Crnogorski vijenac

0
1356

Najavljuje se u Crnoj Gori sastavljanje „crne liste“ na kojoj će se naći imena svih onih koji neće smeti da uđu u državu. Biće smatrani „nepoželjnima“. A kakva će lista biti sastavljena u gori u kojoj je sve crno nego crna? Zašto ne sastavite belu listu, jer svaki od ovih ljudi koje planirate svetli svojim umom i pojavom gde god ode, pa i u Crnu Goru. Neka u celoj toj crnini svetli barem ova lista i oni koji dobiju čast da se na njoj nađu.

Crna lista ište svetle ljude, sm(ij)ešani najlakše se čitaju, jer ko će crno na crnom pročitat’.

Kad se već Montenegro kiti ordenjem demokratije, zašto ne upitati da li su crne liste vrhunac demokratije? Kada taj lovorov venac stavite na glave, izgubićete onaj gorski? Odlučili ste da zabranite ulazak u zemlju onima koji su vam najviše dobra učinili, a kao da ima još neko osim njih ko bi u Montenegro došao tek onako, turistički. Od svih dobara demokratije, vi ste uzeli samo ono loše što nosi njenu masku.

Ćud je montenegrinska sm(ij)ešna rabota. Stotinu će načiniti lista, da učini što joj srce žudi.

Sastavljanje crnih listi vodi vas tolike godine unazad do onoga koji je i posejao seme razdora između Srba, tj. Srba i Crnogoraca, sinonima koji se danas smatraju antonimima. Pored toga što će se ovim zabranama radovati oni koji budu na listama, radovaće se i Tito sa onoga sveta, onog donjeg, što ipak ništa nije bilo uzalud i što je opet živ među vama. Patrijarha Irineja stavljati na crnu listu, a papu veličati isto je kao kada bi miš umesto od lava, tražio pomoć od lisice kada ga napadne tigar.

Da Vas podsetimo:  Izveštaj „Evropa nostre“: Visoki Dečani su i dalje ugorženi

Bez buke se lista ne sastavi. Bez mraka se ona ne ocrni. Blago onome ko je na listi, imao se rašta i roditi.

Zašto ne otići korak dalje? Zašto neke Crnogorce koji žive u Montenegru ne staviti na crnu listu? Zbog čega stajete na ovima sa strane? Ima toliko njih koji su zaslužili mesto na toj listi, da je nazovemo listom časti, a vi samo birate one iz Srbije.

U dobru je lako dobar biti, na listi se poznaju junaci!

„Šta se crni u Gori Crnoj? Da l’ su đulad ili su brabonjci, il’ obrazi il’ su kućni ogarci? Sve se crni u Gori Crnoj. Crna su đulad, crni i brabonjci, crni su obrazi i kućni ogarci, al’ najcrnje crnilo je ono crne liste. Samo se ona u sveopštem mraku ističe.“ Ovako bi mogla počinjati neka nova narodna pesma, priča ili bilo šta. Šteta je crnu listu ne opevati po njenom povratku među narod zemlje njene boje.

Crna je lista crnila čudnovata. Crni se a u mraku je vide.

Da li će nama koji volimo Crnu Goru biti zagarantovano mesto na tim listama? Sve što je crno, mora nekad izbledeti. Ne mislite da će crna lista trajati dok je Crne Gore i crnila svakojakog. I noć je duga, pa onda svane i sunce rastera crnilo. Možda, ako biste se zamislili, poneki gen vaših predaka rastera crnilo u vašim dušama, pa shvatite da na ovaj način radite protiv svoje države. Ako već mislite da oni koji bi bili na listama nemaju pravo u onome što govore ili rade, onda ih demantujte svojim govorima i delima, umesto nedelima.

Svaka lista za po jednu upotrebu, samo crna živi dov(ij)eka.

U suprotnom, bilo bi sramota ne biti na toj listi.

Da Vas podsetimo:  Cvijanovićeva u utorak polaže zakletvu u Narodnoj skupštini Srpske

Kada iz Montenegra krene izgon onih koji nisu ni ušli, važiće čuvena rečenica, sa ispravkom mene grešnoga: „Ko na brdu ak’ i malo stoji, bolje vidi n’o onaj pod brdom ko se sa Gostuna vraća kući srećan da zabranom osvetla obraz svojima!“

Milan Ružić
www.in4s.net

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime