Ćutanje je zlato, da li je to baš tako?

0
141

“ Ćuti radi mira u kući“ ; „Ćuti i pusti“ ; “ Bolje je da ćutiš!“

Ne znam za vas, ali ja sam mnogo puta čula ove rečenice. I ćutala sam i poštovala poslovicu “ Ćutanje je zlato“.

U ovim godinama i sa ovim životnim iskustvom, shvatila sam svoje greške. Ćutala sam u nekim određenim situacijama. Nisam smela da ćutim.

Ćutanje može da znači da ne znate kako da obrazložite svoje mišljenje. Može da znači i da vam je svejedno. Da vam nije stalo. Da ne razmišljate svojom glavom. Da ne želite da se zamerite nekome, zbog xyz razloga.

Ne, ne treba se zamerati ljudima, ne treba da se svađate sa ljudima. Svoje mišljenje možete da izrazite mirnim glasom. Ukoliko se vodi neka diskusija, poželjno je da argumentovano iznesete to mišljenje koje može da bude kritika ali i pohvala nekome-nečemu.

Razmišljam o toj poslovici. Ćutanje jeste zlato u situaciji kada vam neko poveri svoju tajnu. Članovi porodice, rodbina, prijatelji, poznanici, imaju poverenja u vas i žele sa vama da podele ono šta ih muči. Sa vama podele i neku tajnu. Ne možete tada da drugima prepričavate ono šta ste čuli. Zato je u takvim situacijama ćutanje zlato.

Kada imate svoje mišljenje o nekoj pesmi, i nekom romanu, slobodno iznesite svoje mišljenje. Niste u obavezi da se složite sa drugima.

Sigurna sam da većina ljudi ima svoje mišljenje o aktuelnim ekonomslim, političkim i drugim problemima našeg društva, naše države. Ukoliko ste dobro informisani i znate kako da bez vređanja iznesete svoje mišljenje, uradite to slobodno, bez straha.

Ipak, to mišljenje ne sme da se kosi sa zakonima- ne možete nekome da pretite javno ili preko društvenih mreža. Ne možete da vređate jer vam se ne dopada nečije mišljenje.

Da Vas podsetimo:  KAD SU CVETALE KAJSIJE

Ukoliko vređate, ponižavate ili se ismejavate drugim ljudima, to nije u redu.

Sve ovo praktično znači da komunikacija treba da aserativna. Sve se može reći lepim rečima, bez svađe i izazivanja nekih sukoba. Postoji granica između lepe i argumentovane diskusije i one koja prerasta u lično vređanje i ponižavanje.

To važi za diskusije koje vodite sa prijateljima, poznanicima, rodbinom uživo, ali važi i za diskusije koje se vode na društvenim mrežama.

Nemojte da se plašite da kažete šta mislite. Ćutanje nije uvek zlato.

Fotografija preuzeta sa sajta Unsplash.com

https://dnevnikslucajnedomacice.wordpress.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime