Čitavo domaćinstvo za 2.000 evra

0
1614

Cene seoskih domaćinstava dostigle su istorijski minimum, a šansu da pronađu kupca imaju još samo vojvođanske oranice i zemljište uz važne saobraćajnice, koje može da se pretvori u građevinsko.

poljoprivreda

Potomci onih koji su u selima proveli život, danas prodaju kuće, okućnice, livade i šume u bescenje. U pirotskom kraju se čitavo seosko domaćinstvo može uzeti za 2.000 do 5.000 evra, ali kupaca nema ni po toj ceni.

Ar zemlje u čačanskom i gornjomilanovačkom kraju nudi se po sedam evra, a celo domaćinstvo sa kućom, pomoćnim objektima i hektar zemlje može se kupiti za svega 10.000 evra, pišu Novosti.

Za istu sumu može se pazariti i domaćinstvo sa starijom kućom i pet hektara placa na Stavama, podno planine Medvednik u valjevskom kraju. Odavno je prošlo vreme kada su se kupovali placevi za vikendice, a pojedini domaćini daju njive ljudima i na poklon.

Miladin Mirković više od pola godine nudi 15 hektara zemlje ispod Ravne gore za sedam evra po aru. U čačanskom selu Rajac, ar zemljišta košta 13 evra, u Vranićima oko 80 evra, ali ima mesta, kao recimo, u Ljubiću, gde se ar prodaje i za 300 evra i više. Gotovo da nema tražnje za parcelama u planinskim predelima, jer im je teže prići, uglavnom nema infrastrukture, puteva, a i zemljište je uglavnom obraslo šumom.

U zavisnosti od lokacije, blizine puta, naseljenog mesta, izvorišta, klase i namene, hektar poljoprivrednog zemljišta u opštinama Negotin i Kladovo može se kupiti za 500 do 6.000 evra.

Najjeftinije su oranice u brdsko-planinskom delu, koje se mogu pazariti i za manje od 500 evra. Izuzetak su parcele blizu grada koje se vode kao poljoprivredne, ali su u blizini građevinskog rejona. Tu se odmah grade kuće, pa posle traže dozvole, a rećina hektara prodaje se i za 15.000 evra.

Da Vas podsetimo:  NAJPOZNATIJI MAJSTOR U SREMU! Mile Stolar i njegova božanstvena misija

Ne pamtim da je neko u poslednje vreme kupio njivu, šljivik ili baštu, kaže Dragan Igić iz pirotskog naselja Nova Mala. Ako se kupuje, onda je to po pravilu sa celim domaćinstvom, koje se može pazariti za dve do pet hiljada evra i gde se po pravilu proda kuća, livada, okućnica, nešto šume i poneka njiva površine jednog do dva hektara.

Zemljište u čačanskom kraju, koje se nalazi uz magistralu je i dalje na ceni. Tako u pojedinim mestima košta i do 1.500 evra po aru, dok su udaljeniji placevi jeftiniji, i kreću se od 300 do 500 evra. Najgora situacija je u brdskim i planinskim predelima, gde cene ara ide od 10 do 100 evra, ali kupaca ni po toj ceni nema.

Za hektar solidnog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini treba izdvojiti oko 5.000 evra, a ta cifra, ako je zemljište dobrog kvaliteta i blizu saobraćajnice može da dostigne i duplo veći iznos.

Za taj novac, pa i za manje, može da se kupi kuća sa okućnicom, u nekom od zabačenijih sela po Vojvodini. Cena obradive zemlje zavisi najviše od klase, udaljenosti od naselja, kvaliteta puta do njive, a izuzetno je važna i veličina.

U Futogu, predgrađu Novog Sada, po rečima Gorana Puače, poljoprivrednika iz ovog mesta, njive uz glavni put gotovo da i nemaju cenu. One odmah postaju građevinsko zemljište.

Poljoprivredno zemljište u Čeneju, nedaleko od Novog Sada, kako objašnjava zemljoradnik Stevan Letić, gotovo je duplo skuplje od onog u Futogu. Jutro, odnosno, 0,57 hektara, prodaje se po ceni od šest do sedam hiljada evra, naravno, ako je u blizini sela i ako je solidne veličine.

U Sremu, na obroncima Fruške gore, hektar zemljišta, pogodnog za vinograd ili voćnjak kupuje se za oko 3.500 evra po jutru. U zavisnosti od klase zemljišta, kreće se i cena, objašnjava Milan Šijački, vinogradar i vinar iz Banoštora, nedaleko od Novog Sada. Zemljište pogodno za ratarstvo, nešto je skuplje od onog za vinograde.

Da Vas podsetimo:  Neko je oklevetao familiju

bizlife /Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime