Crna Gora donijela odluku protiv sopstvenog opstanka

2
1509
CC0 / Pixabay

Vlada Crne Gore odlučila je da proglasi jednog akreditovanog diplomatu u Ambasadi Ruske Federacije u Podgorici za „personu non grata“. Kako je saopšteno, on ima rok od nedjelju dana da napusti Crnu Goru. Crnogorska Vlada je takođe odlučila i da uskrati saglasnost za djelovanje počasnom konzulu Rusije u Crnoj Gori Boru Đukiću.

„Odluku donosimo koordinisano sa saveznicima, u skladu sa mjerama članica EU i NATO-a u vezi sa djelovanjem Rusije u napadu u Solzberiju, koji je crnogorska Vlada u znak solidarnosti sa našim britanskim partnerima, odmah jasno osudila“, stoji na zvaničnom nalogu na Tviteru Vlade Crne Gore.

Odmah zatim, reakcija je stigla i od Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori, koja se toj zemlji takođe putem Tvitera zahvalila na podršci.

„Zahvaljujemo se Crnoj Gori na podršci. Velika Britanija i saveznici zajedno šalju snažan signal Kremlju: Rusija ne može kršiti međunarodna pravila nekažnjeno“, navodi se u tvitu Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Podgorici.

Komentarišući za Sputnik sada već konačnu odluku crnogorske Vlade da protjera jednog ruskog diplomatu, portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević ocjenjuje da je ovim potezom Vlada u Podgorici „pokazala da su od nezavisnosti Crne Gore ostali samo dugmići“.

„Postavlja se pitanje da li je članstvom u NATO paktu uopšte ostao bilo kakav prostor da Crna Gora vodi sopstvenu i samostalnu spoljnu politiku? Očigledno da nije. Interesi Crne Gore stavljeni su pod tepih i bilo kakvo samostalno odlučivanje je onemogućeno, a direktno odgovorni za takvo stanje su premijer Duško Marković i predsjednik DPS-a Milo Đukanović. Servilna politika prema zapadnim centrima moći dovodi Crnu Goru u nezavidnu poziciju direktnog suprotstavljanja Rusiji, bez ikakvog konkretnog razloga i interesa same Crne Gore i njenih građana“, kaže Kovačević.

Da Vas podsetimo:  Buča i Kramatorsk, Račak i Markale: Zašto Rusi neće proći kao Srbi?

Kovačević dodaje da su „ovakvi potezi siguran put ka nestanku Crne Gore“, a koji je, kako kaže, „već otpočeo sramnom demarkacijom sa lažnom državom Kosovo i prije toga odnosom zvaničnih vlasti prema Prevlaci, kada je Crna Gora kao država pala na ispitu očuvanja sopstvenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i suvereniteta“.

„Ovakvu politiku građani Crne Gore moraju biti spremni da kazne, ukoliko žele da Crna Gora opstane kao država. Svaki produžetak boravka na vlasti izdajničkih struktura Mila Đukanovića i Duška Markovića, dovodi u pitanje golu egzistenciju kako države, tako i njenih građana“, jasan je Kovačević.

Odluka o protjerivanju ruskog diplomate, po mišljenju političkog analitičara Dragana Rosandića, jeste nešto što je Vlada u Podgorici bila prinuđena da uradi zbog samog položaja u kojem se našla Crna Gora u poslednje vrijeme, slijepo prateći instrukcije iz Vašingtona, Brisela i Londona.

„Sve je u sklopu očigledne antiruske histerije, jer je sve bilo planirano uoči predsjedničkih izbora u Rusiji i Svjetskog fudbalskog prvenstva u toj zemlji. Na tom planu imate direktne izjave iz Londona od ministra inostranih poslova Džonsona, koji je dao jednu nevjerovatnu izjavu — da ruski predsjednik Putin preko Svjetskog prvenstva pokušava da popravi imidž Rusije. Ako bismo tako posmatrali stvari, šta je onda bila Olimpijada u Londonu 2012. godine? Da li je to bilo u cilju poboljšanja imidža Britanije, ili su Britanci častili ovu planetu jednim divnim događajem onako za svoj račun, bez veze“, pita se Rosandić.

Nažalost, marionetska Vlada u Podgorici, kako dodaje, i u slučaju „Skripalj“ mora da bude veći katolik od pape.

„Svi ti jadni, mali, nesrećni, moraju prvi da istrčavaju na grudobran odbrane britanskih interesa. Što se tiče naše same Vlade i premijera Markovića, čuo sam da su njemu otac i stric bili na Golom otoku za vrijeme Informbiroa, upravo zbog Rusa, a evo, sada se on ironijom sudbine nalazi u situaciji da protjeruje ruskog diplomatu“, kaže Rosandić.

Da Vas podsetimo:  Stepinac i proždiranje Srba

On se takođe osvrnuo i na paradoksalnu činjenicu da Vlada Crne Gore sličan potez nije povukla čak ni u oktobru 2016. godine, kada se navodno dogodio „državni udar“ za koji je optužila Rusiju, već to čini sada, i to u znak „solidarnosti“ sa Velikom Britanijom.

„Oni nisu protjerali nijednog ruskog diplomatu 2016. godine zato što nisu imali nijedan konkretan dokaz o učešću ruskih diplomata u Podgorici u tom takozvanom ’državnom udaru‘. Da su imali bilo kakav dokaz, kontakt, snimke ili transkripte telefonskih razgovora, oni bi ih saopštili u ovom suđenju koje svakodnevno gledamo, ali nisu imali apsolutno ništa“, jasan je Rosandić.

Naš sagovornik predviđa da će najnoviji potez Podgorice „napraviti ogromnu štetu“ u odnosima Crne Gore i Rusije, ali i napominje da je šteta inače napravljena isceniranjem takozvanog državnog udara.

Na koncu, Rosandić referiše i da se sve vrijeme u ovoj priči, što je možda najvažnije, gubi iz vida i istorijski aspekt odnosa Crne Gore, Rusije i Velike Britanije, koji jasno upućuje ko je bio čiji prijatelj i saveznik u prošlosti.

„Da nije bilo Rusije, Crna Gora danas u ovom obliku ne bi postojala, a takođe da nije bilo Velike Britanije, mi bismo jedno 150 godina manje robovali pod Turcima. Međutim, zahvaljujući čuvenoj britanskoj politici ’statusa kvo‘, mi smo nekih 150 godina duže odrobijali pod Turcima nego što je trebalo, što vjerovatno najbolje govori o tome koliki su nam prijatelji Britanci“, zaključuje Rosandić.

Nebojša Popović

rs.sputniknews.rs

2 KOMENTARA

  1. Srpska Crna Gora je kolonija a narod je porobljen isto kao i u Srbiji nema tu razlike izdajnici nas vode u propast. Sprema se veliki svetski rat a Srbi i Srbija okupirani, pokoreni i izdani. Vučiću bedo i izdajniče slugo zapada pogledaj kako Srbi žive u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini u XXI veku bez struje, vode, puteva, mostova i lekara. Hrvatsku isto kao i tebe izdajniče ti Srbi ne intersuju bitno je samo oteti njihovu imovinu, zemljišta, kuće, reke, šume i sve na čemu su živeli vekovima. A oni tamo umiru sami ko poslednji mohikanci bitno je da se ti hvališ kako ćeš Hrvatima u Srbiji dati puno više nego oni traže? Ti si predsednik Hrvata i šiftara u Srbiji a Srbi nemaju nikoga pa tako ni državu. Pogledajte video od 23.03.2018 godine druga smrt Krajine Hrvatska je potpisala obaveze prema Srbima samo da uđe u eu kad su ušli sve potpisano su pogazili a kao čedo i miljenici katoličko protestanske eu mogu sve i sve im se dopušta: https://play.rtl.hr/potraga-p_7460 Merkelica ta velika prijateljica našeg Vučka zabranila je južni tok kroz Srbiju i tako nas plansko dodatno uništavaju posle milosrdnog anđela od tih eu prijatelja. I slepac vidi šta nam rade ali kukavički srpski narod i izdajnički predsednik mogu sve da istrpe jer neju obraza. Normalno Severni tok može jer pomaže ekonomski katoličko protestansku eu, u kojoj Srbima nema mesta ali Rusi su nam neprijatelji tvrdi Vučić čovek bez obraza: http://www.dnevno.hr/geopolitika/njemacka-dala-dozvolu-za-izgradnju-sjevernog-toka-2-0-1148159/ A lakoveran, naivan, glup i kukavički narod se čudi pa kako to vučko oprašta nemcima, ne blejte ko ovce oprostiti će on i hrvatima i šiftarima što nas javno biju a mi ćutimo jer smo kukavice i obraza nemamo: https://www.a1info.net/cela-srbija-u-soku-zakonom-srbija-nemackoj-oprasta-ratnu-odstetu/ Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima i gde god stignete.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime