Crna Gora na referendumu – ili za Hrista ili za NATO i Mila

0
937

Da potpišu ovu peticiju nijesu pozvani samo pravoslavci – pozvani su svi crnogorski građani koji imaju ličnog dostajanstva iz kojeg proističe osjećaj za pravdu i potreba da se za nju bori

Crna Gora je do Vidovdana u referendumskom procesu.

Pravoslavni žitelji Crne Gore na ovom svojevrsnom referendumu izjašnjavaju se na samo jedno postavljeno pitanje: Da li si Čovjek ili gnjida?

A) Čovjek

B) gnjida

Koji Crnogorac, odnosno Crnogorka, koji ima ličnu kartu, a izjašnjava se kao pravoslavac, potpiše peticiju za povlačenje Vladinog „Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica“, koji je zakonska osnova za otimanje imovine Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zaokružio je „A“, koji ne potpiše – zaokružio je „B“.

Evo iznenadne, konkrentne prilike da vidimo đe smo, pojedinačno, svako za sebe: da li zaista jesmo pravoslavci, ili samo nosimo pravoslavna imena, da li smo ličnosti ili masa. Evo nam još jednog Vidovdana, sudbinskog dana srpskog roda, i evo nam još jednog lazarevskog odabira: za carstvo zemaljsko ili za carstvo nebesko.

U subotu uoči Trojčindana u Podgorici je bila nesnosna vrućina. Dodatno otežavanje prisustvovanju crkveno-narodnom saboru ispred hrama Hristovog Vakrsenja sazvanom u odbranu Ostroga, Cetinskog manastira i druge mnogovjekovne imovine Pravoslavne crkve u Crnoj Gori bile su opstrukcije crnogorskog režima.

Sada, kada se u odbranu Crkve uključujemo svojim potpisom, nema vrućine ni radova na putevima, ni prijetnji prevoznicima… Sada smo jedan na jedan, mi i Bog.

U osobitoj obavezi da doprinesu odbrani Crkve od nasrtaja crnogorskih novopagana, koji su ljigave sluge zapadnjačkih bogoboraca, jesu oni koji su kršteni, koji su kršteni u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, jednotrojičnog Boga koji nam je život podario.

Da Vas podsetimo:  Da li je moguć rimejk u 21. vijeku Vašingtonskog ili Beogradskog sporazuma?

Izjašnjavanje po principu da li si za crnogorski režim ili ne jednostavno je. Onima koji su protivnici režima, lako je potpisati peticiju. A što je sa onima koji su glasačka podrška režimu Mila Đukanovića, koji su njegova sačma?

Puno je žitelja Crne Gore koji su činom krštenja ušli u nebozemnu zajednicu Crkve Hristove, a u isto vrijeme su na službi bogobornom crnogorskom režimu. Oni su u nemogućoj misiji službe i Bogu i Mamonu. Evo im prilike da se preispitaju, da li ostaju u Hristovom krštenju, ili prelaze na „krštenje“ „u ime NATO-a, Mila i Evropske unije“, na Milovo „krštenje“ naopakim krstom.

Ovo nije pragmatsko, materijalističko pitanje. Ovo je pitanje vječnog života i vječne smrti: da li smo uz Hrista, ili smo ga se – svojim kukavičlukom – odrekli! Evo nam prilike da vidimo da li je naš ponos što su nam preci u turskom ropstvu ostali, uz silnu žrtvu, Hristovi vojnici, što nijesu prevjerili, utemeljen u nama samima ili je licemjeran.

Ovo nam je prilika da ostanemo Nikola, Marija, Jovan, Milica…, ili da postanemo Mujo, Merima…, što je već anahrono, ili Bil, Medlin…, što je sasvim kul. S tim što treba znati da nam je daleko bolje, daleko manji grijeh, da postanemo Mujo i Merima, koji znaju za Boga i služe mu na svoj način, nego Bil i Medlin, novopaganski bogoborci koji krajnje posvećeno služe bogu Novcu, novom Zevsu i Jupiteru, te novim Afroditama i Venerama, Aresima i Marsovima, Hermesima i Merkurima

Da potpišu ovu peticiju nijesu pozvani samo pravoslavci – pozvani su svi crnogorski građani koji imaju ličnog dostajanstva iz kojeg proističe osjećaj za pravdu i potreba da se za nju bori.

Da Vas podsetimo:  Bitka za Srbiju se nastavlja

Protojerej Jovan Plamenac
Izvor: in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime