Da li će Srbija biti arapska država?

1
1955

Koliko nam je još vremena preostalo pre nego što Narodna Skupština izmenama Ustava promeni naziv “Republika Srbija” u “Arapska Republika Srbije” i imenuje Aleksandra Vučića za šeika? Uzimajući u obzir da Arapi polako preuzimaju najplotnija poljoprivredna zemljiša, grade nove gradove, stanove i šoping centre, preuzimaju nacionalne avio prevoznike i ugrađuje nove strujomere, pitanje je samo vremena kada će doći do te promene. 

seik-alakesandar-bin-vucic

Kada u celosti sagledamo sve poslovne dilove Srbije sa Arapima, stiče se utisak da se Republika Srbija otuđuje.

Dolaskom Aleksandra Vučića na vlast 2012. godine, Arapi u Srbiju ulaze na velika vrata. Da budemo politički korektni, Arapi se u ovom kontekstu tumače kao biznismeni ili državnici arapskih zemalja.

Ujedinjeni arapski emirati prvi put počinju da se spominju u javnosti nakon izjave tadašnjeg ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da su Arapi spremni da ulažu u domaću poljoprivredu.

Tada je najavljeno da će Arapi u srpsku poljoprivredu uložiti oko 100 miliona evra, odnosno, dnevni džeparac “najsiromašnijeg” šeika.

Zatim, delegacija Vlade Srbije u oktobru 2012. godine odlazi u UAE. Tom prilikom, avion Vlade Srbije “falkon”, kojim je delegacija Srbije otputovala u Ujedinjene Arapske Emirate, pokvario se prilikom dolaska u tu zemlju.

Naša delegacija se kući vratila ličnim avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana. Verujemo da se u tom trenutku Vučiću stvorila želja za letenje u arapskom konforu.

Vlada Srbije završila je dvodnevnu posetu u UAE potpisivanjem memoranduma o saradnji u oblasti poljoprivrede, agro-industrije i izgradnji sistema za navodnjavanje.

Tokom dvodnevne posete, srpske i arapske delegacije razgovarale su o saradnju u oblasti odbrane, odnosno, o plasmanu srpskog oružja i municije u UAE, zajedničkim projektima za razvoj i proizvodnju raketnih sistema i supersoničnih trenažnih aviona.

Srbija da pravi supersonične trenažne avione?

Dalje, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan dolazi u posetu Vučić u januaru 2013. godine. Kako su tada preneli mediji, on je Vučića oslovljavao sa “moj brat Aleksandar”. Jednom se videli i već braća.

Da Vas podsetimo:  Održаnа еkskurziја Prosvјеtinе Školе srpskog јеzikа

Tada su šeiku predati projekti za Jat, PKB, poljoprivredu, ali i za navodnjavanje u Vojvodini.

Saopšteno je i da će Arapi uložiti novac u obnovu zgrade Generalštaba u centru Beograda koja je oštećena u NATO agresiji 1999. godine.

Nekoliko dana nakon posete, Mlađan Dinkić potpisuje dva sporazuma sa Emiratima u vrednosti od 200 miliona evra.

Iznos od 100 miliona evra El Dahra će investirati u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok će dodatnih oko 100 miliona uložiti za sticanje 80 odsto učešća u zajedničkim preduzećima, u kojima će država zadržati 20 odsto vlasništva, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Nakon potpisavanja predugovora i sporazuma sa Emiratima oko prodaje poljoprivrednog zemljišta, opozicija i poljoprivrednici kreći u kampanju protiv “nezakonite prodaje zamljišta”.

Predugovor je potpisan u januaru, a međudržavni komercijalni ugovor i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane potpisanu su u februaru 2013. godine.

Ako ste zbunjeni oko toga šta je sve tačno potpisano od 2012. do 2014. godine, evo objašnjenj.

Dakle, da pojasnimo, Skupština Republike Srbije je u martu mesecu 2014. godine ratifikovala krovni, opšti sporazum o saradnji između vlade Republike Srbije i vlade UAE, kao i tri sporazuma o izbgavanju dvostrukog oporezivanja, saradnji u oblasti odbrane i o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja.

Gde su ti ultrasonični avioni?

Krajem februara 2013. godine, Miroslav Čučković član predsedništva URS-a, izjavljuje da je “moguće ulaganje od četiri milijarde dolara iz UAE u fabriku čipova”.

Čučković tada nije imenovao o kojoj kompaniji je reč. Gde je ta fabrika?

Zatim se sredinom aprila ponovo javlja Dinkić i izjavljuje da je već dogovoreno ulaganje UAE u vrednosti od milijardu dolara.

Dinkić je u emisiji “Između dve vatre” na B92 podsetio da su sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima prvi zvanični kontakti napravljeni oktobra prošle godine (2012. godine) a da je do sada već dogovorena jedna mlijarda dolara ulaganja iz te zemlje u Srbiju.

To je bio prvi put da je Dinkić izustio taj iznos.

Da Vas podsetimo:  Veliki reset, rat protiv Rusije i neophodnost borbe protiv zla

U julu, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan kupuje hotel na Kopanoiku.

Dalje, u avgustu 2013. godine, održan je sastanak sa predstavnicima firme “Mubadala” oko ulaganja u fabriku čipova. Prema pisanju medija u avgustu, dogovoreno je sledeće:

Prva faza je izgradnja centra za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija, gde bi se zaposlili naši vrhunski naučnici i inženjeri, navedeno je saopštenju i istaknuto da bi samo investicija u projekat istraživanja i razvoja iznosila više stotina miliona dolara.

Drugi konkretan predlog kompanije “Mubadala” jeste izgradnja fabrike za proizvodnju sofisticarnih komponenti za avio industriju.

Opet pitamo, gde je fabrika čipova?

Tada su mediji takođe pisali o tome da “Mobadala” želi da ulaže u Telekom.

U avgustu se potpisuje Sporazum o strateškom partnerstu i Etihad preuzima Jat.

U septembru počinje da se spominje kredit od 2-3 milijarde evra po povoljnim kamatnim stopama 0,5 1 odsto.

Međutim, u martu 2014. godine ispostavilo se da će visina kredita biti milijardu evra.

U decembru počnje se sa traže investitiora za Beograd na vodi. Početkom 2014. godine predstavljen je crtež Beograda na vodi. U martu 2014. godine, prikazana je video animacija Beograda na vodi. U julu se otkriva maketa Beograda na vodi.

U maju ove godine najavljeno je da će kompanija “Araptek” početi da gradi jeftine stanove.

Pod okriljem međudržavnog sporazuma između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u decembru 2013. godine potpisan je Memorandum o razumevanju između EPS-a i arapske firme “Amplex” iz Abu Dabija, objavio je BIRN u julu ovde godine.

Procena  je da bi posao mogao da vredi i do 500 miliona evra, a da bi “Amplex” imao obavezu da najveći broj brojila kupi od domaćih proizvođača. Vrednost samo brojila se procenjuje od 150 do 200 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  RUSKA FEDERACIJA NA BRANIKU ČASTI I SLOBODE SAVREMENOG SVETA

Ako ste zbunjeni, niste jedini. Više se ne zna ko kupuje šta, koji je ugovor, sporazum ili memorandum potpisan kada i ko ih je potpisao, koliko će novca biti uloženo, u šta tačno i kada, koliko će Srbija morati da uloži novca, u šta tačno i kada, koje tačno firme ulažu u koje projekte i koliko novca, ko kontroliše šta piše u svim tim ugovorima, memorandumima i sporazumima…

Sve je zamršeno i tajanstveno. Međutim, za sigurno znamo da se ugovor oko kupovine Jat-a drži u tajnosti, da će Arapi kupiti najplodnije vojvođansko zemljište za bagatelu, da se počinje sa pripremama za Beograd na vodi, da se počinje sa izgradnjom “jeftinih” stanova, da će Arapi Srbiji prodati strujomere u vrednosti od 500 miliona dolara, da je šeik kupio hotel na Kopaoniku.

Ne zaboravimo da je šeik Vučiću poklonio blindirane mercedese i da je “arapski investitor” finansirao renoviranje Beogradske zadruge.

Zaista, Arapskom Republikom Srbijom doživotno će vladati šeik Aleksandar bin Vučić. 

teleprompter

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime