Crnogorci, sami ste krivi za krah sezone, nisu Srbi ovce za šišanje, naplaćujete kafu 4 €

1
103
Foto: pixabay

Zašto su plaže u Crnoj Gori usred sezone poluprazne? Ima li koga ko će spasiti sezonu za koju meštani tvrde da će ih oterati u goleme probleme jer, umesto da rade tri meseca, oni ovih dana uglavnom stoje pored svojih štandova razlegajući pustoš po plažama.

Međutim, iako i sami priznaju da je sve skuplje nego prošle godine, ne pominju smanjivanje cena o čemu bruje društvene mreže. Toliko da se čak i dijaspora zgražava nad činjenicom da su dve kafe na crnogorskom primorju bezmalo osam evra.

Jedan od onih koji je očito odlučio da se ove godine okupa u nekom drugom a ne Jadranskom moru, piše na društvenim mrežama sledeće:

– E sramote jedne! I pitate se zašto nema turista…Još vam je strategija da će dijaspora spasiti sezonu…Nama jeste drago pare ostaviti u matičnu državu ,ali mi nismo ovce za šišanje, jedan put je dovoljno napraviti se “pametan” kao CG ugostitelji i isterati turiste. Kafa 4 eura. Eto čuh i smeštaj koliko i sve ostale cene!

Ovim rečima je crnogorski državljanin koji živi i radi u Nemačkoj komentarisao trenutno stanje u crnogorskom turizmu, a najpre cene koje su, kako kaže, nepristojne. On je objavio i račun sa plaže “Crvena Glavica” na kojem se vidi da kafa košta četiri evra.

On je dodao i da je “skuplja kafa i to mnogo nego u sred Berlina, a Berlin je takođe turistički grad i uz to svetski grad kulture”.

Srbi idu  u Grčku i Tursku

I nije jedini, državljanka Crne Gore koja živi u Italiji tvrdi da je ne samo kafa nego i mnogo drugog jeftinije u Italiji nego u „ekološkoj državi“.

– Kod mene ovamo (Italija) je hrana jeftinija, kozmetika, i mnogo šta…Ovo što rade sa cenama je sramota. Niti će biti turista, niti će narod moći da živi normalno, svaki dan sve više siromaštva. Žale se ne paradajz turiste a dok je bilo njih barem su smeštaji puni bili.

Da Vas podsetimo:  A šta kažete na ideju da se, naposletku, svi zajedno učlanimo u SNS?

– Da budem iskrena, najviše su gosti iz Srbije boravili tamo, ali zbog previsokih cena i politike, mnogi su se odlučili za letovanje u Grčku i podržavam ih.

Portalu volimpodgoricu.me se obratila i Podgoričanka, koja se u poslepodnevnim satima vraćala iz Kolašina u Podgoricu auto-putem.

– Svratili smo u jedan restoran pored puta, i u jednom momentu se formirala kolona zbog manjeg udesa. Sa tugom smo konstatovali da su stotine automobila bili gotovo svi sa podgoričkim tablicama. Ne zaboravite da je datum 17. juli. U sretna vremena, kolone su iz toga pravca bile isključivo sa srpskim tablicama – kaže sagovornica.

Ko je kriv?

I dok je sada već izvesno da će turistička sezona značajno podbaciti, traju “prepucavanja” bivše i aktuelne vlade.

Bivši ministar ekonomije Jakov Milatović optužio je aktuelnu Vladu da je kriva zbog loše turističke sezone, ali je odmah dobio i odgovor.

Iz aktuelne Vlade tvrde da su zatekli zapušteno stanje te da nisu imali mnogo prostora da reaguju jer je Vlada izabrana u aprilu.

Jesu li zaista zbog antisrpske i antiruske histerije, Crnogorci ostali bez turista neka analiziraju političari. Pitanje je šta će biti sa lokalnim meštanima koji žive od sezonskog rada?

– Danas je 15. jul i turisti još nisu došli, a kad će ne znamo. Ili, ako hoćete “Čekajući Godoa”. Očigledno je državna politika, u kombinaciji sa globalnom krizom, dala rezultate koje ćemo svi osetiti. Ne znam od čega ćemo živeti od septembra”.

Turistički radnici u problemu

Ovim rečima turističku sezonu u Herceg Novom za VOP komentariše jedan od malih privrednika koji ima radnju na obali. I pravi nam računicu:

– Preskupe kirije koje plaćamo za godinu iako radimo samo leti, oko tri meseca, plate, porezi i doprinosi, robu koju uzimamo na dug kad počne sezona. To su ogromne obaveze za nas sezonce, i radimo makar dve trećine sezone da sve poplaćamo. Ako uspemo da radimo 15 dana za svoj profit, to je odlično. Ako je sezona dobra i duža, nešto ostane”, kaže naš sagovornik.

Da Vas podsetimo:  Za baš, baš malu decu

Slične priče dolaze i iz drugih gradova. Svi su se uzdali u 15. jul, kada obično počinje “špic”, ali su pomerili datum “početka špica” na 20. jul.

– Kod nas na plaži cena jedne ležaljke je 5 evra a dve sa suncobranom 12 evra, tako da nije cena razlog što su ležaljke prazne. Jednostavno nema ljudi. Čekamo i dalje i nadamo se”, kaže jedan od zakupaca plaža u Herceg Novom.

Ništa bolje nije ni na rivijeri u okolini Bara.

– Ovogodišnja sezona je lošija nego lani. Manje je turista za 20-30 odsto. Turisti su uglavnom iz Srbije, Severne Makedonije i Poljske. Očekivali smo bolju turističku sezonu”, kaže zakupac plaže u Čanju „VELA Beach & Bar“ Milan Babović.

Dok se iščekuju turisti i prolongira iz dana u dan „turistički bum“ sve je izvesnije da eventualni mesec dana takozvanog špica teško može finansijski podmiriti brojne obaveze turističke privrede na godišnjem nivou.

Izvor: volimpodgoricu.me

1 KOMENTAR

  1. Zakon trzišta – ponude i potraznje , uzdize se iznad ideologije , politike, običaja, kulture………
    Nudi se kafa po cijeni od 4€, u redu, za mene je isuviše gorka, pa ću u Grčkoj, Turskoj ……naći onu
    „sladju “ ! Nekada su mudri, obrazovani i inteligentni turistički menadzeri kod nas, objavljivali pobjedničku formulu za uspješnu turističku sezonu…. “ Za turistu , sve mora biti toliko pristupačno, da se izgubi u povoljnim cijenama, i kući vrati potpuno praznog novčanika, apsolutno zadovoljan, i sa rezervacijom za slijedeću sezonu. “ Da ponovim bit……..“ MUDRI, OBRAZOVANI I INTELIGENTNI “ ……..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime