Crna Gora u NATO

0
989

Radost je na pragu. Donald Tramp je potpisao protokol o pristupanju Crne Gore NATO paktu.

загруженное8Da budem iskren, sa nestrpljenjem sam očekivao taj trenutak, kada će predsednik SAD skupiti odvažnosti i potpisati protokol o pristupanju Crne Gore u NATO pakt. Shvatate i sami, bio je to odlučni trenutak koji će uveliko mnogo toga definisati po pitanju odbrambene sposobnosti Severne Amerike. Upravo su se na tu tezu oslanjali senatori u Vašingtonu, kada su razmatrali pitanje o prijemu Crne Gore u alijansu. Tako su i govorili:

„Članstvo Crne Gore u NATO paktu će ojačati nacionalnu bezbednost SAD i postati signal za Rusiju, koja pokušava da okupira susede i menja međunarodni poredak“.

U to da moja zemlja pokušava da okupira susede, ja uopšte ne sumnjam. Na primer, predsednik Litvanije Dalja Gribauskajte, odavno poziva svoje podanike da kopaju rovove i skloništa od bombi, kao i da prime kod sebe što je moguće više marinaca armije SAD. Potrebe za njima su velike, jer je već trećina zdravih muškaraca napustila rodnu Litvaniju.

Što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, o njoj samo što još guske ne gaču. Predsednik Porošenko iz dana u dan očekuje da ruske nuklearne podmornice izrone u Dnjepru odmah ispod prozora njegovog kabineta. Istina, kada on pokušava da iz patriotskih pobuda zameni škotski viski ukrajinskom gorilkom, odmah mu se počne priviđati namrgođeni maršal Žukov na tenku T-34.

Sve je to jasno kao Božiji dan. No, ta teza o jačanju bezbednosti SAD zbog pristupanja Crne Gore u NATO blok, ostaje za mene maglovita. Istina, nedavno je u Beograd dolazio senator DŽon Mekkejn, bivši pilot iz vremena rata u Vijetnamu. On se u vijetnamskog zarobljeništvu nagledao svakojakih stvari, da su počele da ga muče halucinacije i on radosno ta svoja viđenja deli sa celim svetom. Sa izuzetkom ruskih predstavnika. Radi se o tome da nekolicina ruskih raketaša do dan danas nose prstenje koje je napravljeno od delova oborenog aviona senatora Mekkejna. DŽon Mekkejn ne može da se pomiri sa takvim stanjem stvari i sa ruskim predstavnicima ne želi da opšti. Tako da ja nisam mogao zadovoljiti svoje interesovanje uz pomoć senatora i zato hoću da se zainteresujem kod publike: Možda Vi, poštovana gospodo, znate odgovor na tu misterioznu formulaciju?

Da Vas podsetimo:  NА TRАКTORU SАM VOZIO 27 PROGNАNIКА: Potrеsno svеdočеnjе Јovаnа Vučеnovićа koјi nе zаborаvljа nајstrаšniје еtničko čišćеnjе

Ja mogu, na primer, pretpostaviti da će neko od američkih marinaca dobro učvrstiti svoju bezbednost ako ga prebace iz Avganistana u Crnu Goru. Iako ne u apsolutnom obliku. Ovde naravno neće biti bombaša samoubica. No, u pivnici on može dobiti po punom programu, ako počne da ubeđuje inostrance da Rusija protiv njih vodi rat i čak da se sprema da svrgne njihovog dragog Mila Đukanovića. Ujedno će ga podsetiti i na bombardovanje Srbije i Crne Gore od strane NATO pakta. Ovde vlada zakon časnih i prostih ljudi, koji ne shvataju zašto se mora sa njima izrugivati.

Ostaje da mislim da je jedina varijanta jačanja bezbednosti SAD na tako egzotičan način – nekakvo stupanje Crne Gore kao neke 52-ge države SAD. Tada bi, naravno, kod strateških neprijatelja došlo do zabune, i oni bi počeli navoditi svoje interkontinentalne rakete na tu novu državu, čime bi se oslabio potencijal svoje agresije protiv glavnog stuba NATO pakta izvan okeana.

Za ostalo se može čestitati Crnogorcima. Ostalo je da se sačekaju potpisi Španije i Holandije i oni su u NATO paktu.

I život će se odmah jako promeniti. Pitajte Dalju Gribauskajte.

Dmitrij Sedov

www.fsksrb.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime