Da li će gigant iz „Zemlje izlazećeg sunca“ proizvoditi električna vozila u Srbiji?

1
86

Vlada Srbije pregovara sa japanskom automobilskom kompanijom o izgradnji fabrike u našoj zemlji

Foto: Printscreen Youtube (The Wheel Network)

Potencijalna investicija uveliko zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji ali i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u narednom periodu

– Ne treba zaboraviti ni zainteresovanost geopolitičkih konkurenata zapadnih zemalja, u prvom redu Kine, za otvaranje proizvodnih pogona u Srbiji

Vlada Srbije u ovom trenutku vodi intenzivne pregovore sa čelnicima jedne velike japanske automobilske kompanije o izgradnji njenog proizvodnog pogona u našoj zemlji, saznaje Demostat u dobro obaveštenim izvorima.

Nadležni u Srbiji japanskom partneru nude da fabriku izgradi u Inđiji kao jednoj od potencijapnih lokacija.Ukoliko bi ta kompanija, koja pokazuje zainteresovanost za projekat, pristala na tako nešto najverovatnije bi bio otvoren pogon za proizvodnju električnih automobila – navodi naš sagovornik.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem aprila da Srbija pregovara sa dva fantastična proizvođača automobila. Nakon toga, u medijima se spekulisalo da je jedan od njih nemački Folksvagen.

Kako su pisali mediji, nadležni u Inđiji već pripremaju 800 hektara zemljišta koje je namenjeno kompaniji iz automobilske industrije. Na sednici Skupštine opštine Inđija, održanoj 11. aprila, trebalo je da se glasa o izmeni i dopuni Prostornog plana opštine ali je taj predlog povučen na zahtev predlagača. Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak obrazložio je da je do povlačenja predloga došlo zbog zahteva potencijalnog investitora da u Prostorni plan budu unete detaljne informacije. Prema onome što je navedeno u pismu o namerama , potencijalni investitor bi trebalo da uloži milijardu evra i zbog toga će, kako pišu mediji, poljoprivredno zemljište u toj opštini biti prevedeno u građevinsko.

Da Folksvagen nije ta velika automobilska firma koja je zainteresovana da otvori svoju fabriku u Inđiji obelodanila je Politika pozivajući se na izvore iz nemačke kompanije sa sedištem u Volfsburgu, koji tvrde da ona nije zainteresovana za pokretanje proizvodnje vozila u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Patriotska opozicija u raljama sistema

Kako pak navodi izvor Demostata nadležni u Srbiji pregovaraju sa jednom velikom japanskom automobilskom kompanijom a potencijalna investicija „uveliko zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji ali i od spoljnopolitičke orijentacije Vlade Srbije u narednom periodu“.

Ono što automobilske kompanije motiviše za otvaranje fabrike za proizvodnju električnih vozila u određenoj zemlji je dostupnost sirovinske baze za baterije ali i subvencije, poput onih koje dobija italijanski Fijat u Kragujevcu – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u slučaju da u Srbiji ipak dođe do eksploatacije litijuma, bez obzira što je u ovom trenutku sa britansko-australijskom kompanijom Rio Tinto u potpunosti prekinuta saradnja na tom planu, Vlada će prednost u nabavci te sirovine dati onima koji su spremni da investiraju u pogone za preradu. Nije cilj da litijum iz Srbije odlazi kao sirovina već kao proizvod, kao što je primera radi, baterija za električni automobil ili vozilo – navodi naš sagovornik i dodaje da ne treba zaboraviti ni zainteresovanost geopolitičkih konkurenata zemlja zapada, u prvom redu Kine, za otvaranje proizvodnih pogona u Srbiji.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović naglašava da to da li će negde na teritoriji Zapadnog Balkana, pa tako i u Srbiji, biti otvorena fabrika nekog velikog auomobilskog proizvođača isključivo zavisi od njegovih generalnih planova i tendencija za širenje poslovanja.

Veoma je teško procenjivati kakvi su planovi velikih japanskih automobilskih kompanija ali ono što se može reći je to da su takvi giganti spremni da dođu na ove prostore pod uslovom da su se definitivno odlučili na poslovni proboj na tlu Evrope. U tom slučaju Srbija kao lokacija može da dođe u razmatranje. Jedna od prednosti koju naša zemlja ima, kada je reč o takvim investicijama, je dobra saobraćajna mreža. Kada je pak reč o pristupu sirovinama litijuma treba naglasiti da je za automobilsku kompaniju ipak znatno značanija stvar postojanje fabrike za proizvodnju baterija. Međutim, i ta svar se može rešiti bez postojanja takvog postrojenja u zemlji u kojoj je otvorila proizvodni pogon, pribavljanjem baterija iz država koje su njihovi veliki proizvođači. Baterije se pakuju i tankerima dostavljaju do kupaca. Postojanje rudnika litijuma može da bude određena prednost za odluku o investiciji poput izgradnje fabrike električnih automobila ali ne previše velika i bitna – navodi Pavlović.

Da Vas podsetimo:  Srbiju može skupo koštati Vučićevo dodvoravanje Kini

S obzirom da je krajem prošlog meseca predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio da bi potvrda najavljene investicije jednog od dva velika automobilska giganta bila najbolja vest, Demostat je kontaktirao nadležne u toj instituciji koji su istakli da nemaju saznanja sa kojim proizvođačem država pregovara. Sa istim pitanjem redakcija se obratila i Vladi Srbije ali do predaje ovog teksta uredništvu Demostata odgovori nisu dobijeni.

https://demostat.rs/

1 KOMENTAR

  1. Ako im Vučić, kao do sada drugim stranim firmama, (Kontinental Novi Sad, Henkel Kruševac, Fijat Kragujevac i bezbroj drugih) obezbedi pare srpskih poreskih platiša ali i novac od pozajmica po svetu koje će Srbi otplaćivati decenijama, iz kojih bi japanski proizvođač mogao da finansira plate srpskim radnicima bar 5 godina- sigurno će doći. Jer blesavije animacije dolaska tuđih firmi na štetu jedne države, u to sam ubeđen, nema nigde na globusu. Još ako ima Japanac mune debele provizije -čitaj mito, ne direktno Vučiću ali tu je možda Mali Bata, tu su Mali i Brnabićka, tu je i partija kojoj itekako treba para, onda je posao siguran. Prisetimo se priče oko zabrane iskopavanja litijuma -brdo obećanja pred izbore o poništavanju ugovora a sada sve ide po onoj narodnoj „hajde Jovo nanovo“. Jer je i tu vrhuška možda maznula masne provizije a nije voljna da ih Rio Tintu vrati. Pre će, ako treba, da potruje svoj narod nego da vrate pare! U suštini- ako, tako nam i treba. Bilo je šanse da se paraziti, prevaranti i lažovi, secikese idr. najure na poslednjim izborima sa vlasti. Nismo hteli jer je mali broj građana Srbije izašao na izbore a najmanje četvrtina ljudi upisanih u biračke spiskove glasala je za SNS-ovce- i dobili smo potvrdu stare izreke da SVAKI NAROD IMA VLADU KOJU ZASLUŽUJE. Pa neka nas i dalje pretvaraju u robovsku, jeftinu radnu snagu. Kad nas stranci više ne trebaju -Srbi dobijaju nogu u stražnjicu kao što su to već učinile neke od Vučića visoko dotirane firme, a sada će to da učini i Fijat!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime