Crkva i politika

1
1626
Amfilohije Radović / printskrin Youtube

Nisam lјubitelј današnjeg „novinarstva“. To i nije novinarstvo. Ne služi najvažnijim segmentima života, a iscrplјuje nas nebitnim temama. Napišu nešto, pa se nikad ne vrate na priču da vide šta je bilo. Pada im tiraž, samo tako. Ako! Čak i njihove internet verzije ne napreduju. Na prvo mesto izbijaju sajtovi za kupovinu i prodaju svega i svačega, najviše polovnih automobila. Je l` to Srbija?! Jeste. Je l` to prava Srbija. E, nije! Mućak. I neću da me više mediji lažu. Nismo, bre, blesavi. Šta je rekao Mitropolit Amfilohije Radović? Ko je napisao Apel koji se njemu pripisuje? Ja jesam građanske orijentacije, ali mi je istina preča od sopstvenih ubeđenja. Zašto? Zato što mogu da budem u zabludi!

Ubiše me ovih dana napisi kako se Crkva meša u politiku. I to pišu oni koji ne znaju šta je crkva. Crkva je zajednica, živa zajdnica krštenih duša i Boga. Živih i upokojenih duša. I ja sam Crkva! I to od 1952., duže nego mnoge mlade vladike. Ja ne smem da pričam o politici?! Ma, nemojte. Ko je taj ko će da mi zabrani? Ko je taj ko će da me pita da li ću o njoj da promišlјam?! Ili o crkvenoj i svetovnoj vlasti? Pa, nije klir Crkva, zaboga miloga! Crkva su i pokojnici koji su kršteni! Da li je mogućno da naši novinari toliko ne znaju? Crkva su i oni koji su ginuli na Kosovu i za njega. Sad se našla neka pametna medijska „sila“ da nas zagluplјuje. Ako, bre, ne znaš šta je Crkva po difoltu, „idi si nađi neki drugi poso“, što bi rekli na mojoj pijaci kad čitaju one besplatne novine kojim brišu staklo i pakuju jaja. Svi znaju šta ne valјa. Nismo  glupi toliko baš koliko misle novinari da mogu da nas naprave.

Da Vas podsetimo:  Od koga deca da nauče kako se uzrasta u čoveka?!

Apel! Ko je pisao Apel za odbranu Kosova i Metohije? Mitropolit? Ne! Naravno da nije. DSS? Da! Ko u toj stranci, baš me briga. Došli tamo potpuno novi lјudi i ne znam ih. Kaže predsednik te stranke, Miloš Jovanović,  na TV Novi Sad da je Mitropolit samo jedan od prvih 178 potpisnika Apela. A sirota Antonela Riha kaže, otprilike: „Ne, ne, više puta se on oglasio“. Pa, šta? Ne sme ništa da kaže zato što je  verujući čovek? Ko je to naredio? Nјemu to pravo daje Međunarodna povelјa o pravima čoveka u kojoj piše:

Član 1 
„Sva lјudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i svešću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva“.

Član 18
Svako ima pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti; (mrzi me dalјe da kucam. Ovo mi je dovolјno da znam da svako ima ovo pravo)

 Član 19 – najvažnije!
Svako ima pravo na slobodu mišlјenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišlјenja, kao i pravo da traži, prima i širi obaveštenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.

Dakle, ako svaki član počinje sa „Svi“ i „Svako“, onda je „svi“ i „svako“. Znači i Mitropolit! To u građanskoj kasti izgleda zna samo prof dr Slobodanka Turajlić koja je ciknula kad ju je neko pitao zašto slavi slavu. Žena, bre, lepo objasnila. Fenomenalno. Bolјe nego bilo koji nevernik nacionalne orijentacije. Rekla je otprilike: „Zato što je to tradicija u mojoj kući i moje privatno pravo“! Naravno!

Ne razumem predsednika DSS, moram da priznam. Pa, majke mi… Možda zato što sam stara i konzervativna, glupa, kako misli današnja mladež. Da ti kažem nešto, sine moj iz DSS. Ti si, bre, čoveče, doktorirao pravne nauke na Sorboni. `El, jesi? Jesi. (Do duše, to piše na Vikipediji :). Pa udri ih pravom, bre! Šta objašnjavaš novinarki istinu?! Ona je zna, ali neće da je čuje. Ali ako joj kažeš da je to ugrožavanje Mitropolitovih lјudskih prava, da vidiš kako će sve da razume! Ne, vi ste nastavili da pričate o Kosovu i Metohiji kao da smo mi tupavi! Kao da to ne znamo, pa ćete vas dvoje da nam objasnite. I drugo! O tome ne može da se priča bez žara. Bolјe da se ne pojavlјuješ, bolјe da pustiš Kovića. Nјemu se veruje sve, pa i u „Ćirilici“ kad pokaže koliko nema pojma koliko je TV serija o melšpajzu VMRO, Pavelić, ezoterija – loša. Ković je, bre, iskren, mada mi se čini i pomalo naivan čovek. Ali kad priča o Srbiji, pratio bi ga svaki Srbin na kraj sveta. Ne može ovako… Hladno. Tim dosadnim tonom je i pre tebe, sine moj, pričano o politici, pa si tu gde jesi, a i mi smo tu gde jesmo. Nama je potrebna akcija. Ne borbena, nego duhovna. Moralna. Zato je važna odbrana suštinske Crkve Božje. Ne ovog bašibozluka koji se u njoj nakupio! Važna je i odbrana  prava svakog njenog člana do slobodno govori o svemu što mu je na duši. Pa i odbrana mene. Pa i Mitropolita.

Da Vas podsetimo:  Najveći neuspeh

Kada bismo svi mi, dragi moj, tužili one koji vređaju Crkvu, čiji smo svi mi koji smo kršteni – članovi, znaš kako bi ih to dotuklo po džepu? A ako ti, čoveče, hoćeš da budeš fin, da imaš dobru komunikaciju sa novinarima zbog „jednog dana“, zbog kampanje – nadrlјao si. Oni ne primaju pare od tebe. Nego, udri ih njihovim sredstvima – lјudskim pravima. Mislim, kad smo već kod Mitropolita. Ja da te učim? Pa je l` treba ti mene da vodiš u ovoj držvi ili ja tebe?

Dalјe, kad smo kod Crkve i politike. Patrijarh u Banja Luci reče blagoš nama Srbima koji imamo Vučića koji se, uprkos strašnim pritiscima, bori kao lav za Kosovo i Metohiju. Vaša Svetosti – mi nismo slepi! Vidimo mi sve te pritiske. Neke druge osećamo i na svojoj koži. Ja, na primir, živim na opštini zbog koje se i u samom vrhu SNS krste kako se u njoj radi. Vi to ne vidite. Mene sramota od ovog što čitam da ste rekli, verujte mi. Ne zbog Kosmeta, nego zbog opštine na kojoj živim. Pa koje tu slep za realnost: Vi ili ja?  I ni od kuda zaštite – samo od Boga. Da Vi reč ne dignete protiv hajke na Mitropolita, ne da zaštite brata, nego da reč Patrijarha  bude kao zaštita istine od medijske neistine i zaštita prava na pravu istinu, pa to znači da ste nas Vi napustili. Ja to tako doživlјavam. (O pravdi neću da pričam. Ona je cilј).

U svakom slučaju, hvala svima koji su mi pomogli da postanem pobožnija, zahvalјujući kojima se sve više krstim kad vidim šta pričaju, šta pišu i kad vidim kako mi je.

Da Vas podsetimo:  Dve o sankcijama

Perla

blogfrket.blogspot.rs

 

1 KOMENTAR

  1. Pravoslavna vera je bitan deo nacionalnog identiteta. U istoriji je Crkva uvek bila oslonac, a i aktivan učesnik, u borbama srpskog naroda za oslobođenje i nezavisnost. Crkva je branik tradicionalnih vrednosti čiju osnovu čine pravoslavna vera, porodica i srpska istorija. Ko god je hteo da uništi Srbe kretao je od vere, pa samim tim od crkve. U tom kontekstu treba i gledati masovne napade na Crkvu kao nastojanje da se oslabi identitet nacije , razjedine Srbi, olakša rasparčavanje Srbije i promeni demografska slika dovođenjem milion Roma( uglavnom muslimana) iz EU i 600 000 muslimanskih „migranata“. Po meni je za nas Srbe veći problem što se SPC pod patrijarhom Irinejem sama udaljila od istorijske uloge koju je imala za srpski narod i što je na putu izdaje i vere i vernika.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime