Crna Gora protiv Rusije

0
865

Мило-Ђукановић_5-700x497Već punih deset dana traje rat saopštenjima između Moskve i Podgorice.

Zapravo, ruska strana upozorava da eventualni ulazak Crne Gore u NATO nije „prijateljski akt“. Ta upozorenja su pre svega namenjena partnerima iz NATO. Donekle i Amerikancima, ali pre svega Nemcima i Francuzima. Zato su se oglasili i ruski ambasador pri NATO, i MID, i Duma.

U osetljivom trenutku kada se formira koalicija protiv Islamske države, Rusija podvlači da se sve priče o proširivanju NATO moraju ostaviti po strani. Posebno je to bitno u slučaju Crne Gore.

Jasno je da ulazak Crne Gore u NATO nema neophodnu podršku u javnom mnjenju. Ukoliko bi se desilo da ova zemlja pristupi NATO-u samo zahvaljujući odluci Skupštine, Crna Gora bi ušla u period duge destabilizacije sa nesagledivim posledicama.

To nije u interesu niti Rusije, niti vodećih članica EU.

Poruku Rusije su dobro razumeli u Berlinu i Parizu. Međutim, nisu je razumeli u Podgorici. Nesretni Montenegrini su umislili da se ruski ambasdor, MID i Duma obraćaju njima. Zato su počeli da otpisuju Rusiji i ratuju sa Moskvom saopštenjima za javnost.

Kao da u Rusiji niko ne zna da se Milo Đukanović i njegovo društvo ništa ne pitaju!? Kao da od vlasti u Podgorici zavisi da li će NATO poziv biti upućen ili ne? Crna Gora je tako, zbog nerazumevanja i neznanja ušla u još jednu konfrontaciju sa Rusijom. Da nije tužno, bilo bi smešno.

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime