Ćuška od baćuške, degenek od jarana

0
1203

aleksandar-vucic-620x330Posete Aleksandra Vučića Moskvi i Sarajevu me iskreno rečeno, neodoljivo podsećaju na onu francusku naučno-fantastičnu komediju Les Visiteurs (Posetioci)… Znate onu, u kojoj hrabri vitez Godfroa (Žan Reno) sa svojim „vernim“, smutljivim slugom Smrdom Mudićem (Kristijan Klavje) uz pomoć čarobnog napitka ode daleko u budućnost.

I ne može da se snađe.

E, sad, da li zato što je uveren u svoju hrabrost, da li zato što uz njega po obrascu ide mnogo Smrda Mudića, da li zato što ne razume šta mu drugi pričaju… Ko će ga znati.

NAJPRE O ĆUŠKI OD BAĆUŠKI

Zli jezici govore da je delegacija Srbije, najavljena u Moskvi „davnim davno“ (kako je imao običaj da govori moj pokojni Učitelj pismenosti Boško Ćalović), bila više puta menjana da bi se zadovoljila svačija švalerka, svaja i šurnjaja.

Zli jezici takođe govore da je najvišu državnu delegaciju Srbije (falio je samo Master Toma Bajčetinski, pa da bude baš – baš najviša, odnosno da Beograd ostane pod pretnjom prinudne uprave Maje Gojković) na Šeremtjevu dočekala druga liga, da VIP tretmana nije bilo a da je potonji prijem bio organizovan u moskovskoj skupštini, umesto u zgradi vlade Ruske Federacije.

Naravno, ne treba da razmišljamo da li su ulice bile zatvorene: nisu. Da li je bilo organizovanih aktivista koji bi mahali zastavicama bratske zemlje? Nije. A Reformator Veliki je sve to uradio i za Baćušku Putina i Baćušku Medvedeva.

Zli jezici govore još mnogo štošta, ali jedno je sigurno: ruski novinari se baš i nisu „polomili“ da izveste o čemu su dva premijera razgovarali. Interesantno da na zvaničnom sastanku dve delegacije nije čak bilo ni onog tradicionalnog stola, nego su stolice bile razmeštene u salonu kao da je sedeljka. Raša Tudej posvetila je poseti Aleksandra Vučića Dmitriju Medvedevu ravno dva minuta i dve sekunde praznih fraza dvojice političara.

Da Vas podsetimo:  Stefan Nemanja u raljama Gordane Čomić


Sa sastanka sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom Raša Tudej je pustila snimak koji je 20 sekundi duži:

Međutim, ono što zbunjuje je – što taj snimak sada može da se nađe samo na YouTube kanalu ruske državne televizije. Na sajtu – ne može. Što dokazuje i pretraga:

vucic-RT
Uostalom, ukucajte sami na google.com Vucic in Moscow. Ili Premьer-ministr Serbii v Moskve i sami ćete se uveriti da su o ovome izveštavali samo na Raša Tudej (RT), ruski kanal 1 koji je poseti posvetio prilog od jednog minuta i (verovali ili ne) na internet stranici Radija Slobodna Evropa.
Vau!

A oni hvalospevi o bratsvu dva naroda? O toplom, bratskom i srdačnom prijemu? O dogovorenim poslovima koji samo što nisu počeli? O Migovima koje dobijamo na poklon? O remontu helikoptera (kako je to odvratno saopštiti posle onoga što se desilo a za šta niko nije kriv) da ne govorim…

DEGENEK OD JARANA
Sve je počelo prilično idilično: On je sa čitavom delegacijom (manjom nego za Moskvu, bože, to je samo Sarajevo) izišao iz aviona. Dočekali su ga sa „svim državnim i vojnim počastim“. I samom Vučiću je – da se razumemo – to godilo. Još kad je sutradan ujutro prošetao crvenim ćilimom (dobro, tepihom)… Mogao je da se pohvali da je dočekan kao da je u Sarajevu Bajden ili Keri (eh, ti zapadni uzori, eh te puste želje)…

Sarajevo je zbog Vučićeve posete bilo praktično blokiran grad. Normalno. Kad znate šta se desilo u Srebrenici, kad znate šta mnoge Sarajlije misle o Vučiću, tako nešto je bilo za očekivati.

naslovne-BiH-novina

Iako je naslovna strana najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, Dnevnog avaza (glasa, op.aut.) posvećena izjavi srpskog premijera, čitava poseta koja je prošla u naelektrisanoj atmosferi – u suštini nije donela ništa novo.

Da Vas podsetimo:  Flavia Grosan, rumunski pulmolog: „Kovid protokol koji se primenjuje u bolnicama ubija pacijente!”

I sam sam, u komentaru za Deutche Welle rekao da u odnosima BiH i Srbije političari nemaju šta da rade, već treba da puste ljude da sarađuju, biznismene i preduzetnike da stvaraju veze.

Aleksandar Vučić je izabrao da razgovara sa predstavnicima Vijeća ministara BiH (ili kako u RS kažu Savjeta ministara), čije su nadležnosti u nekim slučajevima manje nego nadležnosti vlada dva entiteta (RS i FBiH).

Aleksandar Vučić je doživeo da ga preslišava Bakir Izetbegović u televizijskom nastupu (u sarajevskom studiju N1, kod vrsnog novinara Amira Zukića, s kojim sam imao čast svojevremeno da radim). Onako jaranski. Da mu kaže kako je „razočaran što predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nije bio spreman da prihvati ono što piše u presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji“.

Aleksandar Vučić je doživeo da mora da se „vadi“ i ubeđuje gledaoce (ili možda sebe) kako je njegova izjava „ubićemo 100 muslimana za jednog Srbina“ izvučena iz konteksta. Da je to rađeno u vreme najgore kampanje režima Slobodana Miloševića protiv Srpske radikalne stranke, čiji je on tada bio poslanik i gensek.

Ko biva, Srpska radikalna stranka je bila poznata kao mirotvoračka u to vreme. 

Aleksandar Vučić je, osim jaranskog verbalnog šamara Bakira Izetbegovića doživeo i da ga njegov prijatelj Milorad Dodik prozove i kaže da je „izabrao pogrešnog partnera“. 

Lično nisam ljubitelj Milorada Dodika. Baš kao ni Bakira Izetbegovića, Aleksandra Vučića i ostalih pripadnika „političke elite“ u dve zemlje. Mislim da su veoma uspešni prodavci magle. 

Ali, znate, verujem da su ljudi u Srbiji malo ljuti. Zbog Srebrenice. I odmah da se razumemo: nisu ljuti na nacionalnoj osnovi. Nego sve one radnike koji jedva sastavljaju kraj s krajem u Srbiji, sve one penzionere koji ne mogu ni da plate sve račune i lekove a kamoli da normalno žive, boli što premijer Srbije svom narodu kaže „ne dam pare“. A onda u Sarajevu kaže: „Spremni smo da uložimo značajan novac, pričamo o milionima evra. To nije mali novac. Spremni smo na ta ulaganja, ali smo spremni i da dovedemo investitore“.

Da Vas podsetimo:  Teze za raspravu o Srbima u naše vreme u domaćem i svetskom kontekstu

Dobro, bre, reformatoru, da li bi bilo ipak lepše da investiraš u Srbiju, a ne da je rasprodaješ? Pusti ti ljude koji imaju pare iz Srbije da investiraju gde hoće. Ne moraš da im pomažeš. Mogu to oni sami.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime