Crna Gora donosi Zakon protiv SPC!?

1
2459

karikatura-milo-coraxAko novi zakon o verskim zajednicama (još u formi nacrta) ikada zaživi u Crnoj Gori, Vlada u Podgorici moći će da postavlja najviše verske velikodostojnike! Ili „prevedeno“, tu ulogu bi danas mogao da ponese premijer Milo Đukanović, poštujući član 4. koji propisuje da „pre imenovanja, odnosno objavljivanja imenovanja najviših verskih velikodostojnika, verska zajednica o tome na poverljiv način obaveštava Vladu Crne Gore“.

„Da li ovo znači da SPC treba da bude udbaška crkva, kao što je to tzv. CPC (koja je odeljenje Agencije za nacionalnu bezbednost)? Ovakav udar na slobodu crkve nije viđen od Pavelićeve NDH. Jasno se propisuje da se bez odobrenja vlasti ne mogu birati najviši verski poglavari“, kaže za „Novosti“ dr Budimir Aleksić, profesor Cetinjske bogoslovije.

„Nacrt i po slovu i po duhu izgleda kao da ga je pisala vlada Pavelićeve NDH. Osim što je neustavan i kontradiktoran, tekst je pre svega uperen protiv SPC. I bilo bi pošteno da se tako i zove – Zakon protiv SPC! Jer smisao i cilj ponuđenog teksta je da se neutrališe delovanje SPC na prostoru današnje Crne Gore, gde ta Crkva postoji od 1219. godine, a što ne spore ni neki od korifeja crnogorskog ideološkog projekta.“

Aleksić govori da su upravo prvi potezi Pavelićeve vlasti bili donošenje zakona o zabrani ćirilice i delovanja SPC na prostoru NDH.

„Tu praksu vidimo danas i u Crnoj Gori. Ćirilica je eliminisana iz javnog i društvenog života, iz svih državnih organa i institucija suprotno Ustavu koji garantuje ravnopravnost ćiriličkog i latiničkog pisma. Vlast, takođe, ispoljava ambiciju da uređuje unutrašnju organizaciju Pravoslavne crkve, što je suprotno ustavu i praksi svih evropskih, i uopšte svih demokratskih država. Osim toga, vlast ima nameru da otme imovinu Pravoslavnoj crkvi (član 52). Predviđeno je da svi hramovi koji su izgrađeni pre 1918. postanu državna svojina, koje će onda država davati na korišćenje politički podobnim crkvama i verskim zajednicama“, navodi Aleksić.

Da Vas podsetimo:  Svojatanje srpske Bosne

U nacrtu zakona piše da sedište crkava i verskih zajednica mora biti u Crnoj Gori.

Da li će onda prestati da važi ugovor koji je Crna Gora potpisala sa Vatikanom? Propisuje se da granice eparhija moraju da prate državne granice, što je takođe antiustavno, jer crkve i verske zajednice same uređuju svoju unutrašnju organizaciju. Hrvatska, recimo, ne pravi taj problem, tako da se deo Sremske eparhije SPC (čije je sedište u Sremskim Karlovcima) proteže i na neke opštine u Hrvatskoj“, kaže Aleksić.

in4s.net

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime