Čuvajte sve reke i njive Balkana, bez njih nam nema života!

0
63

Nisu pirinčana polja u pitanju nego njive u Donjim Brezovicama pored reke Jadar. Jadar nije izlio, pala je kišica, bilo nešto snega u prethodnom periodu, ništa posebno.

Planirani rudnik bio je zamišljen na prostoru koje leži na podzemnim vodama, na slojevima slanih jezera (selo Slatina se sa razlogom tako zove) i vode koja se nalazi u porama stena. Nije neophodno da se Jadar izlije pa da dođe do štete u slučaju primanja otpadnih voda. Šteta koja bi nastala da se sa projektom nastavilo se ne bi mogla ni zamisliti jer se ne bi desila samo nizvodno nego sasvim izvesno i uzvodno.

Ovaj propali projekat treba da ostane u pamćenju kao primer monstruoznosti koja je Srbiji bila namenjena u XXI veku od „civilizovanog“ zapada i da se ne zaboravi, jer ma koliko decenija i vekova da prođe zlo ne postaje dobro.

Podzemni vodotokovi su značajno narušeni brojnim istražnim bušotinama što je dovelo do presušivanja nekih izvora i bunara i pojavljivanja vode tamo gde je nikad nije bilo. Kada se podzemna voda sasvim drugačijeg sastava od površinskih nađe na površini, eto problema. Napominjem da slike ne ilustruju taj slučaj nego redovnu pojavu u predelu izuzetno bogatom podzemnim i površinskim vodama. Za štetu nastalu usled poremećenih podzemnih vodotokova zbog bušotina ima brojnih primera o kojima je bilo dosta reči u grupi.

Neka ova saznanja budu na korist onima koji se još uvek dvoume da li da na svojim imanjima dozvole istražne bušotine.

Reka Jadar izvire u Osečini i najveću količinu vode „nosi“ iz Osečine i Rađevine u loznički kraj gde je najznačajnija reka posle Drine u koju se uliva.

Koliko je ova reka važna za ceo kraj govori i činjenica da se cela oblast po njoj zove Jadar. Koliko je malo poštujemo i koliko smo nesvesni značaja vode za naš opstanak govori činjenica da smo bili spremni da je ćutke predamo u ruke nekakvoj kompaniji da je zauvek ubije.

Da Vas podsetimo:  Ruski helikopter iznad Beograda (FOTO)

Sačuvasmo je u poslednjem trenutku.

Čuvajte sve reke Balkana, bez njih nam nema života.

Autor: Marija Alimpić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime