Crkva u Nišu objavila cenovnik

1
3567

st-georges-cathedral-84393_960_720-e1489694128391Nišlije koje žele da im sveštenici Crkve časnog krsta pomenu ime tokom liturgije na ovu uslugu moraju da se pretplate.

Na ulazu u ovu svetinju na Novom groblju, naime, istaknut je cenovnik, pa svako može da bira, u zavisnosti od toga koliko ima para, koliko će božije milosti dobiti.

Kako se navodi na listu papira okačenom na izlogu prostorije u kojoj se prodaju sveće, jednokratno pominjanje naplaćuje se 20 dinara po imenu. Onaj koj želi da ga sveštenici imenuju tokom 40 dana ovu uslugu će platiti 100 dinara, ista polugodišnja procedura košta 450 dinara, a godišnja 800.

Starešina Crkve časnog krsta, nije juče bio u bogomolji. Rečeno je da je prezauzet s obzirom na to da sveti vodicu zbog predstojećeg Vaskrsa.

Potez svog nadređenog pokušao je da objasni jedan od službenika Crkve časnog krsta.

Jedna baba je davala spisak sa dvadesetak imena, pa ko bi sve njih pomenuo. Iz tog razloga je odlučeno da se pominjanje imena tokom crkvene službe naplaćuje. To nije nikakva obaveza, već lična želja, pa je u redu i da bude naplaćena – rekao je on za beogradske medije.

Mnoge Nišlije kažu da nije mnogo 800 dinara godišnje, ali pitaju – čemu sve to?

www.niskevesti.info

1 KOMENTAR

  1. U manastiru Rakovica to postoji vec godinama. Ako zelis da te 40 dana svestenik pominje u molitvi moras da platis posebno. To je preuzeto iz katolicanstva jer kod njih oduvek postoji cenovnik za otkup greha. U katolickim crkvama se molitve porucuju i uplacaju mesecima unapred. Treba znati da je Bog njima besplatno dao a oni koji to pokusavaju unovciti zavrsice u ognju paklenom. Na kraju, crkve i manastire gradili su zaduzbinari, parohijani i niko nema pravo da ih pretvara u profitabilne firme da od molitve pravi unosan posao. Sve se vise svestenici ponasaju kao da im je to deda ostavio u miraz. Narod se mora tome suprostaviti, zna se sta se naplacuje; svece, literatura, ikone, tamjan, ugalj. Sve molitvene usluge su na dobrovoljnoj bazi ko koliko moze da pridari. Krstenje, vencanje, sahrane, parastosi, osvecenja slavskog kolaca i zita, jeloosvecenje, miropomazanje, molitve za bolesne ili umrle, sve to je obaveza svestenstva a ne posao. Ako zele da se bave biznisom neka skinu mantije i otvore kafanu. Siromasne parohije, ljudi bukvalno gladaju a oni se voze meckama, obuceni u krzno i svilu. Popadije kao da idu na modnu pistu a ne u crkvu.Sramotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa do Boga!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime