Bez hleba retko ko može zamisliti jelo, a svi znamo da je najukusniji kad je svež.
Mnoge domaćice ostatke hleba zamrzavaju kako bi mogle i kasnije da ga upotrebe. Stručnjaci odobravaju ovaj postupak, ali upozoravaju da se zamrzavanje mora uraditi na pravi način jer samo tako će zadržati svežinu.
Naseckati hleb ili ne?
Pre nego što hleb ubacite u zamrzivač razmislite kako ćete ga kasnije upotrebljavati.
Dakle, ako vam treba za sendvič, onda ga seckajte na kriške. Ostatak hleba može ostati u jednom komadu, osim ako ne procenite da vam treba u manjim komadima.
Zamrzavanje hleba
Kada iseckate hleb, zamotajte ga u u čistu plastičnu foliju. Slobodno upotrebite i malo snage, jer što ostavite manje vazduha između hleba i plastične folije, hleb će biti bolje teksture kada ga odmrznete.
Zatim hleb sa folijom ubacite u plastičnu kesu ili čak i dve. Na taj način će hleb moći da “preživi”u smrznutom okruženju i oko šest meseci.
Odmrzavanje
Najpre ga izvadite iz zamrzivača.
Ostavite ga na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Najbolje bi bilo da to uradite uveče i ostavite da tako prenoći.
Kada se hleb odmrzne, stavite na lim za pečenje, a zatim ubacite u rernu na 170 Celzijusa, na desetak minuta.