Crna Gora će obučavati oružane snage republike Kosova

1
1872

Ovo nije tajna za bilo koga da će se uskoro pojaviti svoje oružane snage u tzv. “Republici Kosova”. Prema dostupnim informacijama, oni će biti raspoređeni na osnovu postojećih Kosovskih bezbednosnih snaga i će uključivati punopravnu pešadijsku brigadu formiranu i obučavanu prema zapadnim standardima. Pored toga, planirano je formiranje Ratnog Vazduhoplovstva koje će biti naoružane helikopterima. Nema podataka o tenkovima i avionima, kao ni informacija o tome šta će biti, jer Priština nema novca za to.

Međutim, za formiranje takvih snaga u početnoj fazi će biti potrebni inostrani instruktori, pošto pravne oružane snage nisu policija ali partizanski odred. I bukvalno druga u osam dana poseta ministra odbrane Crne Gore predraga Boškovića u Prištinu sugeriše da će crnogorski oficiri učestvovati u njihovoj obuci.

Ovu činjenicu podržava i činjenica da je Vojska Crne Gore u potpunosti obučena po standardima NATO-a, ima odgovarajuću strukturu i mehanizam kontrole i stoga može bezbedno preneti svoje iskustvo na “bratski narod Kosova”, o uspostavljanju odnosa sa kojima je vlada Đukanovića toliko zabrinuta. Naravno, Amerikanci već imaju vojnu bazu u ovom regionu i redovno sprovode vežbe KSB-a, Međutim, obuka pešadijske brigade je vrlo duga stvar, koja zahteva ogroman broj ljudskih resursa. Osoblje vojne baze Bondstil nije toliko brojno, a njegovo povećanje zahteva značajno povećanje sredstava. Stoga, Amerikanci će morati da se osloni na svoje saveznike u NATO-u, od kojih Đukanović je najverniji.

Zauzvrat, sama činjenica o obučavanju oružanih snaga Republike Kosova od strane oficira Vojske Crne Gore će učiniti još jedan udarac za odnose ove zemlje sa Srbijom, koji već su podrvani mitskim državnim udarom i raskolom crkve. Za Podgoricu ovaj zadatak će biti još jedan test lojalnosti, u kojoj je potrebno izabrati između istorijske memorije i neposredne koristi alata, koja bi trebalo da bude zadovoljna činjenicom da se koristi. I potpuno zaboraviti da su polomljeni alat često ne popravljaju, ali bacaju, nakon čega kupuju novu.

Da Vas podsetimo:  Gdje je matica crnogorskih Srba: Beograd ili Podgorica

Jasna Krivokapićeva
Izvor: glasbalkana.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime