Čudovište u izlogu vlastitog uma

2
2818

Prenosimo članak Dojče velea, onako kako se on pojavio juče na njihovom portalu. Primena huškačkog, antisrpskog propagandnog rata je ovde egzemplarna

Čudovište u izlogu

Kada bi Ratko Mladić mogao još jednom da bira, on bi izabrao da bude Ratko Mladić. Ali presuda čudovištu stiže kasno za zemlju mentalno zarobljenu u ratu, piše Dragoslav Dedović, urednik redakcije DW na srpskom jeziku.

širok i dubok je krvavi trag koji je iza ovog starca ostao u Bosni i Hercegovini. Apsolutni gospodar rata na strani bosanskih Srba bio je pre 25 godina u zenitu moći, a sada je u potpunoj vlasti svoje bolesti. Verovatno će uskoro umreti. Zato je možda ravnodušan prema presudi – ionako se ni za šta ne kaje. Njegovi ispadi u sudnici u potpunom su skladu sa pređašnjim izjavama da je Haški tribunal „satanistički sud“.

Ratko Mladić odbija da prihvati stvarnost, isto kao i srpski šovinistički krugovi u BiH i Srbiji. Za njih je, kao što se zna, Haški tribunal politički instrument protiv svih Srba. Tako implicitno negiraju individualnu krivicu svog „junaka“ i njegovih kompanjona. Tako uzimaju za ideološke taoce većinu normalnih srpskih građana.

Čak i ako se s pravom kritikuje povremena nedoslednost Haškog tribunala, uopšte nije sporno da bivši general zaslužuje i proces i presudu posle svega što se 1992-95. i po njegovoj volji desilo u BiH. Šteta je samo što zgrada suda nije u Sarajevu, Beogradu ili Banjaluci već u Hagu. Iz blizine bi bilo vidljivije kako „junak“ biva ograničenim i banalnim čudovištem. Kako nije u stanju da izrekne makar reč kajanja ili žaljenja. On nema ništa da kaže porodicama svojih žrtava, čak ni porodicama sopstvenih ubijenih vojnika. Kada bi Ratko Mladić mogao još jednom da bira, on bi izabrao da bude Ratko Mladić.

Da Vas podsetimo:  Mediji o “Oluji” – tužno sećanje ili ratno huškanje?

I neka ga je stigla pravda.

Naprosto je s onu stranu svakog civilizovanog ponašanja ubijati goloruke ljude, mladiće i starce. Varvarski je godinama bombardovati čitave gradske četvrti i tretirati civile kao predmet sadističke zabave snajperista. Zastrašujuće je mnogo mržnje u izjavi o „oslobođenju“ Srebrenice i „osveti Turcima“. Suludo je i izuzetno opasno glavne misli iz 1389. postaviti kao raster za stvarnost godine 1995.

Ratko Mladić je za mene od početka bio ideološki zaslepljena vojna pesnica ekstremnog srpskog šovinizma koja se samo dobro razume u zanat sejanja smrti. Tadašnji propagandisti tog šovinizma – kao aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić – danas su cenjeni državnici.

Za žrtve se neće puno promeniti. Mladić je za njih oduvek bio cinični zločinac. Jedina satisfakcija biće im zvanična sudska potvrda njihovog mišljenja.

Za mnoge svoje bivše vojnike, kao i brojne bosanske Srbe, Mladić ostaje i junak i žrtva „antisrpske zavere“. Taj predložak će biti dobrodošao i bošnjačkim nacionalistima kako bi govorili o „genocidnim Srbima“. I za jedno i za drugo će se pobrinuti populistički političari koji u postfaktičkoj epohi doživljavaju novi procvat i na Balkanu. To je zabrinjavajuće jer bez sveobuhvatnog razumevanja i sporazuma između bošnjačkih i srpskih političkih elita neće biti održivog koncepta za budućnost Bosne i Hercegovine.

Bojim se da ova presuda čudovištu stavljenom u izlog Haškog suda i svetske javnosti neće zadovoljiti dugo gomilanu žeđ za pravdom u zemlji koja je mentalno još uvek zarobljena u ratnim devedesetim. Mladića je pravda stigla, ali da li je presuda i znak nade za BiH? Za tako nešto je, čini mi se, ipak prekasno.

Dragoslav Dedović

dw.com

____

Napomena: Dragoslav Dedović je jedan od urednika srpske redakcije portala DW. Više je nego očigledno da je dobio u zadatak da napiše ovakav članak o generalu Mladiću, koji ima čisto propagandnu ulogu, a bez ozbiljne analize Mladićevog istinskog delovanja u ratu. Zašto je pisao ovako kako je pisao, Dedović najbolje zna, ali sigurno je da mu ovakav tekst ne služi na čast, pa makar i da je bio žestoko ucenjen da ga takvoga napiše. Koreni su preneli ovaj Dedovićev članak, da se jednostavno ne zaboravi koliko su pojedinci, zbog ličnih interesa, spremni da ruže časnog i dostojanstvenog srpskog vojskovođu Mladića i da, uz to, nipodaštavaju srpsku borbu za opstanak, u ratu koji je Srbima u bivšoj Jugoslaviji bio nametnut.

Da Vas podsetimo:  U Vrdniku postoji ulica posvećena – BABICI! Ulicu svečano otvorio ALEKSANDAR BERČEK!

Konačno, čudnovato je kako čudovište, dok je pisalo gornji čudovišni članak, nije u tome prepoznalo samog sebe!

2 KOMENTARA

  1. On je poreklom crnogorac. A od crnogorca je svasta za ocekivati. Ni jedan moj komentar Dojce vele ni jedan moj komentar nikad nije objavio. Ni na Srpskom ni na nemackom tako da to dovoljno govori o njihovoj demo(n)kratiji i slobodi medija.
    Mogu da pisu sta im volja, svoju rdju sa sebe saprati ne mogu ni da se u sumporu kupaju.

  2. Ja ciji je onaj Dragoslav ili bolje Jadoslav Dedovic? Citajuci tu njegovu “ kolumnu“, sve vise verujem u onu pricu, da su age kod onih mlitavih Srba i nikogovica, ulaskom u kucu, skidali opanke i davali jadu da ih provoda, dokle aga ne „porazgovara“ sa domacicom. Kod otresitog nije ago smeo na tako nesto ni pomisliti. Age odose, a pasja pasmina se namnozi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime