Da li će komandir Žandarmerije snositi posledice?

0
174

Javnost u Srbiji revoltirana je ponašanjem komandira jedinice specijalnih vozila Žandarmerije Ivana Damnjanovića, pošto je građane koji su protestovali protiv zagađenog vazduha javno nazvao „neostvarenim i zlobnim ološem“. Prema zakonu i kodeksu ponašanja državnih službenika, protiv Damnjanovića bi trebalo da se povede barem disciplinski postupak, a u jednoj odredbi predviđen je i prestanak radnog odnosa. Policija se po ovom pitanju nije oglasila, a pravnik i bivši zaštitnik građana Rodoljub Šabić u razgovoru za Direktno.rs smatra da će odluke vlasti i u ovom slučaju nadjačati normativni poredak.

Rodoljub Šabić / FOTO: printscreen

– Što se tiče normativnog poretka, nečega što piše u relevantnim zakonima i kodeksu, žandarm bi morao da snosi posledice, pa i da bude razrešen sa funkcije. Međutim, ako imamo u vidu našu realnost, mogu slobodno da kažem da ne očekujem da snosi odgovornost. Kod nas je, nažalost, odgovornost političke elite i onih koji su u službi te elite praktično vrlo retka, a izuzetak postoji samo kada valjda vlast proceni da je u interesu da pokaže da kod nas postoji nekakva odgovornost, pa se onda nađe nekakva žrtvena ovca – istakao je Šabić za naš portal.

On je dodao da relevantni propisi i kodeks državnih službenika govore da je svojim ukupnim ponašanjem i službenik i postavljeno lice dužan da vodi računa da ne dovodi u pitanja ugled kako organa u kom radi, tako i državne službe generalno.

– U jednoj od zakonskih odredbi koja se tiče odgovornosti za kršenje zakona predviđeno je i da se za namerno, nepristojno i uvredljivo ponašanje izriče mera obaveznog prestanka radnog odnosa. Naravno, očekujem da će ovde još jednom u nizu biti potvrda da je kod nas veliki raskorak u normativnom i stvarnom i da se vlast ponaša kao neko ko gospodari, a ne neko ko upravlja društenim poslovima u interesu građana. To je stanje duha koje je mnogo bliže onome od pre nekih 200 godina, nego modernom shvatanju – zaključio je Šabić.

U članu 18. Zakona o radnim odnosima u državnim organima napomenuto je da je „postavljeno lice dužno da ukupnim ponašanjem čuva ugled organa u kom radi“, kao i to da „vodi računa da ponašanjem ne umanji ugled organa i poverenje građana u državnu službu“.

Da Vas podsetimo:  Ovaj se baš odrešio!

O slučaju komandira Žandarmerije i tome da li će on snositi izvesne posledice kontaktirali smo i MUP, ali do momenta objavljivanja teksta, odgovor nismo dobili.

Ivan Damnjanović / FOTO: printscreen

Podsetimo, Ivan Damjanović na zvaničnoj Fejsbuk stranici inicijative „Ne davimo Beograd“, na kojoj je uživo prenošen protest građana protiv zagađenosti vazduha, napisao: „Ološi neostvareni, zlobni, zavidni i ljubomorni“.

Time je Damnjanović, osim što je uvredio građane koji ga plaćaju, prekršio i odredbe iz Zakona i kodseksa o ponašanju državnih službenika.
Izvor: Direktno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime