Ćutanje Predsedništva o Fondaciji Dragice Nikolić

0
988

images_cms-image-000001420Informacije o tome zbog čega se kriju donatori Fondacije Dragice Nikolić i da li predsednik Srbije Tomislav Nikolić zloupotrebljava javnu funkciju promovišući rad fondacije svoje supruge, po svemu sudeći, ne mogu se dobiti ni iz Predsedništva.

Novinari redakcije Insajder.neta prošle nedelje uputili su pitanja Predsedništvu Srbije radi objašnjenja o mogućem kršenju člana 27. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji propisuje da funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice.

Međutim, odgovore na pitanja do danas nismo dobili.


PITANJA REDAKCIJE INSAJDER.NETA:
– Da li predsednik Nikolić zloupotrebljava javnu funkciju promovišući rad fondacije svoje supruge?

– Zbog čega se kriju donatori Fondacije Dragice Nikolić, imajući u vidu da bi objavljivanje spiskova donatora bio jedini mehanizam kontrole da ti isti donatori zauzvrat ne dobijaju nikakve povlastice?

– Da li i na koji način Predsedništvo organizaciono pomaže rad fondacije?

– Zbog čega se na sajtu jedne privatne fondacije nalaze kontakti sekretarijata i pres-službe predsednika Srbije?

– Da li zaposleni u Predsedništvu rade i za Fondaciju?

Pitanje da li je predsednik Nikolić zloupotrebljava javnu funkciju promovišući rad fondacije svoje supruge postavili smo zbog toga što je on, pored svoje supruge, bio prisutan pri promovisanju rada ove privatne fondacije.

Tako je na primer, Nikolić prisustvovao uručivanju ključeva kuća koje je nakon poplava obnovila Fondacija Dragice Nikolić, bio na otvaranju renovinarnih porodilišta u Kragujevcu i Vranju, promovisao njenu fondaciju nakon otvaranja mosta u Kraljevu, a prilikom otvaranja porodilišta u Paraćinu kritikovao medije koji nisu izveštavali o aktivnostima Fondacije, odnosno akciji poklanjanja kompjutera najuspešnijim osmacima iz 50 gradova Srbije.

Isto tako, predsednik Nikolić, tokom zvanične posete Kini, na sastanku s predstavnicima kompanije CRBC, koja je gradila most Zemun-Borča, posebno se zahvalio na donaciji Fondaciji Dragice Nikolić.

Pitanje da li zaposleni u Predsedništvu rade i za Fondaciju, kao i da li i na koji način Predsedništvo orgaziciono pomaže rad Fondacije postavili smo upravo zbog nekoliko nelogičnosti koje se pojavljuju na zvaničnom sajtu ove privatne fondacije.

Tako na primer, zvaničan sajt Fondacije funkcioniše kao poddomen sajta predsednika Republike, koji prema istraživanju Insajdera, koristi server Vojske Srbije. Isto tako, kontakti na ovom sajtu predsednikove supruge isti su oni koje koristi predsednik, kao i e-mail adrese s nastavkom predsednik.rs.

U skladu s tim, još jedno od pitanja koje je ostalo bez odgovora jeste i zbog čega se na sajtu jedne privatne fondacije nalaze kontakti sekretarijata i pres-službe predsednika Srbije, kao i da li zaposleni u Predsedništvu rade i za Fondaciju i time možda primaju platu iz budžeta.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime