Crna Gora gramzive, laskave i razvratne kamarile

0
943
Milo Đukanović / Foto: EPA EFE/G.L.

Danas vlast u Crnoj Gori odbija pomoć Srbije i vježba primjenu zakona koji treba da Srpsku pravoslavnu crkvu ostavi bez hramova i prava na jednakost, da pravoslavnu vjeru učini neprijateljima svoje uplašene privatne države. Čija će to propast biti?! Boga teško

Uskrs 19. aprila – nikada takav. Zatvorila se Crna Gora sva u sebe kao i svi drugi i veći, niko nema vremena za drugoga, ne zna šta će i sa sobom. Opsada, nevidljiva, bez stranih vojnika, ali sa biološkim zlom koji ne zna za tvrđave i odbrane. Da bi preživjeli moramo se udaljiti jedni od drugih, od najbližih, fizički doista, ali sa mukom u duši.

Sjećam se Đilasa, ,,Crna Gora“, jutro 6. januara 1916: Otpočeo napad sa tri strane na Crnu Goru. Dan prije Božića. Danas na Uskrs ti napadi dolaze sa sve četiri strane, možda i pete, odozgo s neba ili klija ova pošast iz same zemlje, umorne i zatrovane Geje.

Kada ostaneš sam sa sobom onda bolje vidiš ono što godinama skrivaš. U nesrećama, mukama, bolijestima ljudi se podijele ne samo na one zdrave i bolesne, već prije na one koji imaju jedne ili druge krivce za ovu pošast.

Ipak, Crna Gora ima jednu istorijsku prednost za ove vanredne situacije: Navikla je na apsolutistički i porodični način uprave, napisao je Đilas u istoj „Crnoj Gori“. Kao da nema ničeg novog, sve je već viđeno i zapamćeno, samo su nova imena titule, riječi, nazivi za laskavce i doušnike.

– Dvor sanja da se ogradi od Srbije i srpstva, snuju da će sklopiti separatni mir sa austrougarskom tvorevinom, bilježi ovaj mučenik ideja i zvanja u mitrovačkoj tamnici ’58. godine prošlog vijeka.

Da Vas podsetimo:  Put do srpskog јеdinstvа

Danas vlast u Crnoj Gori odbija pomoć Srbije i vježba primjenu zakona koji treba da Srpsku pravoslavnu crkvu ostavi bez hramova i prava na jednakost, da pravoslavnu vjeru učini neprijateljima svoje uplašene privatne države. Čija će to propast biti?! Boga teško.

– A sve kada propada, propada nekako sramotno, mislio je za to vrijeme Crne Gore iz božićne 1916. ovaj najčuveniji Podbišćanin i Crnogorac u novijoj istoriji.

I danas, kao i tada, Crna Gora je u sebi sukobljena, razdrta i raskomadana.

Uvijek je u njoj živjelo najmanje dvije Crne Gore, one glavara koji se ,,vezuju“ za dvor i dinastiju, nagrade i zvanja iz ruke gospodareve i one druge čije je korijenje u moralnoj pobuni Marka Miljanova i drugih vojskovođa i ustanaša, protiv samovolje knjaževe i jačanja gramzive, laskave i razvratne kamarile. Danas ih je i više.

Jedni, ovi prvi, nekako i danas su najbliži moralnom licemjerju (kada nekoga zgaziš, možeš ga i požaliti). Ovi drugi vjeruju u sudbinu da se može propasti, a ne pokoriti se.

ćerka
Veliki vojvoda Marko Miljanov / Foto: printscreen

I dok nas virus fizički udaljava da ne možemo ni majku ni oca vidjeti, stare rane u svima kao da samo čekaju trenutak da ova zemaljska bolijest prođe, ne samo ova nevidljiva već i ona svakodnevna, višedecenijska, zarazna, na vrhu koji o sebi misli više nego o narodu, dok oni na ,,novom dvoru“ vjeruju da im je korona i pomogla, tako što je zabranila neslućenu moć blaženih litija koje jedva čekaju da se ponovo objave ili što im je u ruke stavila dodatnu moć sijanja straha od policijskih marica i tamničenja nesaglasnih, kao i svu obavezujuću pomoć učinilo ,,očinskom brigom“ partijskog vrha za svoj, boliješću ugroženi, narod.

Mnogo je ljekova danas u opticaju oko virusa, ali nijedan ne liječi. Nema lijeka ni za Crnu Goru sve dok se ne prihvati realnost od koje svi bježe, jer sebe vide i jačim i boljim i ljepšim nego što su, i Crnu Goru svojim posjedom, sadašnjim ili budućim, a njoj baš i ne treba mnogo osim bratske ruke i zagralja.

Da Vas podsetimo:  ORDEN NIKOLE TESLE ZA NOVAKA ĐOKOVIĆA

Sve što ovo vrijeme zabranjuje, Crnu Goru liječi. I da je tu još poneki ljekar, duše kao ovaj mojkovački mudrac, nakon svih svojih uzavrelih revulucionarnih rana i poraza, mogli bi bez straha reći da je zdrava Crna Gora, jer vječno obolijevati nije zdravo, a samo zdravi preživljavaju prolaznost.

Izvor: in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime