Da li će Srbija postati Azilantija

2
2378

Srpska javnost nesumnjivo ima dosta razloga za zabrinutost i zato što bez Boška Obradovića verovatno ne bi ni saznala podatke o migrantima-azilantima. Što takođe znači da vladar ne shvata kakve su moguće posledice po zemlјu ako se u njoj nađu možda stotine i stotine hilјada lјudi drugačijeg porekla, kulture, tradicije i shvatanja vrednosti.

Aleksandar Vučić sa migrantima (Arhivska fotografija)

Obmane kojima se naše vlasti služe kako bi uverile građane da žive u sređenoj i srećnoj zemlјi ne sastoje se samo od fantastičnih priča o nekakvom nevidlјivom i nepostojećem napretku već i od smišlјenog prećutkivanja činjenica koje se ne podudaraju sa izjavama vladara i njegovih mnogobrojnih saradnika u državnom aparatu i medijima.

Sve to, razume se, ima svoju svrhu, jer, ako bi se doznala prava pozadina mnogih dešavanja javnost bi najzad shvatila šta se dešava u zemlјi Srbiji i morala ozbilјno da se zapita kuda je ova vlast, tačnije, vladar vodi.

I migrantska kriza je slučaj koji navodi na slično razmišlјanje. Da AV manje potcenjuje a više poštuje građane Srbije (pa tako i one koji glasaju za njega) javnost ne bi tek od Boška Obradovića, narodnog poslanika i predsednika pokreta „Dveri”, doznala kako je u našoj zemlјi od 1. jula 2011. do 31. decembra 2016. godine podnelo zahtev za azil (ili nagovestilo da će to učiniti) blizu 620.000 migranata. Od toga broja njih preko 300.000 je iz Sirije, 170.000 iz Avganistana, iz Pakistana oko 11.000 i nešto preko 6.000 iz Somalije. Posebno je zanimlјivo što ove podatke opozicionog poslanika niko nije ni pokušao da ospori.

Ogromna većina migranata nastavila je put ka drugim zemlјama Evrope, nastojeći, pre svega, da se domogne Nemačke, ali nama u Srbiji ostala je briga za njihovu sudbinu, tačnije, koliko će ona biti povezana sa našom, ukoliko im na želјenim odredištima uskrate azil? A tu je, po svemu sudeći, po nas jasan i veoma nepovolјan odgovor: vratiće ih u Srbiju, u onu zemlјu, čiji je premijer svojevremeno, u jeku migrantske krize – kad je Mađarska počela da se brani od migranata žičanom ogradom na granici sa Srbijom – hvalisavo uzvikivao kako naša zemlјa to nikada neće učiniti „pa, makar padale sekire!”

Da Vas podsetimo:  Vučić manipuliše robovima, otima od siromašnih i daje bogatima

U međuvremenu, Evropska unija je – pokušavajući da nađe neko rešenje za dolazak ogromnog broja neželјenih gostiju na naš kontinent – odredila kvote za svoje članice, kako bi svaku od njih obavezala da prihvati određeni broj azilanata.

Pokazalo se, međutim, da te kvote ne važe za Višegradsku grupu ili četvorku – Mađarsku, Češku, Slovačku i Polјsku. Ne važe jer one jednostavno ne žele ni da čuju za migrante i nije ih briga za njihovu sudbinu, dok Evropska unija nema nikakve mogućnosti da ih primora da poštuju njene odluke.

A pošto je pitanje koliko će i druge članice EU imati razumevanja i strplјenja sa migrantima, to nije teško pretpostaviti da će ih, ako i ne baš svih 620.000, a ono veoma veliki broj – vratiti u Srbiju.

Kako je naveo Boško Obradović, u našoj zemlјi već postoji 14 prihvatnih centara za azilante, a u toku je i nametanje lokalnih akcionih planova u više opština radi unapređenja položaja migranata u toku sledećih pet godina.

Tako je, recimo, u Skupštini Mladenovca donet plan o njihovom zbrinjavanju, iako ih sada u tom delu Srbije uopšte nema. A Mladenovac se, i pored toga što je najsiromašnija beogradska opština, obavezao da za sledećih pet godina izdvoji pet miliona evra za migrante.

Ne treba mnogo nagađati kakve ima planove Evropska unija sa Srbijom uopšte, a posebno sa smeštajem neželјenih pridošlica iz Azije i Afrike, a ne treba ni sumnjati u to da će rado davati znatna novčana sredstva samo da se naša zemlјa stara o njima.

U svakom slučaju, srpska javnost nesumnjivo ima dosta razloga za zabrinutost i zato što bez Boška Obradovića verovatno ne bi ni saznala podatke o migrantima-azilantima.

Što takođe znači da vladar ne shvata kakve su moguće posledice po zemlјu ako se u njoj nađu možda stotine i stotine hilјada lјudi drugačijeg porekla, kulture, tradicije i shvatanja vrednosti, a koji se veoma teško – ili uopšte i ne žele da se – integrišu u novu sredinu, dok se i te kako trude da njoj nametnu svoja opredelјenja i način života.

Da Vas podsetimo:  Jednokratne pomoći: Znak stabilnosti ili praksa sa kojom se mora prestati?

Vojislav M. Stanojčić

stanjestvari.com

 

2 KOMENTARA

  1. Sve ovo potpisujem.Ti si dokaz,da mi imamo mnogo Srba,patriota,pametnih,obrazovanih,sposobnih,lepih a da na drugoj strani imamo one druge,potpuno suprotne ovima.Nego,Slavko,da ti prvo pogledaš na internetu film SOVJETSKA PRIČA,pa onda nakon toga da malo prodiskutujemo,da bi i ostali koji nisu upućeni kao mi,videli genezu Srbskih problema,a sve je na dohvat ruke.POZDRAV.

  2. To je već rešeno zločinačka organizacija SNS i njen vođa vode Srbiju i Srbe u nestanak a vi kukavice samo glavu u pesak i ćutite.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime