Čovjek sa dva prezimena i više lica

0
754

  • Neko ko ima dva prezimena na „ić“ ispada da je Srbin na kvadrat. Recimo Milić Vukašinović ili Bogić Bogićević.

Kada vidite prezime koje počinje sa Mc, tj. Mek znate da je škotsko. Mek inače znači sin, MekDonalds, znači Donaldov sin. Šveđani po istom principu imaju prepoznatljivo prezime koje se završava sa „-son“. Erikson je Erikov sin. U našem podneblju po istom principu prezimenovanja muških nasljednika, imamo između ostalih i prezimena na „-ić“ koja označavaju srbsko porijeklo njegovih nosilaca.

Neko ko ima dva prezimena na „ić“ ispada da je Srbin na kvadrat. Recimo Milić Vukašinović ili Bogić Bogićević. Jugoslavenski orijentisani Srbi zamjeraju nosiocu dva prezimena što je kao član predsjedništva SFRJ veoma mnogo doprinio razbijanju Jugoslavije iznutra, jer je njegov glas presudio da se JNA spriječi u odbrani ustavnog poredka i granice svoje države, i spriječi Sloveniju da se protivustavno odcijepi od Jugoslavije i tako joj promijeni vanjske granice.

Sada neki ljudi hoće da im čovjek razgraditelj jedne države, bude graditelj jedne druge – građanske BiH, ili u prevodu sa srpskog na srbski, unitarne BiH. Znajući Srbe da se neće bez rata odreći svoje Srpske republike, lako se da zaključiti da onome kome odgovara novi rat na ovim prostorima, odgovara da postavi takvog čovjeka na vlast i da proba da ga izazove.

Ima jedno nepisano pravilo na ovom prostoru, proizašlo iz iskustava, da svaki Srbin koga vole, bodre i podržavaju Bošnjaci, sigurno nije dobar za Srbe. I obrnuto.

Nisam ni za ni protiv Bogića Bogićevića, ali sam protiv onoga za šta hoće da ga iskoriste. Dosta nam je više zakulisnih igara i zavjera. Kada će se početi voditi časna i transparentna politika, stalno neke mutljaže, prevare, podvale, jedno se misli, drugo govori, treće radi, a četvrto objašnjava.

Da Vas podsetimo:  Žmigavac levo, Srpska lista desno

Dušan Bošković, Sarajevo

Izvor: Balkanska geopolitika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime