Crveni krst -Crveni tepih

0
5715
Javne ličnosti – promoteri Crvenog krsta /Foto: koreni.rs

Krv znači život. Malo ko od nas razmišlja o tome da i nama može zatrebati krv. Letnji meseci tradicionalno su period godine kada je potreba za jedinicima krvi povećana. Zbog godišnjih odmora manje je ljudi koji se odazivaju na akcije, to je jedan od razlogazašto je postojala potreba da se stanovništvo aktivira i da se skrena pažnja na ovu vrlo važnu temu.

Na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna, počela je promotivna kampanja dobrovoljnog davanja krvi „Crveni krst- crveni tepih“ sa ciljem da usmeri pažnju građana ka potrebama za krvlju i da jasno stavi do znanja da rezerve krvi zavise od svih nas.Vreme je proletelo i evo nas već u avgustu za kada  je zakazan događaj kojim se obeležio zajednički uspehe u ovoj kampanji. Ovo je bila jedna velika zajednička akcija, u kojoj su građani bili u prilici da vide da i javne i uspešne ličnosti imaju vremena za dobrovoljno davanje krvi i volontiranje, i da je to nešto što se tiče svih nas.

Potpredsednik CKS-a dr Milutin Mihajlović i Sanja Šimpraga, novinarka KCN-a / Foto: koreni.rs

Preko pedeset javnih ličnosti iz sfere novinarstva, kulture, sporta, muzike, medicine i saobraćaja se odazvalo pozivu za ovu kamanju. Ovi dragi prijatelji Crvenog krsta promoteri su  dobrovoljnog, nenagrađenog i anonimnog davanja krvi. Oni su imali vremena, volje i razumevanja da se pozivu odazovu  odmah, a pojedini i odlože svoje obaveze da bi se pridružili.

Među ličnostima koje su učestvovale u akciji bili su: pevačica Ana Štajdohar, sportista Bogdan Bogdanović, TV voditeljka RTS-a Danijela Pantić Conić, voditelj i novinar tv Kopernikus-a Sanja Šimpraga, TV voditelji Dragan Ilić, Dejan Pantelić  i Srđan Zelembaba, muzičar Nigor, glumaci Ivan Jeftović, Petar Benčina i Luka Raco, TV lice Rada Đurić, glumac Zoran Ćosić, pisac Uroš Petrović, novinarka RTS-a Ivana Božić, novinar Aleksandar Miladinović, džudista Aleksandar Kukolj i mnogi drugi. 

Da Vas podsetimo:  Rumuniji odbija da igra protiv Kosova: „Kosovo nije država, nećemo da igramo protiv njih“
Ivana Božović, novinarka RTS-a / Foto: koreni.rs

U Siminoj 19 u četvrtak 22.avgusta organizovan je pravi crveni tepih kojim su prošetali svi učesnici kampanje. Crveni krst Srbije i Crveni krst Beograda upriličili su koktel na kome su uručene statue i zahvalnice svim učesnicima akcije. Statue javnim ličnostima uručio je potpredsednik CKS-a dr Milutin Mihajlović. Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović zahvalio se medijiskim kućama bez kojih ova akcija ne bi bila uspešna. Svi nacionalni emiteri i veliki broj lokalnih medija celog leta emitovai su video klipove podsećajući nas na činjenice o davalaštvu krvi čime je kampanja dobila i na edukativnom karakteru.

Ljubomir Miladinović, generalni sekretar CKS / Foto: koreni.rs

Sve javne ličnosti koje učestvuju u ovoj kampanji su i preko svojih društvenih mreža delile klipove među svojim pratiocima, a oni koji su bili u gradu u vreme trajanja letnje kampanje podržali su akcije davanja krvi i sami dajući krv, poštujući poruku „Čekam te na akciji“ – kako se završava svaki od  46 video klipova.

Kampanja nije gotova i septembar mesec je jedan od kritičnih kada e reč o jedinicama krvi. Nemojte čekati neku od akcija u vašem gradu, uvek se možete raspitati gde i kada možete dati krv. Potrebno je samo malo vašeg vremena koje nekome može značiti život.

za korene.rs

Ivan Mladenović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime