Ćuti i plaćaj!

0
986

PDV na 22%, otpuštanja, struja skuplja za 15%, penzije i plate manje za 15%

placanje

Predsednik Fiskalnog saveta, Pavle Petrović, izjavio je za Tanjug da je potrebno smanjiti plate i penzija za 15%. Upitan da prokomentariše izjavu v.d. ministra finansija i ministra privrede Dušana Vujovića da će plate i penzije biti smanjene za 10% “i ni dinar više”, Petrović je rekao da to nije dovoljno.

– Za šest do osam meseci bi se videlo da to nije dovoljno i ta razlika od pet odsto bi morala da se nadoknadi, rekao je Petrović na predstavljanju izveštaja Fiskalnog saveta u Narodnoj banci Srbije.

Dakle, smanjenje plata i penzija do 10% neće biti dovoljno.

Ako bi vlada smanjila plata i penzija za 10%, bilo bi potrebno da se poveća PDV za 2%, odnosno, da iznosi 22%.

On je dodao da bi trebalo videti kolike će uštede doneti borba protiv sive ekonomije i otpuštanja u javnom sektoru.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je da bi u slučaju da se plate i penzije smanje 10% PDV bio povećan za oko dva odsto.

On je izneo računicu da bi 15% smanjenja plata i penzija donelo uštedu od 800 miliona evra godišnje, dok se smanjenjem od deset odsto godišnje štedi 470 miliona.

Prema njegovim rečima, povećanjem PDV za 2%, prohodi bi bili povećani za oko 400 miliona godišnje, što bi otprilike, kako kaže, pokrilo tu razliku.

– Ako idete na smanjenje plata i penzija za 12 odsto, onda bi PDV mogao da bude povećan za jedan odsto, rekao je Altiparmakov, prenosi Tanjug.

Fisklani savet je napomenuo da bi prilikom rebalansa budžeta trebalo smanjiti plate i penzije za 15%, a ne za 10% kako je najavio Dušan Vujović.

Da Vas podsetimo:  Pismo sindikаtа RGZ Tomi Moni: Upozorili smo vаs…

Član Fiskalnog saveta, Vladimir Vučković, napominje da bi struja trebalo odmah da poskupi za 15%.

Kako je naveo, skuplja struja bi nadomestila štete nastale od poplava a s druge strane bi smanjila tražnju za električnom energijom, što, prema njegovom mišljenju, može da bude i dobro, navodi Vučković.

Smanjila bi se tražnja za električnom emergijom? Kome ne treba struja neka se odmah javi!

– Za investicje bi u drugom koraku bilo potrebno da cena dodatno poraste. To je i zahtev u smislu ispravljanja dispariteta cene energije u Srbiji i regionu, rekao je Vučković.

Dakle, prvih 15% poskupljenja da se nadomesti šteta nastala od poplava, a dodatno poskupljenje bi bilo za investicije.

Koji bi se izgovor koristio da se poplave nisu dogodile?

Dakle, struja bi odmah trebalo da poskupi 15% i poskupljenje da raste. Zatim, ako se smanje plate i penzija za 10%, PDV bi trebalo da se poveća za 2%. Ako se plate i penzije smanje za 15%, PDV ne bi trebalo da poraste.

Teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime