Crnogorska vlast u Srbiji vidi najveću pretnju

0
877

© AFP 2015/ JONATHAN ERNSTDa crnogorska vlast u Srbiji vidi najveću pretnju po svoju bezbednost mogu potvrditi i nedavno izrečene tvrdnje crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića da bi Crna Gora kao država bila očuvana da je 1918. postojao NATO.

Crnogorska opozicija režimu Mila Đukanovića organizuje za 11. decembar protestni skup protiv pridruživanja Crne Gore NATO-u. Prema rečima predsednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića, na protestu će opozicioni prvaci podsetiti Crnogorce na zavet koji im je ostavio Sveti Petar Cetinjski.

Protest organizuju sve parlamentarne stranke koje se protive učlanjenju Crne Gore u NATO, kaže Mandić, a njima se pridružuju i nevladine organizacije i udruženja građana koji se slažu sa njima.

„Građani će se okupiti ispred Skupštine Crne Gore u 18 sati, a nakon obraćanja građanima, prošetaćemo Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do njegovog spomenika, gdje ćemo pročitati izvode iz testamenta ovog našeg sveca i gospodara, posebno one dijelove koji se odnose na budućnost Crne Gore, koju je prije skoro dvesta godina trasirao i usmjerio“, kaže Mandić.

Testament Svetog Petra Cetinjskog, vladike i vladara Crne Gore iz doba Napoleonovih ratova i dan danas za Crnogorce predstavlja važno slovo i put kojim treba da se kreće narod Crne Gore, dodaje Mandić.

U testamentu, Sveti Petar Cetinjski kaže:

„Isto tako da Bog da i onome, koi bi vas od vjernosti k blagočestivoj i Hristoljubivoj Rusii otlučiti poiskao i svakojemu ako bi se koi iz vas Cernogoracah i Berđanah našao da pomisli otstupiti od pokroviteljstva i nada na jednorodnu i jedinovjernu nama Rusiju, da Bog dajakij te od njega živoga meso odpadalo i svako dobro vremenito i vječno otstupilo!.“

Ključna poruka koju organizatori skupa žele da pošalju građanima Crne Gore, prema Mandićevim rečima, jeste da odluku o budućnosti, posebno odluku o pristupanju vojnim savezima treba da donesu građani na pošteno organizovanom referendumu.

Da Vas podsetimo:  Čim se udaljimo od Rezolucije 1244 – na brisanom smo prostoru Anglosaksonaca i NATO

„Ako budu slijedili volju i preporuke onih koji su osnovali Crnu Goru, mi nikada ne treba da se udaljimo od naših istorijskih saveznika koji su vijekovima bili zajedno sa nama, koji su čuvali Crnu Goru i brinuli se o njenoj budućnosti jer samo dobra istorijska savjezništva su dobar zalog za budućnost. Ovaj eksperiment i marionetska crnogorska vlast koja nas gura u zagrljaj 28 NATO država, koja nas gura u vojnu alijansu, recimo, sa Albanijom i Turskom, u suštini protiv Srbije i protiv Rusije, nije izbor naših predaka, nije naš izbor, a vjerovatno nije izbor naših potomaka“, smatra Mandić.

A da crnogorska vlast u Srbiji vidi najveću pretnju po svoju bezbednost mogu potvrditi i nedavno izrečene tvrdnje crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića da bi Crna Gora kao država bila očuvana da je 1918. postojao NATO.

Prenebregavajući činjenicu da je Crna Gora odlukom demokratski izabrane skupštine, prema rečima pesnika Matije Bećkovića, na najdemokratskiji način izabrane crnogorske skupštine do tada, žrtvovala svoju nezavisnost, kao i Srbija, da bi bila stvorena zajednička država Južnih Slovena, Vujanović je ustvrdio da je učlanjenjem u NATO zauvek definisana pozicija Crne Gore kao samostalne države.

Iz izrečenog jedino može da proizađe da bezbednosne pretnje Crnoj Gori ne dolaze ni sa koje druge strane, osim iz Srbije.

Srpski pisac iz Boke Kotorske Nikola Malović kaže da ima utisak da je Vujanović sasvim ozbiljan kada tako nešto govori.

„Kada date dinar da uđete u kolo, možda i nemate dva dinara da biste iz kola izašli. Ljudi koji imaju izvjestan broj godina i koji pamte da je u jednoj emisiji, uz njegov neodoljiv osmijeh odgovorio kako priča srpskim jezikom i klimao je glavom na sva pitanja na koja danas daje odgovore koji zaprepašćuju javnost, zapravo vidite do koje mjere se političar kao imenica ogadio prostom narodu“, smatra Malović.

Da Vas podsetimo:  U poslednjih 30 godina broj Srba u Marincima deset puta manji

On ističe misao Ive Andrića koji je svojevremeno rekao da je stav u službi čoveka. Za Malovića, stav može da bude samo u službi istine.

„Kada je stav u službi čovjeka, kao ovoga puta u službi Vujanovića, onda danas može da bude crno, sutra ultraljubičasto, a preksutra bijelo. Uvijek je taj stav u službi čovjeka koji želi da ostane na vlasti, budući da je vlast zaista opojna droga čija slast nikada ne prolazi“, zaključuje Malović.

Nikola Joksimović

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime