Da li će Srbija dobiti profesore bosanskog jezika?

0
1325

Usprotivila se struka u Srbiji, koja kaže da bi država pogazila, ne samo svoje, nego i svjetske filološke standarde, jer takav jezik ne postoji.

Razlog za strah je, ipak opravdan, jer je bosanski već priznat kao jezik bošnjačke manjine, a ovim bi, prvi put, bio i naučno priznat.

Ne postoji jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srpskog jezika, bar ne više od jednog procenta – stav je Odbora za standardizaciju, čiji su članovi upravnici katedri i profesori filoloških fakulteta. Jednostavno dati nekom jezik na ovaj način je nanošenje neprocjenjive štete srpskom jeziku i kulturi.

– Bio bi jedinstven slučaj u svijetu, podvlačim da se ni u Sarajevu ne izučava poseban bosanski jezik – rekao je Sreto Tanasić, predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Veljko Brborić profesor na Filološkom faultetu u Beogradu je dodao da se iskreno nada u odgovornost srpskih prosvjetnih vlasti i institucija i da se takav propust ne smije napraviti.

Vlast u Srbiji, kako kažu filolozi, napravila je već jednom grešku kada je bošnjačkoj manjini, mimo povelje o manjinskim jezicima priznala bosanski jezik smatrajući da je to jezik samo na simboličkom nivou, ali to nije zvanično podvukla.

Posljedica je to što sada mora da obezbjeđuje prevodioce i sudske tumače za bosanski jezik.

– Dakle, svakome su jasne političke ambicije određenih političkih prvaka u Novom Pazaru, i mi ne znamo ni gdje bi se zaustavili oni ako naša država bude stalno popuštala na račun srpske kulture, pisane baštine. Mi ne znamo gdje bi se zaustavila, evo nedavno su imali zahtjev da se na državnoj TV oformi bosanska redakcija – naveo je Tanasić.

Rektor državnog univeriteta u Novom Pazaru ogradio se od zahtjeva koji je uputio privatni Zukorilićev univerzitet, međutim mediji u Raškoj prenose da su se navodno i rektor Kostić i ministar Šarčević složili da bosanski treba akreditovati.

Da Vas podsetimo:  Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Ukidanje dinara znači ukidanje života

Iz ministarstva, sada, lopticu prebacuju na Nacionalni savjet, čiji član, Miodrag Popović kaže da je reagovanje Odbora preuranjeno. Najveći problem je što se ovim, bosanski jezik stavlja čak i iznad srpskog, jer se planira da profesori bosanskog mogu predavati i srpski.

– Ukolio se desi bilo bi kulturno i nacionalno štetno, da takav stručnjak predaje srpski jezik bilo u Novom Pazaru ili van njega, da on dođe u Beograd bilo gdje i predaje srpski jezik. To je nedopustivo jer ta osoba nije dovoljno kvalifikivona – smatra Brborić.

U Nacionalnom savjetu za visoko obrazovanje, nismo mogli dobiti informaciju kada će to tijelo odlučivati po zahtjevu.

Izvor: RTRS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime