne netrpeljivosti, tj. naglašenog antisrbizma u Splitu.

AGRESORSKA ĆIRILICA Izostanak bilo kakve osude EU na “divljanje” ultradesničara, šovinista i “zaslepljenih fanova ustaške ikonografije” proteklih dana u Vukovaru u suštini je još jednom potvrdio i ukazao na enorman stepen nedoslednosti i dvostrukih aršina zvaničnog Brisela. Svakako, može se hipotetički, ali ipak sa sigurnošću pretpostaviti kako bi zvaničnici Evropske unije oštro reagovali, uz različite pretnje i ucene, da se kojim slučajem ovakav ili čak daleko blaži scenario odigrao u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  SRPKINJA SE VRATILA IZ NEMAČKE ŠOKIRANA CENAMA: Evo koje stvari su u Nemačkoj duplo jeftinije nego u Srbiji!

Iako se zvanični Zagreb kroz izajave I. Josipovića i Z. Milanovića distancirao i osudio antisrpski motivisane incidente – što je pohvalno – teško da će oni koji veličaju ideologiju i zločine NDH, odnosno pojedinci koji su lupali table sa dvojezičnim natpisima, za to i pravno odgovarati.

Uostalom, i zvanična hrvatska politika upornim insistiranjem na obeležavanju Bljeska i Oluje kao “uzornih i časnih vojnih operacija” podstiče i opravdava razvoj novouspostavljene političke i nacionalne mitologije u Hrvatskoj, koja se u značajnoj meri temelji na antisrpskim tendencijama i diskursu. Događaji u Vukovaru su još jednom ukazali na nezavidan položaj i diskriminaciju kojoj su izloženi pripadnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, u kojoj njihovo etiketiranje ima čitav dijapazon različitih formi i dimenzija. Tragično je, ali i zabrinjavajuće što EU nije našla za shodno da barem deklarativno uputi protest i osudu, ali da li se zaista moglo od ove birokratske tvorevine očekivati nešto drugo?

Uostalom, EU nije našla za shodno ni da pokuša da, pre prijema u punopravno članstvo, natera Hrvatsku da promeni način obeležavanja tzv. „Dana pobjede i domovinske zahvalnosti“ tj. „Dana hrvatskih branitelja“, kojima se zapravo indirektno obeležava etničko čišćenje, koje je usledilo kao konsekvenca operacije Oluja. Tendenciozna i nekritička medijska difamacija Srba, koja se u poslednje dve decenije uočava u čitavom spektru različitih refleksija, doprinela je između ostalog da pojedine grupe ćirilicu percipiraju kao agresorsku, zločinačku ili u najboljem slučaju kao zaostalu i retrogradna, što je shvatanje koje je prisutno u određenim krugovima i u samoj Srbiji.

“NESTRANAČKA” MRŽNJA Podsetimo se samo nedavnih agresivnih i tendencioznih napada na Kulturni centar Novog Sada zbog postavljanja ćiriličnog natpisa na njegovoj fasadi, kao i bezobzirnih, licemernih i neargumentovanih optužbi koje su zlonamerno u novom vizuelnom rešenju loga ove institucije na zaista teško shvatljiv način videli shematizovan kukasti krst. Pojedine političke stranke, kao i njihovi ideološki sateliti u formi različitih “nestranačkih i nezavisnih” udruženja građana isticali su kako se novim ćiriličnim napisom vređaju osećanja i ugrožavaju prava nacionalnih manjina iako je, uporedo sa postavljanjem ćirilicnog natpisa, na zgradi KCNS postavljena i tabla sa imenom ove institucije kulture na jezicima nacionalnih manjina.

Da Vas podsetimo:  Ukidanjem srpskog jezika i ćirilice u školama u Hrvatskoj, Plenković ispunjava Tuđmanov amanet

Interesantno je i prilično indikativno da su napadi na KCNS korespondirali sa protestima koji su se tih dana odigravali u Vukovaru, povodom najave da će biti postavljene dvojezične table na državnim institucijama. Svakako, problematika koja se odnosi na konkretan slučaj vezan za dešavanja oko postavljanja ćiriličnog natpisa na fasadi KCNS, konsekventno i incicijalno proističe iz dvodecenijskog formiranja različitih tendencija koje bi se uslovno mogle podvesti pod generativni termin “antisrbizma” i kao takav bi zahtevao posebnu i daleko kompleksniju analizu, naročito ukoliko se uzme u obzir da su napade na KCNS prvenstveno plasirali krugovi koji se zalažu za tzv. “internacionalizaciju vojvođanskog pitanja”.

Kad je reč o nedavnim protestima u Vukovaru, oni bi se takođe mogli podvesti pod predloženu formulaciju iako u ovom slučaju refleksije nacionalne netrpeljivosti prema većini stvari koje se vezuju za Srbiju, ujedno imaju i dodatnu ideološku premisu koja proističe iz novostvorenih negativnih narativa o Srbima kao jedinim krivcima, koji su, prvenstveno zahvaljujući medijima, uspostavljeni u protekle dve decenije i koji, nažalost, i dalje imaju poseban intenzitet u domenu savremenih hrvatskih političkih mitizacija, bez obzira na delimičnu promenu i ublažavanje retorike oficijalnog Zagreba nakon poraza HDZ na poslednjim parlamentarnim izborima.

Kristijan Obšust

izvor: Novi Standard

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime