Čudo neviđeno u Šapcu: Najveća afera „dosmanlija“

0
989
Foto: embargo.rs

Čudo neviđeno u Šapcu: Najveća afera „dosmanlija“, Državni revizor otkrio da za 72 stana u vlasništvu Grada Šapca nema nikakve evidencije, ko i na osnovu čega u njima živi a da uopšte ne plaća kiriju.

U izveštaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Šapca za 2015.godinu, na 29.strani piše: „ Nije utvrđivan niti naplaćivan zakup za 72 stana kojima grad raspolaže prema stanju u knjigovodstvenoj evidenciji na dan 31.12.2015.godine“!?

E, ovoga se ne bi setili ni najveći „dosovski pljačkaši državne imovine“! Čak ni „Veliki brat“… U Šapcu, vladajuća garnitura koja se manje više nije ideološki menjala skoro punih 20 godina – dokopala se državnih stanova i delila ih „kako se kome prohtelo“, kao „ Alajbegovu slamu“, kao nešto što im je dedovina ili miraz?!

Naime, Državni revizor u kontroli poslovanja za samo jednu godinu, 2015. otkrio je „ hiljadu i jednu mućku“ zbog čega je i protiv odgovornih na čelu sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem podneo i Krivične prijave… Ali, ono što je u tom izveštaju na nekoliko stotina strana posebno interesantno je zaključak revizora o tome da Grad Šabac nije ni dinara naplatio kiriju za 72 stana koja ima u vlasništvu!?!

Budi bog s nama! Prosto je ova informacija delovala kao neka Grimova ili Anderesenova bajka, jer je prosto neshvatljivo da jedan srpski grad nema evidenciju za 72 stana? I to u vremenu, kada prosečna srpska porodica čitav svoj radni vek provede radeći za stan od šezdesetak kvadrata!

U Šapcu izgleda može kako ko hoće… Odnosno kako „ dosmanlije odluče“? Lepo dobiješ ključeve od stana, ništa ne plaćaš, uživaš, a sve ide na štetu gradjana.. Jer, neko će te troškove ipak platiti? Pogađate ko? Kroz poreze i druge dažbine i namete…

Da Vas podsetimo:  Ne može mrtav da dođe da glasa

Da li je dokumentacija sakrivena o tim stanovima, tek revizor nije mogao da pronađe ugovore o zakupu tih stanova ili o bilo kakavom drugom odnosu, odnosno, nije mogao da utvrdi gde se nalaze ti stanovi i ko u njima živi?

U izveštaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Šapca za 2015.godinu, na 29.strani piše:

„ Nije utvrđivan niti naplaćivan zakup za 72 stana kojima grad raspolaže prema stanju u knjigovodstvenoj evidenciji na dan 31.12.2015.godine“!?

Prosto da čovek ne poveruje, da je ovako nešto moguće u poslovanju jednog uglednog grada kakav je Šabac?

I tek pošto je reagovao revizor, kontrolom za samo jednu godinu, konačno je reagovala gradska Uprava tako što je Odeljenje za finansije dopisom broj 360-11-4-3/15-03 i 400-1-79-8/16-03 od 15.08.2016. obavestio je lica koja koriste stanove o iznosu obračunate zakupnine!? Zašto se toliko čekalo i zašto je sve to urađeno posle otkrića mućke Državnog revizora(DRI)?

Grad Šabac je takođe naveo da je izvršio usaglašavanje zaključenih ugovora o otkupu stanova sa knjigovodstvenom evidencijom i utvrdio da od 72 stana koje vodi u knjigovodstvenoj evidenciji treba da isknjiži 10, s obzirom da su zaključeni ugovori o otkupu, a da je pet stanova, koje ima u evidenciji – srušeno!?! Navedeno je i to, da su poslati pozivi licima koji se vode u evidenciji „ kako bi se identifikovali“ i zaključili ugovore o zakupu stana!?

Da li je moguće? Pa, oni do tog trenutka nisu ni znali ko živi u gradskim stanovima, pa ih sada „mole“ da dođu, da se javno prikažu i konačno zaključe ugovore o zakupu državnog stana… Pa, ovo nema ni u Đžibutiju, Nigeriji… Zar su se tako decenijama u Šapcu ponašali slepi poslušnici evropskih mundira, funkcioneri modernog doba presvučeni „žutim“? Šta je sa državom Srbijom? Dokle će dozvoljavati „pljačku svoje imovine“, ma ko bio na vlasti u lokalu? Ne mogu se Petrovići, Zelenovići, Miloševići, Čonjagići, Pajići…sakrivati ispod mundira evropskih policajaca?! Prošla su ta vremena…. Oni više ni sebi ne mogu da pomognu, a kamo li „malim žutim poltrončićima“ …

Da Vas podsetimo:  50 miliona ljudi na svetu doslovno robuje

Ekipa Embarga

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime