Čovek od reči, koji se služi neistinama

0
552
Vladimir Orlić / Foto: printscreen (Istinomer)

U naletu slavlja posle izbornog dana, jedan od najistaknutijih naprednjaka Vladimir Orlić rekao je za predsednika Srbije da je čovek od reči, što je i „pokazao na bezbroj primera”. Prema njegovim rečima, Srbija ne pamti podršku koju je sada dobila politika Aleksandra Vučića. A oblasti, u kojima se prvi čovek SNS, kako je Orlić rekao, pokazao da je od reči, odnose se i na teme zaposlenosti, prosečne zarade, penzija i investicija. Ocene koje je Istinomer beležio proteklih godina kažu ipak da nije sve tako kako Orlić tvrdi.

„Kada pokažete da ste od reči, kao što Aleksandar Vučić jeste pokazao na bezbroj primera – na primeru te prosečne zarade koju smo podizali, na primeru da će penzije urediti na takav način da budu veće, pre nego što smo krenuli da ulazimo u mere, i da ćemo povećati zaposlenost i kada je govorio o investicijama za svaki kraj Srbije, sami odaberite primer. Na svemu tome se pokazalo da je čovek apsolutno od reči”kazao je Orlić.


Čitaoci Istinomera za Laž godine 2018. izabrali su izjavu poslanika Aleksandra Markovića da predsednik “Vučić nikada nije slagao u svojoj političkoj karijeri”. Vučić je pobedu odneo i 2016. i 2017. godine.


Šta je zapravo pokazao Aleksandar Vučić?

„Bezbrojni primeri” i prosečna zarada

Analizirajući izjave predsednika Srbije koje se odnose na prosečnu zaradu, platu u pojedinim oblastima, kao i uopšte, jasno je da se mogu naći, kako neispunjena obećanja, tako i neistine.

„Ove godine očekujemo još jedno povećanje plata u javnom sektoru od deset odsto do kraja godine”, rekao je Vučić u maju 2018. godine, što je bilo jedno od njegovih neispunjenih obećanja.

Za izjavu – „Ne zaboravite, kada sam postao predsednik Vlade, plate u Srbiji su bile 340 evra. Danas su već 425, prosečne. Pre kraja godine biće između 480 i 500”, dobio je ocenu kratke noge.

Da Vas podsetimo:  Radnici na postrojenjima TENT-a životno ugroženi

„Vi ste rekli ovde – nova obećanja, plate i penzije. Da, plate će im biti, pre svega za prosvetne radnike i za zdravstvene radnike, mislim pre kraja ove godine onakve, ali na zdravim nogama, kakve su imali nekada kada govorimo o javnom sektoru”, rekao je Vučić 2016. godine, ispostavilo se da je to još jedno njegovo neispunjeno obećanje.

Među izjavama o platama našle su se i poluistine.

„Mere koje smo preduzeli i nemerljiva ulaganja koja smo imali prethodnih godina, u cilju unapređenja našeg zdravstva pokazali su se na delu. Na primer, povećanje plata lekarima i medicinskim sestrama od prosečno 50 odsto, novi Klinički centar u Nišu, KBC ‘Dragiša Mišović’, 14.000 novozaposlenog medicinskog osoblja u poslednje tri godine”, deo je Vučićevog obraćanja u pismu penzionerima.

A o platama medicinskih radnika Vučić je često davao izjave u proteklom periodu.

„Danas je ta plata (medicinske sestre, prim. Istinomer) 54.775 sa višom školom, 50.446 sa nižom”, kazao je u martu 2019. i za to dobio ocenu – neistina.

Penzije i primeri nad primerima

„…Srbija, koja je prvi put pretekla Bosnu i Hercegovinu ili je sada u egalu po platama, preteći će je za 50 evra za mesec ili dva meseca. Penzije su već značajno više nego u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj”, kazao je Vučić u avgustu 2018. godine, što se ispostavilo kao neistina.

Upoređivanje sa regionom i manipulacije s podacima postale su već deo narativa vladajuće stranke. Obraćanje penzionerima, koje nije izostalo ni u poslednjoj izbornoj kampanji, kako se može videti u bazi Istinomera, bilo je deo ocena izjava Aleksandra Vučića, koje su bile daleko od istine.

„Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima”, rekao je Vučić na predizbornom skupu u martu 2014. godine, da bi se ubrzo ispostavilo da je ovo jedno od njegovih neispunjenih obećanja.

Da Vas podsetimo:  Zarad malo ljubavi EU, građani Srbije referendumom biraju da li žele pravosudnu kastu koja nikom ne polaže račune

Nezaposlenost, zaposlenost i sve najbolje u istoriji

Na temu nezaposlenosti Vučić često daje izjave. Među njima našle su se i poluistine, kao i neistine.

„U odnosu na 1990, ovo [danas] je prvi put manja nezaposlenost”, kazao je Vučić u martu 2017.

„Beograd najmanju nezaposlenost u istoriji ima. Pre četiri godine je to bilo 109.850, a danas je to 88.000 nezaposlenih”, izjavio je krajem iste godine, što je jedna od njegovih neproverivih tvrdnji.

Još jedna od njegovih „istorijskih” poređenja odnosila se na jedan od kvarta u 2018. godini.

„Srbija u trećem kvartalu ove godine ima najvišu stopu zaposlenosti u svojoj savremenoj istoriji i najnižu stopu nezaposlenosti u svojoj istoriji”, rekao je u novembru 2018 i za to dobio ocenu – neproverivo.

„Nivo nezaposlenosti u Crnoj Gori je dvostruko viši nego u Srbiji. (…) Gotovo dvostruko više nezaposlenosti je u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i u Albaniji”, izjavio je ovu neistinu u avgustu 2019.

Investicije, nova radna mesta i srećan kraj koji ne dolazi

Orlić se u svojoj pohvali Vučiću dotakao teme investicija u svim krajevima Srbije. Kao i za prethodne oblasti, i ova je bila jedna od onih za koju je Vučić različito ocenjivan tokom proteklih godina od strane Istinomerovog tima.

„Želim da se kao predsednik Srbije pohvalim, i da kažem da Srbija ove godine, u prvih 8 meseci ima 1,6 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je 8,3% više nego što smo imali prethodne godine, a prethodne godine smo imali više nego sve ostale zemlje i teritorije zapadnog Balkana zajedno”, jedna je od Vučićevih izjava iz 2017. godine, za koju se proverom činjenica ispostavilo da je neistina.

Još jedna neistina se odnosila na RTB Bor.

„Ja ne razumem kako kritikuju i ko kritikuje, jer oni su četiri puta prodavali Bor pa im se niko nikad nije javio, zato što su ljudi videli koliki su dugovi, u koliko je lošem stanju i koliko država loše funkcioniše, zato se nikad niko nije javljao na njihove pozive za privatizaciju”, rekao je Vučić u septembru 2018.

Da Vas podsetimo:  Smrtnu kaznu vratiti na 10 godina posle Vučićeve vlasti

„Do kraja (2014) godine ovde (NCR) biće zaposleno 2.000 visokoškolovanih ljudi”, kazao je Vučić početkom 2014. godine i ovo obećanje je bilo jedno od neispunjenih.

Jedno od njegovih ranijih obećanja, za koje je ocenjen – ni započeto – odnosilo se na avio-delove.

Za dve godine može biti realnost da avioni koji lete po celom svetu imaju delove koji se proizvode u Srbiji”, izjavio je 2013. godine.

Milijana Rogač
Izvor: istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime